- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Ontdek jouw beste tijdstip om te studeren
Elke student heeft een persoonlijke voorkeur voor het beste tijdstip om te studeren. De ene student zweert bij de nachtelijke uurtjes, terwijl de andere student als vroege vogel het scherpst in de studieboeken duikt. Maar heeft de wetenschap daar ook nog iets over te zeggen? Ja, zeker. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar het perfecte studietijdstip. Zo bestaat er een heuse IQ-piek en een standaard studieritme dat voor veel studenten goed uitpakt. Lees snel verder om jouw beste tijdstip om te studeren te vinden.
Ochtendmensen en avondmensen
Je hebt ochtendmensen en avondmensen. Ongeveer 1 op de 3 studenten is een avondmens. Dat betekent dat ze ‘s avonds het meest productief zijn. Ze slapen liever uit dan dat ze vroeg naar bed gaan. Ochtendmensen hebben geen moeite met opstaan en kunnen dus met gemak vroeg beginnen met studeren. Het maakt dus wel degelijk uit of je een ochtendmens of een avondmens bent als het gaat om het beste tijdstip om te studeren.
Gelukkig valt er voor beiden groepen wat te zeggen. Zo zijn ochtendmensen over het algemeen beter uitgerust dan avondmensen. Ochtendmensen beginnen dus met meer energie en frisheid aan een studeersessie ‘s ochtends. Maar ook avondmensen hebben een voordeel door ’s avonds productiever te zijn. Je hersenen slaan informatie kort voor het slapen het beste op. Denk maar eens aan dromen. Je droomt vaak over iets dat je kort voor het slapen hebt gezien of gehoord. Met nog even studeren voor het slapen gaan is dus niets mis.
Moeite met opstaan? Dat is niet zo gek
Dat de meeste studenten avondmensen zijn is geen verrassing, als je naar onderzoek kijkt dat hiernaar is gedaan. Het is namelijk zo dat je tijdens je studententijd een ander slaapritme ontwikkelt. Dat komt niet alleen door te vroege colleges, tentamenweken en borrels. Je biologische klok verandert. De 24-uurs cyclus die bepaald wanneer je moe wordt en wakker wordt verschuift, waardoor je later moe wordt en langer wilt uitslapen. Na je 20ste kruipt je biologische klok langzaam terug. Daarom zijn studenten vaak avondmensen en zijn volwassenen en ouderen vaak ochtendmensen. Het beste tijdstip om te studeren ligt voor veel studenten daarom niet heel vroeg. Nu weet je ook wat je moet zeggen als volwassenen klagen over dat studenten lui zijn. Studenten hebben gewoon een aangepaste biologische klok!
Het beste tijdstip om te studeren volgens de wetenschap
Er is ook onderzoek gedaan naar het perfecte tijdstip om te studeren. Daaruit blijkt dat je het beste kunt studeren tussen 11:00 ‘s ochtends en 21:30 ‘s avonds. Dat is niet geheel verrassend. ‘s Ochtends heb je namelijk even nodig om op te starten. Vanaf een uur of 11 ben je wakker genoeg om een goede start te maken. Na 21:30 verliezen de meeste studenten in rap tempo hun concentratie. Dan is het dus tijd om je pen neer te leggen en je laptop dicht te klappen. Volgens het onderzoek heeft het geen zin om extra vroeg uit de veren te gaan of tot in de nacht door te studeren. Als je moe bent functioneren je hersenen minder goed. Bovendien raak je sneller gefrustreerd. Zo kost het te veel tijd en energie om goed te studeren.
Bestaat het perfecte studietijdstip?
Je kunt dus het beste aan het eind van de ochtend beginnen met studeren. Het einde van het beste tijdstip om te studeren ligt halverwege de avond. Dit zouden de optimale studie-uren op een dag zijn. Maar eigenlijk bestaat het perfecte tijdstip om te studeren niet. Het is allemaal subjectief. Het beste tijdstip om te studeren hangt vooral af van de hoeveelheid slaap, studietijd en gezonde voeding die je krijgt. In de zoektocht naar het beste tijdstip voor jou om te studeren richt je je op die drie punten. Door een goede balans tussen deze punten te vinden, creëer je vanzelf jouw beste tijdstip om te studeren.
1. Slaap
Om je goed te concentreren moet je uitgeslapen zijn. Bovendien verwerk je tijdens je slaap een hele hoop informatie. De één heeft meer slaap nodig dan de ander, maar elke student heeft ten minste 6 uur slaap per nacht nodig om goed te functioneren. De meeste studenten zeggen tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht nodig te hebben om uitgeslapen aan hun dag te beginnen.
In de zoektocht naar jouw beste studiemoment kun je rekening houden met het perfecte moment om naar bed te gaan en de wekker te zetten. Denk maar eens na hoeveel uur slaap jij nodig hebt. Ben je het scherpst na 8 uur slaap? Studenten slapen gemiddeld rond 00:00, dus dan zet je je wekker om 08:00. Het is misschien verleidelijk om extra lang te slapen. Slaap is immers goed voor je studieprestaties. Maar er is ook nog zoiets als te veel slaap. Te veel slaap maakt je duf en dat kun je natuurlijk niet gebruiken op zoek naar het beste studietijdstip.
2. Goede voeding
Ook goede voeding is belangrijk bij het creëren van de perfecte studeersessie. Zo ben je na het eten van een gezonde maaltijd het meest productief. In de wetenschap noemen ze dit ook wel de IQ-piek. Deze piek vindt meestal een uur na een eetpauze plaats. Hier kun je rekening mee houden tijdens je studeersessie. Pauzes zijn namelijk helemaal niet zonde van je tijd, maar juist heel bevorderlijk voor je studieprestaties.
Let op: het is wel belangrijk dat je je pauzes vult met gezonde voeding. Verzadigde vetten en suikers zorgen voor een studiedip, dus die zijn uit den boze. Je kunt in plaats daarvan beter fruit en producten met vezels eten. Die zijn perfect voor die IQ-piek. Daarnaast is ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Het ontbijt brengt de energie van de dag op gang. Ook is het goed om altijd een glas of flesje water te hebben staan. Water is goed voor je concentratie en voorkomt hoofdpijn en sufheid.
3. Voldoende studietijd
Het is helaas niet zo dat er een perfect tijdstip is waarop je zo goed studeert dat je de rest van de dag of week niets meer hoeft te doen. Studeren is het effectiefst als je het over de tijd verspreid en blijft herhalen. Zorg er daarom voor dat je genoeg tijd hebt op een dag om uitgebreid te kunnen studeren. Als je een andere afspraak hebt, kun je de studiesessie opbreken. Je studeert dan voor en na de afspraak. Zo heb je ook gelijk een goede studeerpauze. Als je moeite hebt met plannen kun je van tevoren een klein studeerschema maken. Met de bevindingen van Evans, voldoende slaap en voeding in gedachte ziet dat er als volgt uit:
Door een studieschema te maken zoals hierboven verklein je de kans op te lange pauzes of juist te weinig pauzes. Daarnaast creëer je om de zoveel uur een IQ-piek. Met een studieschema zet je de studietijd die je hebt naar je hand.
Zo ziet jouw beste tijdstip om te studeren eruit
Als je bovenstaande punten op elkaar afstemt rolt er vanzelf het beste tijdstip om te studeren uit. Allereerst moet je voldoende slaap krijgen. Dat hangt samen met voldoende studietijd. Het één moet het ander niet in de weg zitten. Onderzoek heeft bewezen dat je als student simpelweg later op gang komt ‘s ochtends. Luister daarom naar je biologische klok. Daarnaast is het goed om op je voeding te letten. Denk daarbij aan gezonde voeding en drink voldoende water. Dat veroorzaakt de IQ-piek en gaat een dip tijdens het studeren uit de weg. Als je deze drie punten herhaalt, ontstaat er vanzelf een ritme en jouw beste tijdstip om te studeren. Het is verstandig om niet te veel naar andere studenten te kijken. Het ritme dat bij jou past is het beste studieritme. Het beste tijdstip om te studeren blijft voor iedereen verschillend.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Engels, worstelt met rechten, of hulp bij Nederlands nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Ik ben Lone, 24 jaar en ik woon sinds 6 jaar in onze hoofdstad Amsterdam. Ik heb een Media & Cultuur bachelordiploma op zak. Daarnaast heb ik een minor Fotografie en Communication Science gevolgd. Ik hou van films, fotografie en journalistiek. Ik heb mijn studententijd volop beleefd, daarom schrijf ik nu bij Scriptium artikelen voor studenten. Je studententijd kent pieken en dalen en ik help je graag op weg met beiden!