- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Hoe vind ik een baan die bij me past?
Als je eenmaal studeert, zullen mensen geregeld aan je vragen wat je met je opleiding wilt doen. Welke baan studenten kiezen is iets waar over het algemeen veel druk op ligt. Hierdoor hebben studenten vaak het gevoel dat ze een beroep moeten kiezen dat ze de rest van hun leven moeten beoefenen. Vooral als je nog geen idee hebt van wat je wilt doen, kan dit erg frustrerend zijn. De zoektocht naar de baan die bij je past is namelijk niet voor iedereen appeltje eitje.
Juist daarom zal er in dit blog worden uitgelegd hoe je een baan vindt die wél bij je past. Er zijn ook genoeg valkuilen tijdens de zoektocht naar de juiste baan. Daarom zal hier in deze blog ook aandacht aan besteed worden. Dus ben jij benieuwd naar alle do’s en don’ts tijdens je zoektocht naar de baan van je dromen? Aarzel dan niet om verder te lezen.
Dit zijn de mogelijke valkuilen
Helaas bestaan er valkuilen tijdens de zoektocht naar de ideale baan. Dit klinkt negatief, maar het is juist fijn als je op de hoogte bent van deze valkuilen. Het maakt het vinden van de baan van je dromen namelijk een stuk makkelijker als je weet in welke valkuilen je niet moet trappen. Daarom zullen deze valkuilen hieronder worden toegelicht.
1. Je wil van je hobby je werk maken
Het is natuurlijk mooi meegenomen als je van je hobby je werk kunt maken. Toch is dit niet voor iedereen weggelegd. Het kan namelijk zijn dat je een pro bent in een hobby die je hebt. Dat is natuurlijk geweldig, maar is er ook werk in te vinden? Dat is iets wat je je zeker moet afvragen als je van je hobby je werk wilt maken. Is er wel degelijk werk in te vinden? Dan is het ook goed om je af te vragen of je er genoeg mee kunt verdienen, om ervan te kunnen leven. Het kan natuurlijk zo zijn dat je in het begin niet zoveel verdient, maar dat dit in de toekomst toeneemt. Dit geldt met name als je als zzp’er aan de slag gaat. Dit is helemaal oké, maar blijf hier realistisch over.
Als je na 20 jaar schilderen nog steeds geen schilderij hebt verkocht, is dat echt geen ramp. Het betekent wellicht dat je hier geen business van gaat kunnen maken. Maar dat betekent niet dat je de hobby niet meer kunt beoefenen. Daarbij veranderen tijden en kun je het natuurlijk blijven proberen. Wie weet is er over 5 jaar meer animo voor de hobby die je beoefent. Wees dus realistisch, maar probeer ook niet te hard te zijn voor jezelf
2. Je hebt jezelf ervan overtuigd dat het beroep bij je past
Soms spreekt een beroep je aan, maar heb je er niet de juiste competenties zijn. Je bent dan misschien wel enthousiast over de baan, maar dat betekent niet dat de baan voor jou is weggelegd. Dit weet je natuurlijk niet altijd van tevoren, dus waarschijnlijk kom je hier in loop van de tijd achter. Solliciteer je al een tijdje voor dezelfde functie, maar neemt geen enkel bedrijf je aan? Vraag dan vooral waar dit aan kan liggen. Het zou zomaar kunnen zijn dat er vanuit wordt gegaan dat je de niet over de juiste competenties beschikt. Het is natuurlijk wel fijn om dit te weten.
Er zijn natuurlijk ook banen die je misschien leuk lijken, maar die ver van realistisch zijn. Wil je bijvoorbeeld profvoetballer worden, maar heb je nog nooit een bal aangeraakt? Dan is de kans klein dat je wordt gescout. Wil je graag een tattoo artist worden? Maar heb je doorgaans moeite met focussen? Ook dan is de kans klein dat je dit beroep zult uitoefenen. Hoe demotiverend het ook klinkt: niet iedere baan is de baan voor jou. Vergeet echter niet dat je met hard werken al een heel eind komt. Als je echt voor je droombaan wilt vechten, zit uitstellen er niet bij. Dus werk hard voor de baan die je wilt beoefenen, en wie weet ben je dichterbij dan je denkt.
