- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Het bindend studieadvies (BSA)
Zodra je gaat studeren, krijg je te maken met een bindend studieadvies. Iedere student die een hbo- of universitaire studie volgt, zal een bindend advies krijgen aan het eind van het eerste studiejaar. Dit kan zowel een positief als negatief advies zijn. Maar wat houdt het bindend studieadvies precies in? We leggen het uitgebreid aan je uit.
Wat is het bindend studieadvies?
Een bindend studieadvies wordt ook wel een BSA genoemd. Dit advies volgt aan het eind van het eerste studiejaar op zowel de hogeschool als universiteit. Met dit advies bepaalt de onderwijsinstelling over de voortgang van je studie. Met een positief studieadvies kun je gewoon verder met de studie. Maar wanneer je een negatief studieadvies krijgt, kan het zijn dat je moet stoppen met de opleiding. Het is aan de onderwijsinstelling om te bepalen of dit advies bindend en dus definitief is.
Vaak wordt een bindend studieadvies gebaseerd op het aantal behaalde studiepunten (ECTS). De richtlijn is dat een student minimaal 45 studiepunten behaald moet hebben om de opleiding te kunnen vervolgen. Haal je deze studiepunten niet, dan zul je waarschijnlijk een negatief bindend studieadvies ontvangen.
Uiteraard zijn er uitzonderingen. Soms kan het voorkomen dat een student door bijzondere omstandigheden de benodigde studiepunten niet heeft behaald. Bijvoorbeeld door ziekte of familiezaken. De onderwijsinstelling kan dan alsnog beslissen om de student door te laten gaan met de opleiding.
Waarom bestaat een bindend studieadvies?
Met een bindend studieadvies kan een opleiding een signaal geven dat de student niet geschikt is voor de opleiding. De student wordt hiermee beschermd. Er wordt voorkomen dat hij of zij nog een aantal jaren aan het aanmodderen is met de leerstof, met als gevolg dat de student de opleiding alsnog niet haalt en daarmee kostbare jaren kwijt is.
Ook de opleidingen zelf hebben iets aan dit bindend studieadvies. De opleiding voorkomt hiermee dat ‘zwakke’ studenten ingeschreven staan bij de opleiding. Uiteindelijk kunnen deze studenten zelfs een blok aan het been zijn voor de opleiding, docenten en medestudenten. De opleiding heeft er dus baat bij dat deze studenten na het eerste jaar afvallen. Zo blijven de sterkere studenten over. Daarmee is het slagingspercentage van de opleiding uiteindelijk hoger.
Hoeveel punten moet je halen voor een positief BSA?
Eerder hadden we het al over het halen van studiepunten. De meeste studies hanteren een maximum van 60 studiepunten in het eerste jaar. Als je alle punten in het eerste jaar haalt, zul je ook je propedeuse ontvangen. Ook noemden we de richtlijn van 45 punten voor het mogen voortzetten van de studie. Dit is ook echt een richtlijn. Er zijn namelijk opleidingen waar je met 36 behaalde studiepunten de studie alsnog mag voortzetten en een positief binden studieadvies krijgt.
Er zijn zelfs studies die helemaal geen bindend studieadvies hebben en waarbij je de studie dus altijd mag voortzetten, ongeacht het aantal behaalde punten. Het kan per studie en onderwijsinstelling verschillen hoeveel punten je dient te halen om een negatief BSA te voorkomen. We raden daarom aan dit altijd te checken bij de studie die je volgt of wilt volgen.
Waarom geeft een onderwijsinstelling een negatief BSA?
Wanneer je een negatief bindend studieadvies krijgt, doet de hogeschool of universiteit dit niet zomaar. Een hogeschool of universiteit moet hiervoor een goede argumentatie aanvoeren. Tijdens het studiejaar moeten zij jou ook goede studiebegeleiding geven. Als ze al vroeg merken dat het de verkeerde kant op gaat, dan moeten ze je waarschuwen. Na het eerste semester ontvang je dan al een waarschuwing. Je hebt vervolgens nog tijd genoeg om verbetering te laten zien.
