- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Hoe haal je een voldoende voor wiskunde?
Tegenwoordig kampen steeds meer leerlingen met wiskundeangst. Iemand die wiskundeangst ervaart, is gespannen of angstig wanneer hij met rekenen of wiskunde wordt geconfronteerd. Zo blijkt uit een onderzoek onder leerlingen dat meer dan 60 procent van de kinderen tekenen vertoont van reken- of wiskundeangst. Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat een groot deel van de leerlingen zelfs nerveus werd tijdens het oplossen van rekenoefeningen. Het is dus niet zo gek dat een grote groep scholieren het gevoel heeft dat een voldoende voor wiskunde halen onmogelijk is.
Wat veel mensen vergeten, is dat rekenkunde geen aangeboren vaardigheid is. Haast iedereen kan goed worden in wiskunde, maar het zit ‘m vooral in het oefenen en verbanden kunnen leggen. Het oplossen van wiskundige sommen gaat de een beter af dan de ander, maar dit betekent niet dat je nooit beter kunt worden. Vraag jij je af: hoe haal je een voldoende voor wiskunde? Lees dan snel verder, want dit is hoe je beter wordt in wiskunde!
Kan iedereen een voldoende halen voor wiskunde?
Als iedereen wiskunde succesvol kan afsluiten, waarom gebeurt dit dan niet in de praktijk? Laten we realistisch blijven: het zal niet iedere leerling lukken om voor alle wiskunde-onderdelen een voldoende te halen. Je moet namelijk ook beschikken over een flink portie inzicht en dit heeft niet iedereen. Denk bijvoorbeeld aan het halen van een autorijbewijs. Sommige leerlingen slagen binnen enkele maanden, terwijl andere leerlingen er jaren over doen. Je zou kunnen zeggen dat sommige leerlingen sneller door hebben hoe alles werkt, van een planning maken op de weg tot aan wanneer je moet opschakelen. Andere leerlingen hebben langer de tijd nodig om hier in te komen. Dit is bij wiskunde niet anders.
Oftewel: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar wellicht doe jij er wat korter of langer over dan een van je klasgenoten. Iedereen kan een voldoende staan voor wiskunde, maar je moet er wel iets voor doen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Heb je bijvoorbeeld dyscalculie? Dan is de kans om fouten te maken, binnen een stapsgewijze aanpak van een som, relatief groter. Oefenen is dan niet altijd genoeg. In dat geval is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen, zodat je met de juiste begeleiding alsnog het beste uit jezelf kunt halen.
Tips om beter te worden in wiskunde
Zoals eerder is aangehaald: het is belangrijk om voldoende tijd in wiskunde te steken. Het is logisch dat je niet weet waar je moet beginnen, als je denkt dat je geen enkele som snapt. Het is goed om te onthouden dat wiskunde bestaat uit doen, doen en nog meer doen. Dit ontmoedigt veel leerlingen juist, omdat ‘doen’ heel veel tijd kost.
Het valt echter allemaal wel mee als je goed oplet in de les en actief meedoet. Vaak geeft je docent ook nog eens uitleg, tips of zelfs ezelsbruggetjes die niet in het boek staan. Noteer dit soort dingen dus vooral. Het is altijd fijn om je aantekeningen achter de hand te hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je al je huiswerk maakt, zodat je niet achterloopt. Lukt het niet om al je huiswerk af te krijgen? Focus je dan vooral op de opgaven die je niet gelijk snapt. Je docent zal blij zijn dat je het in ieder geval hebt geprobeerd. Besluit je om helemaal niets te maken? Dan is de kans groot dat je docent de indruk zal krijgen dat je er met de pet naar gooit. Dit kan als gevolg hebben dat de docent geneigd is om minder hulp aan te bieden. Zet dus je beste beentje voor en probeer het in ieder geval. Proberen kan namelijk nooit kwaad!
Wat als het écht niet lukt met wiskunde?
Heb je al het bovenstaande al geprobeerd? Dan hoeft de moed je alsnog niet in de schoenen te zakken. Wellicht kom je verder met (een van) deze tips en haal jij straks een voldoende voor wiskunde.
