- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Hoe kun je Cronbachs alfa berekenen?
Cronbachs alfa of Cronbachâs alpha wordt gebruikt om uit een grote hoeveelheid van onderzoekitems die items te schrappen die afbreuk doen aan de betrouwbaarheid van je vragenlijst. Andersom geeft Cronbachs alfa een aanwijzing voor het nakijken van die vragenlijstitems die beter geformuleerd moeten worden om een meer betrouwbare vragenlijst te krijgen. Het berekenen van Cronbachs alfa vraagt niet meer kennis van statistiek dan nodig is om een gemiddelde (M of Mean) en een variantie (S2 of Variance) uit te kunnen rekenen.
Hieronder volgt een rekenvoorbeeld voor het berekenen van Cronbachs alfa. Meestal gebruik je Cronbachs alfa voor een vragenlijst met veel items voor een groot aantal proefpersonen of respondenten. Voor de overzichtelijkheid wordt hier uitgegaan van een klein aantal items en respondenten.
De formule voor het berekenen van Cronbachs alfa is:
In woorden uitgedrukt:
-
Alfa is het product van...
-
N gedeeld door N-1, en...
-
1 min...
-
de optelling van de varianties van de items, gedeeld door de variantie van de testscores.
In de formule van Cronbachs alfa zie je al dat alfa kleiner is naarmate de som van de itemvarianties kleiner is.
In de formule staan de volgende eenheden die verwerkt moeten worden:
-
N = steekproefomvang
-
S2X = variantie van de testscores
-
S2i = variantie van de itemscores
-
âS2i = totaal van itemscores
Stappenplan voor het berekenen van Cronbachs alfa
In het volgende fictieve onderzoeksvoorbeeld ga je in 5 stappen de waarde voor α berekenen.
Stap 1 - Ontwerp van de vragenlijst
Voor een onderzoek naar de arbeidsbeleving van 160 medewerkers van een bepaald bedrijf wordt een aantal vragen geformuleerd. Op de vragen kunnen medewerkers een score van 0 tot 7 aangeven. Vooral bij opinieonderzoeken werkt men graag met Likert-schalen. Dit zijn vragen waarop de respondent kan antwoorden door een vakje aan te kruisen van links naar rechts. Elk vakje heeft een waarde van laag naar hoog. Daaruit volgt dan een vijfpuntsschaal of een zevenpuntsschaal.
Om de trek naar een nietszeggend gemiddelde wat te beperken, wordt ook wel met een achtpuntsschaal gewerkt. Dan kan de respondent niet âvluchtenâ naar een nietszeggende middenscore, maar moet hij positief of negatief reageren.
Stap 2 - Pilotonderzoek door een pilotmeting
Voordat het gehele onderzoek over 160 medewerkers plaatsvindt, doe je een pilot of beperkt vooronderzoek. Je vraagt willekeurig 8 medewerkers om je enquĂȘte in te vullen.
Hieruit registreer je de antwoorden per respondent per item. Daaruit volgen scores (X1,2,3,4,) per respondent op de vier items in je enquĂȘte tot Ă©Ă©n enquĂȘte-uitslag (Y1).
Over alle respondenten en items maak je de tabel met enquĂȘteresultaten. Daarover bereken je:
-
Gemiddelde score variabele ofwel per vragenlijstitem (de M voor Xn) en gemiddelde score over de waarden totale testscore (de M voor Y).
-
De variantie van de enquĂȘte-uitslagen: dat is de waarde S2x.
-
De variantie per item over de scores van de verschillende respondenten: dat is de waarde S2i.
Dit leidt bij elkaar tot het volgende overzicht (zie tabel 1):
Stap 3 - Toepassing van de formule voor Cronbachs alfa
Uit de tabel neem je de waarden over in de eerdergenoemde formule voor Cronbachs alfa:
-
N gedeeld door N-1 is hier: 8 / (8-1) = 7, en...
-
1 min...
-
de optelling van de varianties van de items, is hier: 8,27...
-
gedeeld door de variantie van de testscores, is hier: 15,73.
Ingevuld in de formule: α = (8/7) * (1- (8,27/15,73) = 0,542.
Stap 4 - Interpretatie van uitkomst van deze waarde voor Cronbachs alfa
Bij deze waarde van Cronbachs alfa mag er nog eens goed worden gekeken naar de toegevoegde waarde van de afzonderlijke items:
-
Hoe belangrijk is elk item voor de onderzoeksvraag?
-
Hoe nauwkeurig is elk item eigenlijk geformuleerd?
-
Welk item draagt het minste of meeste bij aan de variantie?
-
Hoe luidt Cronbachs alfa (na herberekening) als we Ă©Ă©n of meer items schrappen en met de overgebleven data verder gaan?
Stap 5 - Schrappen van itemscores en herberekening van alfa
Je besluit om de itemscores i2 te schrappen. De bijdrage aan de variantie is immers laag. Aan de hand van het bovenstaande voorbeeld en de gegeven formule bereken je â na het schrappen van itemscores i2 –Â de waarden voor gemiddelden en varianties. Daaruit volgt, na herberekening, een waarde voor de variantie van de testscore van S2x = 15,73, maar een som van de varianties van de itemscores van S2i = 3,82.
Uit de berekening volgt: α = (8/7) * (1- (3,82/15,73) = 0,86.
Daarmee blijkt eliminatie van de items 2 een gunstige weerslag te hebben op de waarde voor Cronbachs alfa. Met een waarde van α = 0,86 heb je een flink meer betrouwbare vragenlijst.
Hulp bij statistiek nodig? Schakel een professionele begeleider van Scriptium in
Heb je moeite met statistiek? Wens je hulp te krijgen bij SPSS, STATA of R? Scriptium heeft 7 dagen per week professionele statistiekbegeleiders beschikbaar. Of je nu hulp bij statistiek in je scriptie wilt hebben, of bijles statistiek nodig hebt, we staan direct voor je klaar. Neem vandaag nog contact met ons op, en we komen snel bij je terug.
De auteur gebruikt statistiek voor het analyseren van productie- en dienstverleningsprocessen. Aan de hand van statistische analyses onderzoekt hij of een bedrijfsproces langs de kortste weg levert wat er bedoeld is en of het proces ook beheersbaar en betrouwbaar verloopt.Â