Concentratie tentamens afbeelding 1

Concentratie tijdens tentamens

Je hebt dagenlang geleerd voor een tentamen, maar wanneer je eenmaal in de zaal naar je opdrachtenvel zit te kijken, ben je allesbehalve gefocust. Dat is toch flink balen: wel goed voorbereid, maar niet genoeg concentratie. En dan heb je door je concentratieproblemen ook nog eens een minder goed cijfer op je tentamen dan waar je vooraf op hoopte. Erg vervelend, maar gelukkig hebben wij een paar handige tips voor je die je zullen helpen je voortaan beter te kunnen concentreren tijdens tentamens.

Concentratieproblemen

1 op de 5 studenten heeft geregeld last van concentratieproblemen. Bij volwassenen is dat zelfs 1 op de 3. Naarmate mensen ouder worden, hebben ze steeds vaker moeite zich te concentreren. Vermoeidheid speelt, zeker op latere leeftijd, een rol. Maar ook onze telefoonverslaving draagt bij aan concentratieproblematiek. Om beter te kunnen focussen gebruiken sommige studenten wel eens Ritalin bij het studeren of het maken van een tentamen. Het is echter niet bewezen dat Ritalin hierbij effectief is voor studenten zonder ADHD-klachten. Verminderd telefoongebruik, gezonde voeding en weinig omgevingsprikkels zijn wél wetenschappelijk bewezen oplossingen voor concentratieproblemen. Voor een student zijn dat helaas niet altijd de makkelijkste oplossingen, maar ze werken wel het best.

Maar tijdens een tentamen is het allemaal net wat anders. In een tentamenzaal mag je niet op je telefoon, heb je vaak geen tijd om te eten en is het doodstil. Een tentamenzaal is niet voor niets de ideale ruimte om je goed te concentreren. Maar wat doe je als je je ook daar niet kan concentreren? Met de volgende tips ben jij beter gefocust tijdens je tentamen.

Tip 1 – Begin goed uitgerust aan je tentamen

Ja, ook in dit geval is een goede nachtrust de beste manier om je goed te concentreren. Het is wetenschappelijk bewezen dat een mens het meest fit is na 7 tot 8 uur slaap per nacht. Niet alleen het lichaam, maar ook de hersenen werken dan optimaal. Je denkt misschien dat het zin heeft om de avond voor je tentamen te blokken, maar eigenlijk heeft het meer zin om genoeg nachtrust te pakken. Wie uitgerust aan zijn tentamen begint, behaalt betere resultaten. Zo simpel is het.

Tip 2 - Neem je tentamen globaal door

Allereerst is het altijd handig om je tentamen door te bladeren, of je nou geconcentreerd bent of niet. Zo zie je hoeveel vragen er zijn en weet je gelijk of er nog een achterkant is. Het zou toch jammer zijn als je die vraag vergeet te maken. Je kunt bij het doorbladeren ook letten op de verschillende soorten vragen en opgaves. Misschien liggen je kwaliteiten meer bij de ene opgave dan bij de andere. Het is verstandig om te beginnen met de vragen die je weet. Dan heb je in ieder geval de vragen beantwoord waar je het meest zeker over bent en dat is dan weer handig wanneer je in tijdsnood komt. Het zou namelijk zonde zijn als je een uur hebt zitten ploeteren met een opgave, terwijl je in die tijd ook de makkelijkere vragen had kunnen beantwoorden. Bovendien is het veel makkelijker om je te concentreren op vragen die je wel weet dan op vragen die je niet weet.

Tip 3 - Concentreer je op één vraag tegelijk

Na het doorspitten van je tentamen is het belangrijk dat je focust op één vraag. Sommige studenten vinden het lastig om bij één vraag te blijven en gaan kriskras door de opgaves heen, zonder een vraag eerst af te maken. Op deze manier een tentamen maken is erg onoverzichtelijk. Daarnaast het is ook nog eens lastig om je te concentreren op de materie van de ene vraag als je steeds weer een andere vraag leest. Je kunt het beste beginnen met de simpelste vraag en die afmaken, en dan doorgaan naar de op één na simpelste vraag.