Tip 1 - Lees de gekleurde kaders met uitleg opnieuw
Vaak staat hier stapsgewijs uitgelegd hoe je een som moet aanpakken. Begin bij de som die direct onder de uitleg staat. Dit zijn vaak de ‘makkelijkste’ sommen, waarvoor je nog weinig inzicht nodig hebt. Ga pas verder naar de ‘moeilijkere’ sommen wanneer je de basis onder de knie hebt.
Tip 2 - Reken mee met de voorbeelden uit de kaders
In de gekleurde kaders vind je vaak één of meerdere voorbeelden. Als je de sommen niet begrijpt, is het aan te raden om met deze sommen mee te rekenen. Dit betekent dat je niet alleen het voorbeeld doorleest, maar dat je ook alle denkstappen doorloopt. Over het algemeen kom je hier al heel ver mee.
Tip 3 - Vraag uitleg aan docent of medeleerling
Merk je dat je er zelf niet uitkomt? Wees dan niet bang om bij een docent of medeleerling aan te kloppen. De docent geeft het vak niet zomaar, dus wie weet snap je de sommen beter aan de hand van een andere manier van uitleggen. Hopelijk gaat er aan de hand van deze uitleg uiteindelijk wél een belletje rinkelen.
Tip 4 - Zoek uitleg op internet
Uit een boek werken en leren is niet voor iedereen even makkelijk. Merk je dat je het lastig vindt om aan de hand van de gekleurde kaders te beginnen aan de sommen? Raadpleeg dan het internet of probeer diverse apps uit! Op onder andere YouTube staan enorm veel video’s van mensen die op een visuele wijze uitleggen hoe je een som aanpakt. In deze video’s wordt soms zelfs in simpele taal uitgelegd hoe je de basis van een bepaalde som onder de knie krijgt. Hieronder hebben we een paar websites en kanalen voor je op een rijtje gezet:
-
YouTube-kanaal Math with Menno
Op dit kanaal vind je meer dan duizend uitlegvideo’s van wiskundedocent Menno. Het maakt niet uit welk niveau je hebt, want in deze video’s wordt alle leerstof van verschillende niveaus en leerjaren behandeld. -
Examenblad.nl
Heb je bijna een wiskunde-examen? Of wil je hier alvast mee oefenen? Op Examenblad vind je alle examens van de afgelopen jaren. Op deze manier kun je dus aan de slag gaan met de stof op niveau. -
Wiskundeacademie.nl
Ook op deze site vind je oefeningen, geschikt voor alle leerjaren. Je kunt effectief je wiskundeskills verbeteren door middel van de aangeboden oefeningen en filmpjes.
Dus onthoud: niet leren, maar oefenen!
Mensen vergeten vaak dat wiskunde grotendeels bestaat uit oefenen. Het heeft dus geen zin om een dag van tevoren alle theorie die je moet weten in je hoofd te stampen. Het halen van een voldoende voor wiskunde vereist voorbereiding door middel van oefenen. Daarnaast zal je de theorie ook een stuk beter begrijpen wanneer je eerst jezelf in het diepe gooit. Dit doe je door het maken van sommen als startpunt te nemen.
Beperk jezelf dus niet slechts tot de D-toets en de Herhaling. Dit is vaak niet genoeg. Richt je in plaats daarvan meer op Gemengde Opgaven. Vaak zijn deze opgaven ingewikkelder en staan ze gelijk aan het niveau van de toets. Aangezien niet alle scholen met hetzelfde wiskundeboek werken, is het belangrijk om te weten te komen welke opdrachten je het beste kunt maken. Raadpleeg dus vooral je docent om er zeker van te zijn dat je jezelf op een effectieve manier weet klaar te stomen voor de toets. Ben je onzeker over je werkwijze? Volg dan het onderstaande stappenplan van de bekende wiskundige Polya, om er zeker van te zijn dat je de sommen doelgericht oplost:
Studiehulp van Scriptium
Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met scheikunde, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!