- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Naar de brugklas
Dan is nu eindelijk de tijd aangebroken! De zomervakantie is voorbij en jouw tijd op de basisschool ook. Dit zijn grote maar ontzettend leuke veranderingen in je leven. Misschien vraag je je af hoe je nu precies dit eerste jaar middelbare school moet aanpakken. Vragen die je zeker hebt zijn ‘Wat neem ik mee?’ en ‘Hoe gaat dat nou van lokaal naar lokaal?’ Maak je echter geen zorgen. In dit artikel bespreken we alle dingen die je moet weten voordat je naar de brugklas gaat, zodat je helemaal klaar bent om deze spannende stap te zetten.
Tip 1: Het schoolgebouw
In groep 1 tot en met 8 had je altijd les in het leslokaal van je juf of meester. Op de middelbare school is dat net wat anders. Nu heeft ook iedere leraar zijn of haar eigen lokaal, maar jij hebt een aantal verschillende lessen per dag. Dat betekent dat je ieder uur naar een ander lokaal toe moet. Zodra je de bel hoort aan het einde van de les, pak je je etui, schriften en boeken in en ga je naar het volgende lokaal. Soms is dat lokaal recht ernaast en soms moet je naar de andere kant van de school. Gelukkig krijg je hier vijf minuten voor en ga je gewoon samen met de rest van je klasgenoten uit de brugklas naar de volgende les toe. Een tip die wij je kunnen geven is om goed te letten op de nummers van de lokalen, zodat je goed je weg kunt vinden in het gebouw. Dit heb je zo onder de knie.
Tip 2: Je schooltas en het kluisje
Omdat je van lokaal naar lokaal moet gaan, heb je geen vaste tafel met een laatje meer. Je zit namelijk ieder uur ergens anders. Hierdoor is het fijn om een goede rugzak te hebben, waarin je alle boeken die je nodig hebt mee kunt dragen. De schooldag is verdeeld in meerdere blokken. Blok één duurt tot de kleine pauze, blok twee tot de grote pauze, en dan heb je blok drie, waarna je naar huis gaat.
Onze tip voor je schoolboeken is om ze niet allemaal tegelijk mee te dragen. Je krijgt van de school namelijk een kluisje. Dit ligt samen met alle andere kluisjes in de kluisjeshal. Hier kun je mooi je boeken opbergen totdat je ze nodig hebt. Dit betekent dat je alleen de boeken van blok één hoeft mee te dragen, en dan tijdens de pauze deze kunt omwisselen voor de boeken van blok twee. Zo heb je goed overzicht in je tas en het is een stuk beter voor je rug.
Tip 3: Pauze en lunch
Op het einde van je laatste les uit blok één hoor je dan eindelijk de bel. Dat betekent pauze! Lunch eet je gezellig samen met de hele onderbouw. Iedereen in klas één tot en met drie heeft tegelijk pauze, en dat zorgt voor een drukke boel. Daarom is het leuk om samen met een groepje vrienden uit jouw brugklas op de pauzeplek af te spreken, zodat je gezellig samen kunt eten. De school heeft waarschijnlijk ook een kantine, waar je broodjes en drinken kunt halen. Maar de meeste leerlingen nemen zelf een broodtrommel mee. Hierin zit meestal een boterham, een stuk fruit en een lekker koekje voor tussendoor. Ook is het belangrijk om een flesje water mee te nemen.
Tijdens deze pauze kun je even fijn tot rust komen voordat je de rest van je lessen weer gaat volgen. Je hebt op een schooldag meestal twee pauzes: de grote en de kleine pauze. De kleine pauze is voor een tussendoortje en de grote pauze voor je lunch. Natuurlijk hangt dit af van hoeveel honger je hebt en kun je dat helemaal zelf indelen.
Tip 4: De toetsweek voorbereiden
Een ander ding dat heel anders is aan de middelbare school is dat het jaar is opgedeeld in periodes. Het aantal periodes is afhankelijk van de school, maar meestal zijn het er vier. Aan het einde van de periode komt de toetsweek. Dit is een week waar je van ieder vak een toets hebt. Denk aan Nederlands op dag één, scheikunde op dag twee en wiskunde op dag drie. Dit lijkt in de brugklas zeker intimiderend. Maar als je je huiswerk netjes maakt en op tijd begint, valt die toetsweek reuze mee.
Dat is dan ook onze tip voor de brugklas: goed voorbereiden en het goed bijhouden van de stof. In de week ervoor kun je al rustig beginnen met het samenvatten van de stof, zodat je in de toetsweek een mooi en korter overzicht hebt van alles dat je moet weten. Dit scheelt ontzettend veel tijd de dag vóór het proefwerk. Voor vakken zoals wiskunde hebben we nog een andere tip: oefenen, oefenen, oefenen! Zodra je dit doet, hoef je je totaal geen zorgen te maken voor de toets.
Tip 5: Veel plezier hebben
De laatste en misschien wel belangrijkste tip is: heb veel plezier. De brugklas kan erg leuk zijn, omdat je deze tijd doorbrengt samen met al je klasgenootjes die je nog jaren gaat zien. Jullie gaan allemaal samen naar een nieuwe school en niemand heeft dat al eens gedaan. Daarom kun je ook veel op je klasgenootjes bouwen. Kijk rond in je klas of je gezellig samen met je vrienden of vriendinnen kunt fietsen. Na school afspreken is altijd leuk. Voordat je het weet is het dan alweer tijd voor de tweede klas!
Studiehulp van Scriptium
Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met natuurkunde, of hulp bij rekenen nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!