Tip 4 - Neem een actieve houding aan

Sporten werkt supergoed bij concentratieproblemen, maar dat zit er tijdens een tentamen natuurlijk niet in. Waarschijnlijk zit je vanwege de spanning krampachtig over je tentamen gebogen. Of je bent juist geneigd onderuit gezakt te hangen door het gebrek aan concentratie. Beiden houdingen zijn niet bepaald bevorderlijk voor je concentratie. De beste houding is volledig rechtop zitten. Denk maar eens aan de momenten dat je wordt gebeld. De meeste mensen gaan dan rechtop zitten of zelfs rechtop staan. Dit doe je automatisch, omdat je onbewust weet dat dit de houding is waarop je het meest gefocust bent. Dit geldt dus ook tijdens je tentamen. Een trucje om je spieren te ontspannen: knijp 8 tellen je billen samen en laat los.

Tip 5 - Probeer niet te haasten

Je herkent het vast: je bent te laat voor een afspraak en op het moment dat je de deur uit rent, ben je de helft van de spullen die je mee moest nemen vergeten. Eenmaal aangekomen bij de afspraak baal je enorm en vraag je je af hoe je dat nou weer kon vergeten. Als we ons haasten, zijn we allesbehalve geconcentreerd. Alles staat opeens in het teken van opschieten en helder nadenken is er niet meer bij. Tijdens een tentamen is haasten daarom uit den boze. Het is soms verleidelijk om in een race tegen de klok met een vaart door de vragen heen te gaan. Maar om vragen goed te lezen en goed te beantwoorden, moet je geconcentreerd zijn. Wie zich haast, is niet geconcentreerd, en wie geconcentreerd is, haast zich niet.

Tip 6 - Blijf ademen

Door spanning ben je geneigd sneller en minder diep te ademen. Maar dat komt je concentratie niet ten goede. Bij kortademigheid krijg je te weinig zuurstof binnen en dit maakt je verward. Door diep in te ademen in een langzaam tempo, sturen je longen via je bloed zuurstof naar je hersenen. Met voldoende zuurstof in je hersenen ben je helder van geest en kun je je concentreren. Heb je moeite met het vinden van een goed ademtempo? Er zijn een paar ademhalingsoefeningen die je tijdens je tentamen kunt doen om weer rustig te ademen en voldoende zuurstof binnen te krijgen.

  • Vaak komt kortademigheid door te vaak en te kort inademen. Om deze manier van ademhalen te stoppen, doe je het volgende: je ademt 6 seconden in, houd je adem 6 seconden vast en blaast 4 seconden uit. Inademen en vasthouden is belangrijk voor het opnemen van zuurstof in je bloed en je hersenen. Herhaal deze oefening twee of drie keer. Je zal vrijwel direct verschil merken.

  • Kortademigheid vindt hoog in je longen plaats. Om genoeg zuurstof binnen te krijgen, moet de lucht dieper in je longen terecht komen. Om dit tegen te gaan, kun je proberen met je buik te ademen. Dat klinkt misschien onlogisch, maar probeer het maar eens: adem diep in en blaas je buik op als een ballon. Bij het uitademen loopt de ballon weer leeg. Door je ademhaling te verplaatsen naar je buik, ga je rustiger ademen. Dit bevordert de concentratie.

Tip 7 - Drink genoeg water

Meestal mag je een flesje water meenemen bij je tentamen. Dat is niet voor niets. Het is namelijk heel goed voor je concentratie om genoeg water te drinken. Water is voor een heleboel dingen goed: het verplaatst voedings- en afvalstoffen in het lichaam en houdt je lichaamstemperatuur op peil. Maar water is dus ook ontzettend goed voor je concentratie, omdat water productiviteit verhoogt en vermoeidheid verlaagt. Op beide manieren stimuleert water de hersenen. Daarom is het verstandig om altijd een flesje water op tafel te hebben staan bij je tentamen. Het is namelijk goed voor je lichaam en goed voor je concentratie!

Tip 8 - Nog geen concentratie? Probeer deze oefening

Voor wie zich nog steeds niet kan concentreren, is er de volgende oefening: sluit tijdens je tentamen je ogen en focus je ongeveer een minuut op alles om je heen. Alle geluiden die je hoort binnen en buiten de tentamenzaal, zoals vogels, auto’s, hoestende studenten, tikkende pennen, enzovoorts. Vervolgens focus je je een minuut op jezelf. Je focust op je hartslag, je ademhaling en niets anders. Als je deze oefening goed uitvoert, ben je na 2 minuten kalmer en meer geconcentreerd.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Of ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Engels, worstelt met biologie, of hulp bij Nederlands nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?