- Scriptium
- Posted on
- 4 Comments
Essay schrijven
Voor elke studie moet je wel een keer een essay schrijven, je ontkomt er niet aan. Een essay schrijven is veel werk, maar ook heel interessant als jij een onderwerp kiest dat je aanspreekt. Meestal krijg je aan het begin van je studieloopbaan begeleiding in het schrijven van een essay. Op deze pagina hebben we de belangrijke aspecten van het schrijven van een essay op een rijtje gezet. Daarnaast geven we tips om jouw essay naar een hoger niveau te tillen. Het kan fijn zijn om deze lijst erbij te houden als je voor het eerst een essay schrijft. Als je al vaker essays hebt geschreven kun je deze pagina gebruiken om je geheugen weer even op te frissen.
Hoofdvraag formuleren
Voordat je begint aan het schrijven van je essay moet je een onderwerp kiezen. Wat zou je willen onderzoeken? Uit het onderwerp vloeit dan een hoofdvraag voort. De hoofdvraag geeft focus in het onderzoek. In jouw onderzoek probeer je deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Er zijn een aantal eisen waar een hoofdvraag aan moet voldoen. Het moet een open vraag zijn, het mag dus niet met ja of nee beantwoord worden. Daarnaast moet de vraag specifiek genoeg zijn. Anders wordt je essay namelijk te groot en kun je geen verdiepend onderzoek doen. Een derde belangrijke eis is dat je hoofdvraag relevant moet zijn. Probeer een onderwerp te kiezen dat jouw interesse wekt, maar daarnaast ook iets voor iets of iemand kan betekenen. Er bestaan verschillende soorten onderzoeksvragen. Als je een bepaald type onderzoeksvraag hebt geformuleerd, kijk je wat voor soort onderzoeksmethoden daarbij passen.
Plan van aanpak
Als jouw onderwerp en hoofdvraag helder zijn, kun je een plan van aanpak maken. In je plan van aanpak schrijf je welke stappen je gaat zetten in je onderzoek. Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat voor soort onderzoeksmethode je gaat gebruiken. Als je bijvoorbeeld interviews wilt afleggen, dan is het belangrijk om experts te vinden en te contacteren. Daarnaast is het plan van aanpak ook een soort planning. Zo kun je gestructureerd te werk gaan zonder alles op het laatste moment nog te hoeven doen. Het plan van aanpak helpt je om alles op een rijtje te krijgen.
Bronnen zoeken
Een belangrijk onderdeel van onderzoek doen is het lezen van literatuur. Je zoekt bronnen die jou kunnen helpen bij het beantwoorden van je hoofdvraag. Dit kunnen bijvoorbeeld onderzoeken zijn die eerder zijn uitgevoerd. Wij hebben voor je op een rijtje gezet welke typen bronnen er bestaan. Daarnaast geven we tips die jou helpen met het vinden van de juiste bronnen.
-
Boek. Boeken zijn de meest gebruikte bronnen. Op de meeste hogescholen en universiteiten is er wel een bibliotheek aanwezig. Je kunt vaak via de onlinebibliotheek zoeken naar goede bronnen. Vaak kun je via jouw hogeschool of universiteit op Worldcat inloggen. Daarnaast kun je altijd naar de bibliotheekmedewerkers stappen voor tips.
-
Anthologie. Een anthologie is een boek waar meerdere bijdragen aan geleverd zijn. Het kan bijvoorbeeld een essaybundel zijn. Er hebben dus meerdere schrijvers aan meegewerkt. De editor staat vermeldt op de voorkant van de anthologie, die heeft de werken samengevoegd.
-
Tijdschrift. Publicaties in academische tijdschriften zijn ook veelgebruikte bronnen bij het schrijven van een essay. Dit type bron is erg betrouwbaar, omdat er voor publicatie veel controle bij komt kijken. Let op, neem niet alle bronnen klakkeloos over. Check altijd eerst nog even zelf de betrouwbaarheid.
-
Catalogus. Een catalogus is een bron over een specifiek onderwerp en wordt vaak eenmalig gepubliceerd. De publicatie kan bij een bepaalde bijeenkomst horen. Zo heb je bijvoorbeeld catalogussen die bij een museumtentoonstelling horen.
-
Afbeeldingen. Deze bron spreekt voor zich. Het kunnen figuren of tabellen zijn. Ga goed na wat voor afbeelding je hebt gevonden en hoe je deze kunt gebruiken.
-
Audiovisuele bronnen. Als laatste zijn er de audiovisuele bronnen. Hierbij kun je denken aan documentaires, opgenomen interviews, figuren en afbeeldingen. Ga altijd goed na of deze bronnen betrouwbaar zijn.
