biologie leren - afbeelding 1

Biologie leren

Is biologie jouw favoriete vak op school? Misschien is het dan iets voor jou om biologie te studeren. Op de meeste universiteiten en hogescholen bieden ze wel een studie Biologie aan. Daarnaast zijn er ook andere studies waar het vak biologie in terugkomt. Zit je eraan te denken om iets in deze richting te studeren, maar weet je het nog niet zeker? Hier lees je wat je van een studie biologie kunt verwachten en wat voor opties er binnen dit studiegebied zijn. Hopelijk helpt dit bij jouw keuze voor een vervolgstudie.

Hoofdtakken van biologie

Op de middelbare school maak je al kennis met de verschillende hoofdtakken van biologie. In een studie biologie worden deze breed behandeld. Vaak kun je je dan later in je studie wat meer specialiseren. Dit doe je bijvoorbeeld door het kiezen van bepaalde vakken.

  • Plantkunde. Deze tak van biologie spreekt eigenlijk voor zich. Het gaat over het bestuderen van planten en hun interactie met de omgeving. Eigenlijk probeer je planten te begrijpen aan de hand van biologische processen die plaatsvinden. Fotosynthese is bijvoorbeeld zo’n biologisch proces. Deze ken je waarschijnlijk al wel uit de biologielessen op de middelbare school.

  • Mens- en dierkunde. Ook deze tak binnen de biologie komt terug in de lessen op de middelbare school. Zo leer je bijvoorbeeld over het menselijk lichaam. Hier vinden genoeg biologische processen plaats waar je dieper op in kunt gaan tijdens je studie. Daarnaast houdt deze tak zich bezig met het dierenrijk. Zo kun je bijvoorbeeld gedragingen van een bepaalde diersoort onderzoeken. Er vallen veel verschillende studies onder deze hoofdtak. ‘Zoölogie’ is bijvoorbeeld een studie die zich bezighoudt met dieren en de ecosystemen waar ze in leven.

  • Microbiologie. Binnen deze tak wordt de biologie op een heel klein niveau bestudeerd. Zo heb je vast al wel eens met een microscoop gewerkt tijdens de biologielessen. Dit wordt ook gedaan binnen deze tak. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar bacteriën. Op microniveau wordt er naar allerlei soorten biologische processen gekeken.

Een studie Ecologie valt eigenlijk een beetje onder alle hoofdtakken. Dat gaat namelijk over hoe levende wezens zich verhouden tot hun omgeving. Het gaat dus over mens en dier, maar ook over planten.

Specialisaties

Natuurlijk bestaan er binnen de biologie ook verschillende specialisaties. Tijdens een bachelor biologie kun je je vaak al deels specialiseren door het kiezen van bepaalde vakken. Tijdens je master ga je je pas echt specialiseren binnen een bepaald gebied. Zo kun je je bijvoorbeeld specialiseren op de biologische processen van zeedieren. Ook kun je je richten op het milieu, of meer de biomedische kant op gaan.

Studie biologie op wo-niveau

Kom jij van het vwo en wil je biologie studeren? Op de meeste universiteiten is er wel een studie Biologie aanwezig. Meestal wordt in het eerste jaar de basis van het vak biologie behandeld. In het tweede en derde jaar kies je dan een bepaald studiepad waar jij het meest geïnteresseerd in bent. Dit doe je door het kiezen van keuzevakken. Deze studie is een optie als je interesse hebt in biologie, maar nog niet zo goed weet welk deel ervan. Het kan ook zijn dat je juist wil leren over alle hoofdtakken. Met een master kun je je altijd nog specialiseren op een bepaald gebied.

Studie biologie op hbo-niveau

Ook als je van de havo komt kun je een studie richting biologie doen. Twee bekende voorbeelden zijn Toegepaste biologie en Leraar biologie. De eerste studie is eigenlijk een praktische variant van een universitaire studie biologie. Na een Hbo-opleiding kun je direct aan de slag in het werkveld, of je kunt doorstromen naar een universiteit. Zou je het leuk vinden om les te geven in dit vak? Overweeg dan eens de lerarenopleiding. Daar leer je eigenlijk twee skills. Je wordt expert in het vak en daarnaast leer je didactische vaardigheden.

Studies met biologische aspecten

Weet jij al iets beter welk aspect in de biologie je het meest aanspreekt? Dan zou je kunnen kijken naar studies die wat meer gespecialiseerd zijn. Op Wageningen University zijn er bijvoorbeeld een hoop studies te vinden die zich specialiseren in dier- en plantkunde. Ben je meer geïnteresseerd in de mens? Dan zou je eens kunnen kijken naar een studie aan de medische kant, bijvoorbeeld Biomedische wetenschappen. Ben je geïnteresseerd in de aarde en het milieu? Overweeg dan eens een biologische studie met aardrijkskundige aspecten. Een voorbeeld is de studie Milieukunde. Zo’n studie is een optie als je enthousiast wordt van biologievakken, maar liever geen pure biologie studeert.

Uiteindelijk is het belangrijk om te kiezen waar jij je comfortabel bij voelt. Kijk niet alleen naar de studie, maar ook of je je thuis voelt op de universiteit of hogeschool. Leg er niet te veel druk op. Als toekomstige student ga je een enorm leuke tijd tegemoet. Kom je er later achter dat biologie studeren toch niet helemaal jouw ding is? Dan zijn er altijd opties om nog te switchen van studie. Kies vooral waar je je nu goed bij voelt. Veel plezier op je nieuwe studie!

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met aardrijkskunde, worstelt met geschiedenis, of hulp bij wiskunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?