Case study voor je scriptie

Het kan zijn dat je voor je studie een case study wilt doen. Dit kan een onderdeel zijn van je scriptie of een opzichzelfstaand onderzoek. Met een case study ga je diep in op één specifiek aspect binnen je onderzoeksvraag. Op deze pagina lees je alles over de case study. Zo weet jij straks precies wat het is en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Wat is een case study?

Een case study is een type onderzoek dat je kunt uitvoeren, bijvoorbeeld voor je scriptie. Bij de case study onderzoek je een specifiek onderwerp binnen je onderzoeksvraag. Dit wordt ook wel een onderzoeksobject genoemd. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar de patiëntenstroom binnen ziekenhuizen. Als case study kies je dan een specifiek ziekenhuis dat je gaat onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld een ziekenhuis zijn bij jou in de buurt. Of het is een interessant geval waar jij meer over wil weten. Naast een plek of organisatie, kan een case study ook over een persoon of groep mensen gaan. Bij een case study wordt vaak een onderwerp gekozen waar nog niet zo veel over bekend is of dat nog onontgonnen terrein is voor onderzoek.

Waarom een case study voor je scriptie?

Een case study is een geschikte onderzoeksmethode als je concrete, contextuele en diepgaande kennis wilt vergaren over een specifiek onderwerp. Misschien vind je een bepaald onderwerp interessant, maar is het eigenlijk nog te breed om te onderzoeken. Met een case study pas je het onderwerp toe op een specifiek onderzoeksobject. Dit maakt je onderzoek ook meteen een stuk concreter. Misschien wil je met je onderzoek wel een bijdrage leveren aan een oplossing op lokaal niveau. Een case study leent zich hier goed voor. Je kunt ook voor een case study kiezen als onderdeel van je onderzoek. Dan probeer je door middel van een specifiek object het grotere geheel te begrijpen. De case study laat het toe om op een klein niveau te onderzoeken. Vervolgens kun je conclusies trekken die iets zeggen over een groter onderwerp.

Voor- en nadelen case study

Een case study kan zowel voordelen als nadelen hebben. Onderzoekers moeten deze voor- en nadelen overwegen voordat ze beslissen of dit type studie geschikt is voor hun behoeften.

Voordelen Nadelen
Stelt onderzoekers in staat om een grote hoeveelheid informatie te verzamelen
Kan niet per se gegeneraliseerd worden naar de bredere bevolking.
Geef onderzoekers de kans om informatie te verzamelen over zeldzame of ongebruikelijke gevallen.
Kan geen oorzaak en gevolg aantonen.
Stelt onderzoekers in staat om hypotheses te ontwikkelen die kunnen worden onderzocht in experimenteel onderzoek.
Mogelijk is het niet compleet wetenschappelijk te onderbouwen.

Voorbeelden case study met hoofdvraag

Onderzoeksvraag Case study
Hoe kunnen de symptomen van een beginnende angststoornis worden tegengegaan?
Case study naar de traditionele en experimentele behandelmethode voor een angststoornis.
Wat zijn de ecologische effecten van de herintroductie van de otter?
Case study naar de herintroductie van de otter in Duitsland.
Hoe gebruiken populistische politici geschiedenisverhalen om kiezers te winnen?
Case studies naar de speeches van de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro en Indiase premier Narendra Modi.
Hoe kunnen basisschooldocenten active learning-strategieën toepassen?
Case study naar een basisschool in Delft die focust op active learning.
Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen voor landelijke gemeenten?
Case studies naar de ontwikkeling van drie zonnepanelen in verschillende delen van het land.
Hoe veranderen viralmarketingstrategieën de relatie tussen bedrijven en consumenten?
Case study naar de marketingcampagne voor de Samsung Galaxy S23
Hoe verschillen de werkervaringen in de leveranciers- en taxibranche op basis van gender, etniciteit en leeftijd?
Case studies naar de ervaringen van Thuisbezorgd en Gorillas.

Hoe kies je een case study?

Wil je een case study doen, maar weet je nog niet zo goed wie of wat je precies wilt onderzoeken? Het kan best lastig zijn om een keuze te maken voor je case study. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het maken van deze keuze.

  • Lees over je onderwerp
    Je hebt vast al wel een onderwerp in je hoofd dat je interessant vindt. Het kan helpen om hier eerst alvast wat over te lezen. Je doet dan eigenlijk een korte literatuurstudie. Tijdens het lezen kom je er vanzelf achter welk aspect je het meest interessant vindt aan jouw onderwerp. Hier kun je vervolgens een case study bij kiezen.

