Aardrijkskunde leren
Aardrijkskunde is een moeilijk vak, waar je vaak veel stof voor moet leren. Toch weet je meestal al meer dan je zelf denkt. Het vak gaat ten slotte over de wereld waar we in leven. Maar ja, jij ziet alleen die lange hoofdstukken onder je neus en die moeilijke figuren door je hoofd duizelen. Geen zorgen! Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet die je helpen bij het aardrijkskunde leren. Zo kun jij effectief aan de slag en haal je straks een mooi cijfer op de toets.
Maak tijdsblokken
Schrijf een samenvatting
Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het kan je enorm helpen om de stof beter te begrijpen. Je kunt namelijk pas iets in je eigen woorden opschrijven, als je het begrijpt. Dat is dan ook meteen de eerste tip voor het schrijven van een samenvatting. Neem de stof niet klakkeloos uit het boek over, maar probeer het echt in je eigen woorden op te schrijven. Als je een alinea in het aardrijkskundeboek gelezen hebt, probeer je dan meteen te bedenken wat er nu precies staat. Onderscheid hoofdzaken van bijzaken om zo de kern uit de tekst te halen.
Stel aardrijkskundige vragen
Om een compleet beeld van de stof te krijgen kun je over begrippen, conflicten of natuurverschijnselen aardrijkskundige vragen stellen. Voorbeelden van deze vragen zijn:
-
Wat gebeurt er?
Probeer je bij deze vraag te bedenken wat er precies aan de hand is. Het maakt niet uit of het over een sociaal conflict of een bepaald natuurverschijnsel gaat. Meestal heeft een gebeurtenis een oorzaak en een gevolg. Wat gebeurt er? En waarom is dit belangrijk om te weten?
-
Waar gebeurt het?
Meestal wordt in het aardrijkskundeboek een verschijnsel uitgelicht aan de hand van een bepaald gebied. Schrijf niet alleen de naam van het gebied op, maar zoek ook meteen even in de Grote Bosatlas op waar het ligt. In welk land en welk werelddeel ligt dit gebied? Als het over een natuurverschijnsel gaat, kun je kijken in welke klimaatzone het gebied ligt. Zo kun je meteen proberen te verklaren waarom de gebeurtenis juist daar plaatsvindt.
-
Waarom gebeurt het?
Met deze vraag probeer je te verklaren waarom een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt. Het is een verlenging van de vorige vraag. Vaak heeft het antwoord namelijk te maken met de geografische ligging. Het gebied maakt deel uit van een groter geheel. Wat weten we daarover? Vervolgens kun je meer lokaal naar dat specifieke gebied gaan kijken. Daarnaast heeft een gebeurtenis een oorzaak. Wat is deze oorzaak? En welke begrippen kun je hieraan koppelen?
-
Is het gewenst?
Betekent dit verschijnsel iets goeds voor de wereld? Of juist helemaal niet? Als er meerdere partijen bij betrokken zijn kan dit verschillen. Voor het ene land kan het goed zijn en voor het andere misschien juist niet. En wat vind je er zelf eigenlijk van?
-
Waar gebeurt het nog meer?
Met deze laatste vraag leg je direct verbanden. Dit is erg belangrijk bij het vak aardrijkskunde. Zo leer je namelijk het totale wereldbeeld goed te begrijpen. Probeer je dus te bedenken of je andere gebieden kunt noemen waar hetzelfde gebeurt. Weet je dit niet uit je hoofd? Probeer dan vanuit logische redenering een gebied aan te wijzen waar het ook zou kúnnen gebeuren. Zoek het antwoord vervolgens in je aardrijkskundeboek of in de Grote Bosatlas op. Probeer het antwoord te verklaren.
Bekijk de figuren
In het aardrijkskundeboek wordt vaak verwezen naar figuren. Daarnaast moet je voor vragen op de toets vaak de Grote Bosatlas openslaan. Het is dus belangrijk om tijdens het aardrijkskunde leren de figuren goed te bestuderen. Het wil namelijk nog wel eens voorkomen dat deze worden overgeslagen, omdat ze niet belangrijk lijken. Ga bij jezelf na of je een figuur echt snapt. Komen de gegevens in de figuur overeen met wat je in de tekst hebt gelezen? En wat heeft de figuur precies met de stof te maken?
Maak begrippenkaartjes
Bij het aardrijkskunde leren zijn de begrippen belangrijk. De belangrijkste begrippen staan vaak dik- of schuingedrukt in je aardrijkskundeboek. Het maken van begrippenkaartjes (flashcards) helpt je om de begrippen beter te onthouden. Schrijf op de voorkant van je kaartje het begrip en op de achterkant de betekenis ervan. Zo kun je jezelf overhoren. Let op: leer de kaartjes niet alleen van begrip naar betekenis, maar ook andersom. Op de toets kan er namelijk een vraag komen met een uitleg die jij misschien herkent. In je antwoord kun je daar dan meteen een mooi begrip aan koppelen.
Bekijk YouTube-video's
Vind je het moeilijk om je te concentreren tijdens het lezen? Of heb je moeite met een bepaald begrip, verschijnsel of onderwerp? Bekijk dan YouTube video’s hierover. Voor sommige leerlingen is het namelijk makkelijker om iets vanuit het kijken en luisteren te begrijpen, dan vanuit het lezen. Als je een onderwerp op YouTube intikt, krijg je vaak meerdere video’s die het aan je uit kunnen leggen. Twee voorbeelden van aardrijkskunde kanalen zijn Aardrijkskunde Bijles en Aardrijkskunde Kennisclips.
Maak oefentoetsen
Vaak krijg je van je docent oefentoetsen mee. Deze kun je gebruiken om na het leren van aardrijkskunde te testen of je de stof goed kent. Daarnaast oefen je direct met hoe je een vraag nou precies beantwoordt. Wat wil de docent precies van je horen? Wees specifiek en compleet in je antwoord. Probeer bij het checken van je antwoorden streng te zijn voor jezelf. Heb je echt die drie kernbegrippen in je antwoord genoemd die op het antwoordformulier staan? Heb je een antwoord fout? Probeer dan te bedenken waarom je hem fout hebt en wat dan wel het goede antwoord is. Als je het niet begrijpt, stel dan vragen aan je docent.
Bedenk vragen voor elkaar
Spreek met je vrienden af om een paar vragen voor elkaar te bedenken. Met het opstellen van vragen test je namelijk ook meteen of je de stof goed begrijpt. Maak het extra moeilijk voor je vrienden. Probeer aan de hand van andere oefenvragen te bedenken wat een goede vraag zou zijn. Wie weet komt jouw vraag dan wel echt op de toets!
Wij hopen dat deze tips jou helpen bij het aardrijkskunde leren. Probeer realistisch naar de hoeveelheid stof te kijken. Begin dus op tijd. Maar laat je ook niet afschrikken door de stof. Stap voor stap kom je steeds dichter bij dat laatste hoofdstuk. Ondertussen heb jij dan al een hele goede samenvatting gemaakt. Blijf vragen stellen bij onderwerpen die je niet begrijpt en sla deze dus niet over. De docent is er om jou te helpen. Succes bij het leren!
Studiehulp van Scriptium
Heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met aardrijkskunde, worstelt met geschiedenis, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
1 reactie