3. Er is sprake van een mismatch
Iets wat vaak voorkomt, is dat studenten zich compleet vergissen in een bepaalde baan. Op papier past de baan perfect bij je, maar je persoonlijkheid sluit niet aan bij de functie. Ook dit is iets waar je waarschijnlijk pas achterkomt wanneer je al aan het werk bent. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om bij een sollicitatiegesprek te vragen wat er van je wordt verwacht. Vraag bijvoorbeeld wat je taken ongeveer zullen zijn. Wie weet kom je er door een uitgebreide functieomschrijving achter dat dit niet de baan voor jou is.
Wat je eventueel ook zou kunnen vragen, is wat de missie en visie is van het bedrijf waar je solliciteert. Je kan steeds solliciteren voor dezelfde functie, maar ieder bedrijf is anders. Als je de missie en visie weet, kun je beter een inschatting maken of je jezelf ziet werken bij het bedrijf in kwestie. Dit voorkomt een complete mismatch. Geloof ons maar: een baan die niet bij je past, zal je zeker niet motiveren om het beste uit je werk te halen. Probeer dus écht voorzorgsmaatregelen te treffen, zodat je niet in deze valkuil terechtkomt.
Hoe zorg ik ervoor dat ik de perfecte baan vind?
Nu je weet wat de valkuilen zijn, wil je waarschijnlijk ook weten wat je wél moet doen om de ideale baan te vinden. Er zijn een aantal dingen die je van je lijstje moet afstrepen voordat je solliciteert voor een nieuwe baan.
Matcht de baan bij je persoonlijkheid?
Studenten onderschatten vaak hoe belangrijk het is dat een baan bij je persoonlijkheid past. De ideale baan vinden gaat verder dan enkel de functie leuk vinden. Er komt veel meer kijken bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Denk je dat je een functie leuk vindt? Ga dan na waarom je de functie leuk vindt. Heb je dit op een rijtje? Dan is het aan te raden om te bedenken bij wat voor bedrijf je zou willen werken. Op ieder gebied van werk, is het belangrijk om na te gaan in hoeverre het bij je persoonlijkheid best. Dit geldt dus zowel voor de functie als het bedrijf. Vind je dit een lastige opgave? Dan zou je ook eens aan een vriend(in) of familielid kunnen vragen welke baan zij bij jou vindt passen. Misschien kom je hierdoor wel tot nieuwe inzichten.
Past de baan bij mijn type persoon?
Het is dus belangrijk dat het werk past bij je persoonlijkheid, maar ook welk type persoon je bent is belangrijk. Waarom? Omdat je door je persoonlijkheidskenmerken in beeld te brengen, kunt inschatten of een baan iets voor jou is. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je introvert of juist extravert bent. Wil je graag presenteren? Dan is het wel zo handig dat je extravert bent. Het type persoon dat je bent, heeft daarnaast ook te maken met hoe je in bepaalde situaties handelt. Houd je bijvoorbeeld van een uitdaging? Of blijf je liever in je comfortzone? Dit zijn allemaal dingen die je je af kunt vragen.
Welke drijfveren heb je?
Wat ook enorm kan helpen is een drijfverentest. Dit is een test waarmee wordt geanalyseerd wat je precies belangrijk vindt. Heb je bepaalde ambities? Hecht je waarde aan een gezellige sfeer op de werkvloer? Of vind je vooral het salaris belangrijk? Wil je je goed kunnen concentreren tijdens je werk? Door middel van een drijfverentest krijg je antwoorden op deze vragen. Op deze manier ontdek je dus wat jij nodig hebt op je werkplek. Dit kan van toegevoegde waarde zijn tijdens je zoektocht naar de baan die bij je past.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rekenen, worstelt met statistiek, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!