  • Kies een onderzoeksobject dat je interesseert
    Kies dus echt een onderzoeksobject dat jou interessant lijkt. Dit maakt het onderzoek doen een stuk makkelijker. Natuurlijk moet je case study wel bij je onderwerp passen. Je kunt daarom ook eerst een plek of persoon kiezen dat je wilt onderzoeken. Vervolgens kun je daar dan een hoofdvraag bij bedenken.

  • Wees realistisch
    Kies een case study die goed te onderzoeken is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een bepaalde plek kiest als case study. Het moet makkelijk voor je zijn om daar een aantal keer langs te gaan. Daarnaast is het handig om je onderzoeksvraag realistisch te maken. Zorg er dus voor dat je onderzoeksvraag te beantwoorden is.

  • Bepaal het doel
    Wat wil je precies met de case study bereiken? Wil je een bijdrage leveren aan een oplossing voor een probleem? Of doe je de case study om aan de hand van het dit specifieke onderzoek het grotere geheel te begrijpen? Zorg ervoor dat je eerst helder voor je hebt wat het doel is van je case study. Vervolgens kun je kiezen wat voor case study goed zou kunnen passen om dit doel te bereiken.

  • Praat erover
    Natuurlijk kun je ook altijd met je scriptiebegeleider sparren over een eventuele case study. Je scriptiebegeleider weet vaak al meer over het onderwerp waar jij onderzoek naar wil doen en kan je helpen om daar de juiste case study bij te kiezen.

Voor de case study

Voordat je begint aan je onderzoek kun je het beste eerst een onderzoeksopzet schrijven. Hierin onderbouw je waarom je de case study gaat doen. Daarnaast beschrijf je wat je precies gaat onderzoeken met de case study en hoe je dat gaat doen. De onderzoeksmethode die je inzet voor een case study verschilt heel erg per onderzoek. Als het onderzoeksobject voor je case study lokaal is, dan kun je bijvoorbeeld observaties, interviews en enquêtes afleggen. Als je onderzoeksobject wat verder weg is, kun je door middel van documenten en een literatuurstudie informatie verzamelen.

Tijdens de case study

Na het vooronderzoek ga je beginnen met daadwerkelijke verzamelen van data. Je verzamelt hierbij informatie tot je het idee hebt dat je genoeg hebt om conclusies te kunnen trekken. Zorg ervoor dat je altijd dicht bij je hoofdvraag blijft. Op die manier blijf je gefocust. Tijdens het onderzoek koppel je de informatie die je verzamelt aan de theorie die je al eerder hebt verzameld over jouw onderwerp. Een case study kan de theorie bevestigen, of juist weerleggen. Het is interessant om deze discussie tussen case study en theorie te beschrijven in je scriptie.

Na de case study

Als je eenmaal alle nodige informatie hebt, ga je beginnen met het schrijven van je onderzoek of scriptie. Hiervoor kun je het beste eerst een schrijfplan maken. Schrijf in dit plan de argumenten die je wilt maken in de tekst. Een schrijfplan kan je enorm helpen om voor een goed overzicht te zorgen. De introductie kun je het beste op het einde schrijven of juist herschrijven. Zo weet je zeker dat je introductie de rest van je onderzoek weerspiegelt.

Checklist voor een case study

Wanneer je bovenstaande punten in acht hebt genomen, dan kun je zelf aan de slag. Hieronder zie je een handige checklist die je kunt gebruiken bij het opzetten van je case study:

Hulp van een professional

Heb je moeite met de case study voor je scriptie? Wil je graag hulp van een professional die je ondersteunt bij het schrijven van de scriptie? Scriptium kan helpen met persoonlijke scriptiebegeleiding. Of het nu gaat om een kwalitatief of kwantitatief onderzoek, we hebben altijd een geschikte begeleider beschikbaar. Daarbij staan we 7 dagen per week voor je klaar.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

2 reacties

  1. Ja, dat is zeker mogelijk. Een bekend voorbeeld van een case study over één persoon is de case study van Anna O., een pseudoniem van een vrouw genaamd Bertha Pappenheim. Ze was een patiënte van de arts Josef Breuer. Breuer en Freud bediscussieerden haar case uitvoerig. De vrouw ervoer symptomen van een conditie die toen bekend stond als hysterie. Ze kwam erachter dat praten over haar problemen haar hielp en dat ze daardoor minder klachten ervoer. Deze case speelde een belangrijke rol bij het ontwikkelen van praattherapie als behandelmethode bij mentale problemen. Bij Scriptium zien we het gebruik van case studies veelal bij verpleegkundige studies en geneeskunde. Maar ook bij studies als filosofie en geschiedenis komt het soms voor dat het onderzoek zelf een uitvoerige case study van één persoon of filosoof betreft.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?