Sommige opleidingen geven ook strenge eisen mee voor hoe je een negatief BSA kunt omzetten in een positief BSA. Dit vind je terug in de onderwijs- en examenregeling (OER). Zo weet de student wat van hem of haar verwacht wordt.
Er kunnen echter negatieve omstandigheden zijn geweest die invloed hebben gehad op je studieprestaties. Bij een negatief BSA moet het falen van de student dus aan de student liggen, en niet aan zijn of haar persoonlijke omstandigheden of een situatie waarin niet goed gestudeerd kon worden. Je hebt als student altijd recht om gehoord te worden en kunt dus tegen het advies ingaan.
Wat kun je doen wanneer je een negatief BSA krijgt?
Als je een negatief BSA hebt ontvangen, kun je hiertegen in beroep gaan. Het beroep moet worden ingediend bij het College van Beroep voor Examens (CBE) van de instelling. Als je gedeeltelijk gelijk krijgt, kan het zijn dat het CBE je de kans geeft een extra herkansing te doen. Maar als het CBE je ook een afwijzing geeft, en je bent het er nog steeds niet mee eens, kun je bezwaar indienen bij het College van Bestuur voor het Hoger Onderwijs (CBHO).
Wanneer je bezwaar indient, is het aan te raden om juridische hulp in te schakelen. Als je dit niet doet, dan dien je zelf met zeer goede argumenten te komen om een kans te maken. Als je persoonlijke omstandigheden aanhaalt bij je beroep, moet je wel oppassen. Veel studenten weten bij het aantekenen van bezwaar wel een aantal persoonlijke omstandigheden op te noemen. Maar wanneer je met omstandigheden zit die het studeren bemoeilijken, is het belangrijk dit zo snel mogelijk bij de studieadviseur kenbaar te maken. Als je dit niet hebt gedaan, is de kans groot dat je alsnog een afwijzing krijgt.
Daarnaast moet je kunnen aantonen dat de omstandigheden echt van invloed waren op je studieprestaties, bijvoorbeeld door het aantonen van medische bewijzen. Je kunt dus het volgende stappenplan aanhouden als je een negatief bindend studieadvies krijgt:
-
1. Argumenten op een rij zetten en beslissen of je juridische hulp gaat inschakelen.
-
2. Bewijs verzamelen voor jouw bezwaar.
-
3. Je bezwaar indienen bij het CBE.
-
4. Geen succes? Overweeg of je bezwaar indient bij het CBHO.
Afschaffen bindend studieadvies
In 2020 heeft de Tweede Kamer gestemd om het bindend studieadvies af te schaffen op het hbo, maar niet op de universiteit. De discussie rondom het bindend studieadvies is ontstaan door de coronacrisis. Daardoor liepen studenten soms onverhoopt vertraging op. In dat jaar is het bindend studieadvies dan ook van tafel gegaan. Daarbij krijgen studenten in hun tweede studiejaar de kans om alsnog op schema te komen. Of het bindend studieadvies volledig en definitief afgeschaft gaat worden, daar zal de Kamer nog over besluiten.
In 2023 gaf onderwijsminister Robbert Dijkgraaf aan het bindend studieadvies te willen afschaffen. Volgens hem is deze norm een bron van stress voor veel studenten. “Het komt keer op keer voorbij in gesprekken die ik heb met studenten. Uit onderzoek blijkt ook dat het mentaal welzijn van studenten onder druk staat. Dat komt onder meer doordat in het onderwijs de teugels strakker zijn aangetrokken. Daarom wil dit kabinet het bindend studieadvies aanpassen.”
Studiehulp van Scriptium
Wil je je propedeuse halen, maar heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp en tentamentraining aan. Of je nu geholpen wilt worden met rekenen, worstelt met statistiek, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!