Keywords
Om bronnen te kunnen zoeken moet je eerst keywords formuleren. Dit zijn woorden die met jouw onderzoek te maken hebben en waar je op kunt zoeken. Vaak zitten de keywords al in de hoofdvraag. Soms moet je je keywords ook in het begin van jouw onderzoek erbij zetten.
Hoe kies ik de juiste bronnen?
Lees de introductie of samenvatting van jouw gevonden bron. Hier kun je uit opmaken of de bron geschikt is voor jouw onderzoek. De titel van een publicatie kan namelijk misleidend zijn. Ga goed na of de gevonden bron specifiek gaat over (een deel van) jouw onderzoek.
Wanneer is een bron academisch?
Er zit een verschil tussen essays die je schrijft op een hbo-opleiding en op de universiteit. Zo moeten de bronnen van een universitair essay vaak academisch zijn. Je kunt altijd zien of een bron academisch is aan de aanwezigheid van referenties en een literatuurlijst. Bij de bijdragen die je in een anthologie kunt vinden zie je aan het einde van de tekst vaak de lijst met gebruikte bronnen. Zo kun je zien waar de schrijver zijn informatie vandaan heeft. Dit is in ieder geval een academische bron. Veel boeken hebben geen referenties. Deze boeken kun je wel als inspiratie gebruiken voor je onderzoek, maar hier mag je niet naar verwijzen om een argument te maken. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Zo kan een boek heel oud zijn, of er spreekt een expert met originele ideeën. Bespreek jouw bronnen bij twijfel met jouw scriptiebegeleider, of neem contact op met Scriptium voor een controle van jouw literatuurlijst.
Hoe weet je of een bron betrouwbaar is?
Het is altijd goed om na te gaan of een bron betrouwbaar is. Dit doe je bijvoorbeeld door de informatie uit de bron te vergelijken met andere bronnen. Zijn er dingen die niet overeenkomen? Probeer dan uit te zoeken welke informatie je kunt vertrouwen. Daarnaast is het altijd goed om te kijken naar de schrijver van een bron. Is de schrijver een expert op jouw onderzoeksgebied? Heeft de schrijver meerder publicaties? Wat voor titel heeft de schrijver? Als laatste kijk je naar de uitgever van een boek. Is het een objectieve uitgever? Zijn er politieke belangen aanwezig bij de uitgever? Dit kan de inhoud van de bron beïnvloedden, wees je hier bewust van.
Bronnen bestuderen
Maak eerst een lijst van jouw bronnen en schrijf erbij hoe je ze wil gebruiken voor jouw onderzoek. Vervolgens kun je ze gaan bestuderen. Uit de bronnen haal je informatie die relevant is voor jouw onderzoek. Probeer hier goed je onderzoeksvraag in je achterhoofd te houden. Zo blijf je de goede focus houden en dwaal je niet af. Het is belangrijk om bij het bestuderen aantekeningen te maken. Schrijf altijd bij je aantekeningen waar je de informatie precies vandaan hebt. Je schrijft dus de bron op en het specifieke paginanummer. Uiteindelijk heb je dan een document met alle relevante informatie. De informatie gebruik je straks om een argument te maken.
Het schrijven
Je kunt beginnen met schrijven als je het idee hebt dat je genoeg informatie hebt verzameld. Waarschijnlijk heb je tijdens het onderzoek al wat zaken aan elkaar gekoppeld en geprobeerd conclusies te trekken. Dit ga je uitwerken in je schrijfplan. Vervolgens kun je de alinea’s en uiteindelijk de conclusie gaan uitschrijven. Je kunt de introductie het beste op het einde schrijven, zodat hij helemaal klopt met de inhoud van je tekst. Zo word je niet tegengehouden door wat je dacht te gaan schrijven, dit kan tijdens het schrijfproces namelijk nog veranderen.
Een schrijfplan
In je schrijfplan maak je een opzet voor je essay. Je schrijft per alinea op wat je wil bespreken. Het is belangrijk dat je per alinea een standpunt geeft voor jouw argument. Bij een essay van 1500 woorden zul je ongeveer 6 alinea’s van 250 woorden hebben. De eerste alinea is de introductie. Vervolgens kun je vier standpunten maken. De laatste alinea is de conclusie. Maak in je schrijfplan duidelijk wat je argument precies hebt en welk bewijs je hiervoor hebt. Het schrijfplan helpt je niet alleen op weg bij het schrijven. Het toetst ook direct of je genoeg informatie hebt verzameld om goede standpunten te maken en conclusies te trekken.
