De laatste loodjes

Het is zover, je bent bij het einde van je scriptie aangekomen. Je hebt een grondig literatuuronderzoek uitgevoerd en kwantitatief of kwalitatief onderzoek gedaan. Je hebt de data geanalyseerd en uitgewerkt, en de conclusies staan op papier. Eigenlijk hoef je nog maar één ding te doen, en dat is het schrijven van het dankwoord. Maar waarom schrijf je eigenlijk een dankwoord, en hoe stel je die goed op? In dit artikel gaan we in op deze sectie van je scriptie, hoe je deze schrijft en wie je moet bedanken. Ook leggen we het verschil met het voorwoord uit, zodat dat ook voor eens en altijd duidelijk is.

Wat is het dankwoord?

Een dankwoord is geen verplicht onderdeel van je scriptie. Toch is het een veel bekeken en gelezen pagina. Mensen zijn vaak nieuwsgierig naar wie er wordt bedankt en of ze er misschien zelf instaan. Om deze reden kan het opstellen van een dankwoord ook lastig zijn. Wie bedank je wel en wie niet? Het benoemen van iedereen die je een beetje heeft geholpen bij het schrijven van de scriptie, kan namelijk wat teveel van het goede zijn.

Eigenlijk spreekt het woord al een beetje voor zich. Een dankwoord is een geschreven tekst waarin personen of organisaties worden bedankt. Dit kunnen zijn scriptiebegeleiders, docenten, belangrijke respondenten of participanten, werknemers van een bedrijf of andere personen die hebben bijgedragen aan het scriptieproces. Vaak is de tekst ongeveer een halve pagina tot een pagina lang. De schrijfstijl is doorgaans informeel. Het serieuze werk is al gedaan. Je spreekt nu mensen aan die je hebben geholpen en bedankt deze.

Tips voor het schrijven van het dankwoord

Zoals we aan het begin van deze blog aangaven, is een dankwoord vaak niet verplicht. Indien je besluit om toch een stuk tekst te richten aan mensen die geholpen hebben, bieden we je graag wat handvaten voor het opstellen van een goed dankwoord. Daarom geven we je een aantal tips:

Dankwoord versus voorwoord

Hierboven hebben we uitgelegd wat het dankwoord is en tips gegeven hoe je dit kunt opstellen. Zoals het je waarschijnlijk wel is opgevallen, lijkt het dankwoord veel op het . Een voorwoord en dankwoord hebben inderdaad veel overeenkomsten. Zowel in het voorwoord als in het dankwoord bedank je de belangrijke personen die hebben bijgedragen aan het scriptieproces.

Ook de schrijfstijl en de lengte van de tekst komen overeen. De teksten zijn informeel en ongeveer een halve pagina tot een pagina lang. Het grootste verschil tussen een voorwoord en een dankwoord is dat je in een voorwoord je scriptie (kort) introduceert aan de lezer.

Vaak wordt geadviseerd om enkel een voorwoord in je scriptie te plaatsen en niet een voorwoord en dankwoord, omdat dit dubbelop is. Ook geeft de hogeschool of universiteit vaak aan dat het voorwoord verplicht is, maar het dankwoord optioneel. Daarom zien we bij Scriptium veel vaker een voorwoord in scripties dan een dankwoord.

Of je alleen een voorwoord schrijft of ook een dankwoord, is aan jou. Een goede reden om wel een dankwoord te schrijven, is wanneer je in het voorwoord geen ruimte meer hebt om personen of organisaties te bedanken. Een ongeschreven regel is dat wanneer je meer dan zeven personen wilt bedanken, je een apart dankwoord schrijft.

Hulp van een professional

Zie je door de bomen het bos niet meer? Lukt het niet om je scriptie goed af te ronden? Wil je nog één keer je tekst laten nakijken voordat je deze inlevert? Dan is het wellicht een idee om scriptiehulp van Scriptium in te schakelen. Onze begeleiders en correctoren kunnen uitstekend helpen met het verbeteren van je tekst. Daarbij staan ze 7 dagen per week voor je klaar.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?