- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Alles over Cambridge Engels
Je hebt er vast wel eens van gehoord: Cambridge Engels. Wil je weten wat het precies inhoudt én hoe je een Cambridge certificaat kunt krijgen? In dit artikel leggen we uit wat Cambridge Engels is, wat je moet doen voor een Cambridge certificaat en wat je daaraan hebt.
Wat is Cambridge Engels?
Nederlanders zijn vergeleken met andere Europeanen koploper wat betreft het spreken van Engels. Tegenwoordig leer je als scholier Engels vanaf de basisschool, en de Engelse taal vermengt zich steeds meer met die van ons. Bovendien zijn de meeste series en films die we kijken Engelstalig. Waar ze in Frankrijk en Spanje die series en films uitzenden met Franstalige en Spaanstalige audio, kijken we in Nederland doorgaans in het Engels met ondertiteling. Je kunt dus wel zeggen dat het met de Engelse taal goed gesteld is in Nederland. Toch is daar nog een schepje bovenop te doen, namelijk met Cambridge Engels.
Cambridge Engels is een Engels examen bestaande uit verschillende niveaus. Die niveaus resulteren elk in een apart diploma. Net zoals ‘normale’ Engelse examens leer je voor Cambridge Engels ook Engels lezen, spreken, luisteren en schrijven. Het verschil is dat je dit bij Cambridge Engels per niveau doet en de lessen en examens moeilijker zijn. Zo worden bij Cambridge Engels de lessen volledig in het Engels gegeven en mag je geen gebruikmaken van een woordenboek bij het examen.
Cambridge Engels niveaus
A2 Key (KET)
A2 Key is een basisexamen. Het A2-niveau is een kwalificatie die bewijst dat je in eenvoudige situaties in het Engels kunt communiceren. Het A2 Key-examen is bedoeld voor mensen die nog niet thuis zijn in de Engelse taal.
B1 Preliminary (PET)
B1 Preliminary is een gemiddeld examen. Zoals we eerder stelden, zit het met de Engelse taal in Nederland wel goed. Dat betekent dat de meeste Nederlanders Engels spreken op ten minste B1 Preliminary niveau: een gemiddeld niveau waarbij basis Engels voor dagelijks gebruik ingezet kan worden. Dit niveau is doorgaans het niveau van een scholier die de bassischool met een vwo-advies verlaat.
B2 First (FCE)
B2 First is een bovengemiddeld examen. Dit niveau toont aan dat de nodige taalvaardigheden er zijn om zelfverzekerd Engels te kunnen spreken in een Engelssprekende omgeving. Dit is doorgaans het niveau van een middelbare scholier op het vwo.
C1 Advanced (CAE)
C1 is een gevorderd examen. Vanaf dit academische niveau worden de meeste Cambridge Engels examens gemaakt. De kwalificatie C1 Advanced duidt er namelijk op dat je de Engelse taal goed beheerst en op een goede manier kunt inzetten in het universitair onderwijs of het beroepsleven. Dit niveau staat gelijk aan het niveau voor een bachelor- of masteropleiding. In het Engels noemen ze dat undergraduate en postgraduate.
C2 Proficiency (CPE)
C2 Proficiency is een ‘vloeiend’ examen. De C2 Proficiency kwalificatie is het hoogste niveau. Met deze kwalificatie laat je zien dat je de Engelste taal uitmuntend beheerst. C2 komt het dichtst bij het niveau van een moedertaal. Met C2 Proficiency kun je op het hoogste niveau studeren of werken, inclusief postdoctorale en PhD-programma’s. De Universiteit van Oxford accepteert onder andere de C2 Proficiency kwalificatie.
Welk niveau moet ik kiezen?
Om te beslissen voor welk niveau je een examen wilt maken, kun je van tevoren een toets maken die aangeeft op welk niveau je je nu bevindt. Het is dus niet nodig om bij A2 te beginnen als je je eigenlijk al op het niveau van B2 bevindt. De universiteiten die studenten toelaten met een Cambridge certificaat, baseren zich over het algemeen op het CPE-examen of het CAE-examen met een hoge score.
Wie doen Cambridge Engels examen?
Bijna 6 miljoen mensen ter wereld maken jaarlijks een Cambridge Engels examen, verspreid over 130 landen. Cambridge Engels wordt op steeds meer middelbare scholen aangeboden op het vwo. Als je van de havo komt kun je in enkele gevallen ook Cambridge Engels aangeboden krijgen, mits je een hoog gemiddelde hebt voor Engels. Niet alleen scholieren kunnen Cambridge Engels volgen, ook studenten en werkenden kunnen bij verschillende instanties terecht voor lessen en examens.
Waarom zou je een Cambridge certificaat willen halen?
Nu vraag je je misschien af waarom je een Cambridge certificaat zou halen, omdat je toch al prima Engels spreekt. Een reden voor het volgen van Cambridge Engels is de toegang tot sommige universiteiten. Universitaire studies in Nederland waar de voertaal Engels is, vragen bij inschrijving in de meeste gevallen om een Cambridge certificaat. Het certificaat geldt dus als toelatingscriterium. Daarnaast zijn er ook veel buitenlandse universiteiten, met name die in het Verenigd Koninkrijk, die een Cambridge certificaat als vereiste zien voor toelating van buitenlandse studenten tot een studie. Om een hele studie in het Engels bij te benen, moet je beter dan gemiddeld de Engelse taal beheersen. Kortom: deze universiteiten zien een Cambridge certificaat als bewijs van je uitstekende vaardigheden in de Engelse taal. Een Cambridge certificaat wordt wereldwijd geaccepteerd.
Niet alleen scholieren zijn gebaat bij een Cambridge certificaat. Ook mbo-studenten kunnen een Cambridge Engels certificaat halen, om bijvoorbeeld door te stromen naar het hoger onderwijs of een Engelstalige stageplek. Mbo-studenten kunnen de examens van niveaus A2, B1, B2 en C1 maken.
Naast hogescholen of universiteiten, stellen sommige bedrijven ook eisen als het gaat om de beheersing van Engels. Bepaalde werkgevers zien een certificaat als toelatingscriterium voor een sollicitatie. Dat is dan weer een reden voor werkenden om Cambridge examen te doen als je afgestudeerd bent.
Er zijn verschillende niveaus en verschillende redenen om een Cambridge certificaat te halen. De meest gangbare reden is de toelating tot een (buitenlandse) Engelstalige universiteit. Maar ook tijdens of na je studie is er nog reden voor het volgen van Cambridge Engels. Overigens staat het Cambridge certificaat ook niet verkeerd op je CV of je LinkedIn-profiel.
Studiehulp en bijles Engels van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met de Engelse taal? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp en bijles aan voor het hoger onderwijs, ook voor Engels. Of je nu geholpen wilt worden met grammatica of spreekvaardigheid, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!