Beginnen bij de conclusie
Bij een betoog is het handig om van te voren te bedenken wat je conclusie ongeveer gaat zijn. Dit klinkt misschien onnatuurlijk, maar dit maakt het schrijven van een essay gegarandeerd makkelijker. Je hoeft niet per se tot in detail te weten wat de conclusie gaat zijn, maar het is wel goed om er een idee van te hebben. Het kan natuurlijk zijn dat je er tijdens het schrijven achterkomt dat de conclusie die je voor ogen had niet klopt.
Veel studenten krijgen hier stress van, terwijl dat helemaal niet nodig is. De enige reden dat je vooraf een conclusie bedenkt, is omdat je de rode draad van je essay dan minder snel verliest. Het is daarom ook aan te raden om voordat je gaat schrijven een schema te maken. In dit schema beschrijf je beknopt wat je in iedere alinea wilt zeggen. Ook in dit schema is er altijd ruimte voor veranderingen tijdens het schrijven van je essay.
Opbouw van een alinea
Na het maken van je schrijfplan kun je aan de slag met schrijven. Hiervoor is het belangrijk om te weten hoe je een alinea opbouwt. De eerste zin van je alinea is altijd je standpunt, dit is de kernzin van de alinea. Vervolgens geef je bewijs voor jouw standpunt. Je kunt hier ook voorbeelden bij geven. Met je voorbeelden maak je het bewijs duidelijk en laat je zien waarom je een bepaald standpunt inneemt. Je eindigt de alinea met een afsluitende zin.
Citeren en parafraseren
Om je standpunt duidelijk te maken citeer of parafraseer je ander auteurs. Met citeren neem je letterlijk een of meerdere zinnen over uit een onderzoek. Met parafraseren schrijf je de informatie in eigen woorden op. Je moet altijd credit geven aan de auteur die jou deze informatie heeft verschaft. Het is dus belangrijk om in jouw tekst op de juiste manier naar de publicatie te verwijzen.
Schrijfstijl
Bij het schrijven van een essay is het belangrijk dat je heldere zinnen formuleert. Probeer jouw standpunt altijd op de meest simpele manier te verwoorden. Zo voorkom je omslachtige zinnen. Daarnaast is het belangrijk dat je een actieve schrijfstijl hebt in je essay. Dit is het tegenovergestelde van een passieve schrijfstijl. Een actieve schrijfstijl zorgt voor een helder essay.
Je hoeft niet enkel argumenten op te zoeken die je standpunt ondersteunen. Het kan een essay juist sterker maken als je er ook tegenargumenten in verwerkt. Het is dan wel de bedoeling dat je deze tegenargumenten weerlegt. Let op: het tegenargument moet zodanig ontkracht worden dat het ten goede komt aan je essay.
Correcte bronverwijzing
Het is belangrijk om in je tekst duidelijk te maken waar je je informatie vandaan hebt. Neem dit serieus, anders heb je kans dat je plagiaat pleegt. Plagiaat kan het einde betekenen van jouw academische carrière en dat is zeker niet de bedoeling. Het verwijzen naar bronnen doe je volgens een referentiestijl. Er zijn veel verschillende referentiestijlen, maar APA is de meest voorkomende in Nederland. Een andere veelvoorkomende referentiestijl is Chicago. Waarschijnlijk is er binnen jouw studie of faculteit een verplichte referentiestijl. Het is belangrijk dat je consistent bent in je verwijzingen, kijk dus goed naar hoe je dit moet doen. De referentiestijl die je gebruikt bij je verwijzingen bepaalt ook vaak de lay-out van je essay.
Hulp van een professional
Zie je door de bomen het bos niet meer? Lukt het niet om met je essay van start te gaan? Dan is het wellicht een idee om begeleiding van Scriptium in te schakelen. Onze begeleiders kunnen uitstekend helpen met het op zetten en verbeteren van je tekst. Daarbij staan ze 7 dagen per week voor je klaar.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Wat is eigenlijk verschil tussen essay en een betoog. Mijn leraar had het erover maar ik heb het niet goed onthouden. Mag ik bijvoorbeeld met essay wel mijn mening uiten?
Bij een betoog is het de bedoeling dat je de lezer van een stelling of mening overtuigt. Je neemt doorgaans een standpunt in. Een essay is onderzoekender, exploratiever. In de praktijk zien we dat betogen vaak op de middelbare school geschreven worden, en essays doorgaans in het hoger onderwijs.
Mijn leraar zegt dat mijn schrijfstijl te informeel is en spreektaal heeft. Hoe kan ik mijn schrijfstijl voorkomen dat ik spreektaal gebruik?
Hallo Coen,
Dank voor je vraag. Hoewel de schrijfstijl van een essay doorgaans iets minder formeel is dan die van een scriptie, dient deze nog steeds in een formele toon geschreven te worden. Enkele tips: