Productiviteit en vrije tijd - afbeelding 1

De balans bewaren

Als student kan het enorm lastig zijn om productief te zijn, maar ook vrije tijd over te houden. Je wilt leuke dingen doen met je vrienden, maar ook dat moeilijke tentamen halen. Wil je een beetje van beide realiseren? Dan moet je de balans tussen productiviteit en vrije tijd zien te bewaren. Vooral sinds de coronacrisis is het voor veel studenten moeilijk om er soms even voor te kiezen om ‘nee’ te zeggen tegen bepaalde activiteiten. Toch zal dit wel moeten als je the best of both worlds wilt ervaren. Merk jij dat je de balans ook een beetje kwijt bent? Deze tips zullen je helpen met het creëren van meer productiviteit en vrije tijd. Als je deze tips inzet, zul je écht productief zijn als je studeert én daarnaast genoeg vrije tijd overhouden.

Schrijf op wat je moet doen

Vaak ontstaat er onbalans in je leven als je van tevoren niet opschrijft wat je op een dag gaat doen. Je wilt eigenlijk vandaag een je essay werken, maar je hebt het nergens opgeschreven. Hierdoor is het makkelijker om uiteindelijk de switch te maken iets anders te gaan doen. Is het 30 graden en wilt je huisgenoot toevallig naar het strand? Dan is de kans groot dat je je hierdoor laat verleiden. Want morgen is er weer een dag, toch? Het leven is natuurlijk heerlijk spontaan op deze manier, maar het geeft je totaal geen inzicht op wat je moet doen. Als je opschrijft welke dagen je aan een studieopdracht gaat werken, is er haast geen ontkomen aan. Zo vergeet je niets belangrijks en zal je studie minder snel lijden onder de keuzes die je maakt.

Plannen!

Naast dat het helpt om activiteiten op te schrijven, kan ook een concrete planning helpen. Eigenlijk gaat dit net een stapje verder dan opschrijven wat je per dag gaat doen. Een planning kan goed helpen om je activiteiten op volgorde van prioriteit in te delen. Hierbij is belangrijk dat je ook opschrijft op welke tijden je bepaalde taken moet afronden. Dit creëert orde en zorgt ervoor dat je niet te veel of te weinig activiteiten inplant. Tijdens het maken van een planning overweeg je welke taken als eerste af moeten. Deze taken moet je natuurlijk als eerste doen.

Om ervoor te zorgen dat je ruim op tijd je taken af krijgt, is het aan te raden om deadlines te stellen. Dit kan een deadline zijn die je opleiding hanteert, maar je kunt ook zelf deadlines opstellen. Sommige activiteiten hebben namelijk geen concrete deadline, waardoor je zelf moet bepalen wanneer je iets af wilt hebben. Het allerbelangrijkste tijdens het maken van een planning is dat je taken zo veel mogelijk verkleint. Zo kijk je minder tegen een taak op en rond je binnen no time je weekplanning of to do-lijstje af.

Stop met uitstellen

Iets waar iedereen wel eens last van heeft is uitstelgedrag. Er staan allerlei vervelende taken op de planning, terwijl je het liefst de hele dag wilt Netflixen. De gouden tip is om niet in deze verlangens mee te gaan. Als een taak vandaag vervelend is, is de taak morgen nog steeds vervelend. Er is eigenlijk nooit een goed moment om dit soort taken af te ronden. Stel taken dus niet uit en begin ermee op de afgesproken dag en tijd. Doe je dit niet? Dan blijf je tegen deze taak aanhikken, totdat de tijd écht begint te dringen. En dat kan stress opleveren.

Ga afleiding uit de weg

Hoe moeilijk het ook is, probeer niet afgeleid te raken tijdens het doen van een bepaalde taak. De grootste bron van afleiding is toch echt onze telefoon. Zorg er dus voor dat je telefoon niet in zicht is als je een taak wilt afronden. Leg je telefoon bijvoorbeeld op een plek waar je niet zo snel bij komt. Werkt dit niet voor jou? Dan kun je er ook voor kiezen om je telefoon aan een huisgenoot te geven. Spreek met je huisgenoot af wanneer je je telefoon weer mag gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je niet te pas en te onpas je telefoon erbij kunt pakken.

Naast dat je telefoon enorm kan afleiden, geldt dit ook voor een rommelige werkplek. Zorg ervoor dat je altijd een opgeruimd bureau hebt, zodat je in alle rust kunt studeren. Werk je liever op een andere plek dan achter je bureau? Kies dan voor een rustige plek waar je geen last hebt van omgevingsfactoren. Hierdoor raak je namelijk een stuk minder snel afgeleid.

Neem kleine pauzes

Het is niet realistisch om een volle dag te studeren. Al heb je veel te doen, las alsnog pauzes in. Pauzes helpen je namelijk om je focus terug te vinden na het blokken. Zonder pauzes is de kans groter dat je de kantjes ervan af loopt. Het is belangrijk dat je korte pauzes neemt, zodat je je workflow behoudt. Het is aan te raden om na ongeveer 50 minuten studeren een korte pauze te nemen van een tiental minuten. Ben je van plan om de hele dag te studeren? Dan kun je ervoor kiezen om een lange pauze te nemen om even op te laden en iets te eten. Maak echter geen gewoonte van lange pauzes, want te lang relaxen zorgt ervoor dat je je focus kunt verliezen.

Ontdek wat je piekmoment is

Iedereen heeft een ander piekmoment. Zo heeft de een enorm veel energie in de ochtend, terwijl de ander dit alleen in de avond ervaart. Plan je taken in wanneer jij de meeste energie hebt. Dit geldt voor zowel studietaken als activiteiten zoals sporten. Het heeft namelijk geen zin om ‘s avonds veel taken in te plannen terwijl je helemaal geen avondmens bent. Vergeet daarbij niet dat piekmomenten per dag kunnen verschillen. Ben je normaliter een ochtendmens, maar heb je een nachtje slecht geslapen? Dan zal je piekmoment waarschijnlijk niet de volgende ochtend zijn. Bind je dus niet te veel aan piekmomenten vast en voel vooral per dag aan wanneer jij de meeste energie hebt. Piekmomenten zien er voor iedereen anders uit.

Dagelijkse routine

Dé manier om een balans te vinden tussen vrije tijd en productiviteit is door een dagelijkse routine te realiseren. Dit kan je namelijk helpen om toegewijd te blijven. Activiteiten die onderdeel zijn van je dagelijkse routine worden op een gegeven moment automatisme. Mediteer je iedere dag? Dan is dit iets wat onderdeel is van je dagelijkse routine. Zijn er op dit moment niet echt dingen die je dagelijks doet? Dan is dit ook geen probleem. Je kunt gedrag namelijk makkelijk aan- en afleren. Wil je dat een boek lezen onderdeel wordt van je dagelijkse routine? Probeer dan iedere dag op hetzelfde tijdstip een boek te lezen. Voor je het weet, zit jij iedere dag klaar om een boek te lezen. Wanneer het gedrag automatisme wordt, weet je dat je jezelf een routine hebt aangeleerd.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rechten, worstelt met Engels, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?