- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Discipline aanleren
Voel jij pas de druk om te beginnen met leren als de tentamenweek opeens heel dichtbij komt? Ben je altijd de avond voor het tentamen tot laat aan het stampen omdat je dit hebt uitgesteld tot het laatste moment? Of doe je simpelweg te weinig omdat je liever andere dingen doet dan leren? Al deze situaties komen voort uit een gebrek aan discipline. Dit is iets wat veel studenten zullen herkennen als het op thuisstudie en leerwerk aankomt. Gelukkig valt discipline aan te leren. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.
Desinteresse
Er zijn veel verschillende oorzaken voor het gebrek aan discipline die nodig is om te beginnen met een studievak. Voor een vak dat je minder interessant vindt, is het lastiger om discipline op te wekken. Helaas is het niet gek dat er soms vakken tussen zitten die je minder trekken. Iedereen heeft wel zo’n vak waar hij niet doorheen komt. Ook al wil je later helemaal niets met dit vak doen, dan nog zul je het moeten halen. Probeer het leren van dit vak daarom zo leuk mogelijk te maken. Leer samen met vrienden of maak er iets creatiefs van. Je zou bijvoorbeeld flashcards kunnen maken of een samenvatting opfleuren met verschillende kleuren. Het is hierbij wel belangrijk dat het creatieve proces niet enorm veel tijd in beslag neemt. Anders heb je uiteindelijk ook geen zin meer om met de daadwerkelijke stof aan de slag te gaan. Het helpt ook om dit vak niet te bewaren voor het laatst. Plan het vroeg in, zodat je het alvast gehad hebt. De rest van de week is voor studiewerk dat in ieder geval iets leuker is om mee bezig te zijn.
Maak zin
‘Geen zin hebben’ speelt vrijwel altijd de grootste rol bij gebrek aan discipline. Je kunt het niet opbrengen om aan studiewerk te beginnen als je na schooltijd ook met vrienden kunt zijn, kunt gamen of Netflix kunt kijken. Het kan ook zo zijn dat je op de middelbare school niet veel hoefde te doen om goede cijfers te halen. Echter, in het hoger onderwijs worden het tempo en de hoeveelheid stof opgevoerd. Je moet op een gegeven moment – hoe slim je ook bent – toch echt aan de bak. Je zult de knop om moeten zetten. Dat doe je door al je energie en intelligentie in te zetten voor je studiewerk in plaats van voor games en series. Dit klinkt waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Waarom zou je aan je studiewerk gaan, als je er ook voor kunt kiezen om te luieren op de bank met snacks en je favoriete serie?
Goed om te onthouden is dat je deze studie voor niemand anders dan jezelf doet. Op de middelbare school had je natuurlijk allerlei verschillende vakken. Het is dan logisch dat je niet alles leuk vindt. Nu je studeert, wordt er echter wel van je verwacht dat je de meeste vakken in ieder geval een beetje leuk vindt. Jij bent immers degene die deze studie hebt gekozen. Als je heel veel weerstand voelt, kun je je afvragen of je de studie wel leuk genoeg vindt. Je gaat niet alle vakken die je volgt leuk vinden, maar het is cruciaal dat je het naar je zin hebt op de studie. Gaat het om één vak dat je interesse niet heeft? Dan zal je simpelweg even moeten doorbijten. Merk je bij elk vak dat het je weinig interesseert? Dan is het misschien tijd voor een switch.
Planning maken
Door een planning te maken blijf je bij. Het is makkelijker om discipline en motivatie op te brengen voor kleine hoeveelheden leerstof, dan voor grote hoeveelheden op het laatste moment waarvan je al weet dat je die niet meer afkrijgt. Om discipline verder aan te sporen, kan het erg helpen om een doel voor ogen te hebben. Ook kan het helpen om al een beetje aan de toekomst te denken. Een mooi diploma is het einddoel. Voor sommige studies zijn hoge cijfers zelfs een must.
Aan de hand van een Eisenhower matrix, ofwel prioriteitenmatrix, kun je prioriteiten stellen aan de taken die je moet uitvoeren. Het opstellen van de matrix houdt in dat je vier vierkanten opstelt. De x-as is gelabeld met urgent en niet urgent, en de y-as met belangrijk en niet belangrijk. De items van je lijst kunnen dan in één van de vakken geclusterd worden. De urgente en belangrijke taken in het bovenste linker vierkant vereisen onmiddellijke aandacht.
Afspraak met jezelf
Het is heel begrijpelijk dat je als student niet dag in dag uit discipline kunt opbrengen voor je studie- en leerwerk. De studietijd zit immers vol sociale activiteiten zoals feestjes met vrienden of een bijbaantje dat je er naast doet. Dit kost natuurlijk allemaal tijd. Voor je het weet is de tijd voorbijgevlogen zonder dat je ook maar hebt omgekeken naar je boeken.
Het helpt dan om schoolwerk te zien als een afspraak. Net zoals de afspraken die je maakt met vrienden, heb je nu een afspraak om te gaan leren. Als je dan wordt meegevraagd om iets te gaan doen, zul je dus nee moeten zeggen, hoe moeilijk dat soms ook is. Plan eerst je studiewerk in en plan daaromheen andere afspraken. Door je studiewerk af te hebben, heb je alles op de rit. Er is dan heus genoeg tijd voor alle andere afspraken. Noteer dus ook echt wanneer je gaat studeren. Zet bijvoorbeeld een studiesessie in je agenda, zodat je weet dat je een studieafspraak met jezelf hebt.
Beloon jezelf
Vind je het moeilijk om aan iets te beginnen? Dan is het ideaal om jezelf zo nu en dan te belonen. Belonen werkt namelijk goed voor ons brein. Je kunt een beloning zo groot of klein houden als je zelf wilt. Het is echter wel belangrijk dat de taak die je verricht enigszins matcht met je beloning. Hierbij kan het handig zijn dat je de taak opdeelt in snacks. Het gaat hierbij niet om letterlijke snacks, ook al kan dit natuurlijk wel je beloning zijn. Het opdelen van je taak in snacks houdt in dat je de taak opdeelt in kleine stukjes. Op deze manier deel je ook vaak de beloning in kleine stukjes.
Leer jezelf gewoontes aan
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is enorm belangrijk om gewoontes aan te leren. Dit geldt dus ook voor wanneer je moet studeren. Je zou een standaarddag kunnen instellen om aan je studie te gaan. Ben je iedere donderdag vroeg klaar met school? Dan wordt dit de dag dat je aan je studie gaat werken.
Je kunt ook op andere manieren gewoontes aanleren. De handeling ‘studeren’ kun je namelijk ook koppelen aan een andere handeling. Denk eens aan de dingen die je iedere dag doet. Doe jij iedere dag om ongeveer dezelfde tijd de afwas? Dan zorg je ervoor dat je voortaan standaard na de afwas 2 uurtjes aan je studie gaat. Op deze manier gaat studeren automatisch en kost het je ook minder wilskracht. Het is wel belangrijk om te onthouden dat een gewoonte soms even verdwijnt en later weer terugkomt. Het is een ingewikkeld proces, maar als de gewoontes helemaal geïnternaliseerd zijn, wil je het nooit meer anders!
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met natuurkunde, worstelt met Nederlands, of hulp bij rechten nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!