- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Het voorbereiden van de eindexamenstunt
Het eindexamenjaar is een spannende tijd. Alle toetsen die op de planning staan, het inschrijven bij een nieuwe studie en eventueel de loting die hierbij komt kijken. Er zijn ook een aantal leuke dingen om over na te denken. Een van de dingen waar veel scholieren naar uitkijken is de eindexamenstunt. Want zeg nou zelf: wie wil nu niet de hele school op zijn kop zetten? Een goede eindexamenstunt is alleen niet eenvoudig te organiseren. Bij veel regels kan het zijn dat jouw klas het niet ziet zitten. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw examenstunt toch een groot succes wordt!
Wat is de eindexamenstunt?
Een eindexamenstunt is een traditie waarbij eindexamenkandidaten van middelbare scholen een creatieve en vaak verrassende gebeurtenis organiseren om hun laatste schooldagen te vieren voordat ze hun eindexamens afleggen. Het is een manier voor de leerlingen om plezier te hebben, hun creativiteit te tonen en herinneringen te creëren voordat ze hun schoolcarrière afsluiten.
Een eindexamenstunt kan verschillende vormen aannemen. Het is afhankelijk van de tradities van jouw school waar je allemaal aan kunt denken. Enkele voorbeelden van examenstunts zijn het versieren van de schoolgebouwen en klaslokalen, het uitvoeren van grappige acts, flashmobs, verkleedpartijen, muzikale optredens, of zelfs het creëren van een tijdelijk pretpark op het schoolterrein. De bedoeling is om medescholieren en docenten te verrassen en een positieve en feestelijke sfeer te creëren.
Het gebeurt echter weleens dat een eindexamenstunt uit de hand loopt:
-
In Tiel werden twee leerlingen geschorst nadat ze een rookbom lieten afgaan.
-
Leerlingen van het Twentse Carmel College brachten met trekkers hooibalen in de school en verspreidden die over klaslokalen. Het werd zo’n enorme puinhoop dat de school 1650 leerlingen naar huis stuurde.
-
Het Willem de Zwijger College in Bussum deed aangifte van vernieling en bedreiging van medewerkers bij een uit de hand gelopen examenstunt.
Eindexamenstunt organiseren: zo begin je
Het organiseren van een eindexamenstunt is een opwindende en gedenkwaardige traditie waar veel eindexamenkandidaten naar uitkijken. Je moet deze wel goed voorbereiden samen met de rest van de examenleerlingen. Alleen dan wordt het een groot succes. Begin met het vormen van een stuntcommissie en brainstorm samen over creatieve ideeën voor de stunt. Werk nauw samen en verdeel de taken om ervoor te zorgen dat alles goed georganiseerd is en op tijd klaar is voor de grote dag. Je gaat merken dat het goed te overzien is als iedereen zijn eigen taak heeft.
Budgetplanning en financiering van de examenstunt
Een eindexamenstunt kan kosten met zich meebrengen, dus het is belangrijk om een budget op te stellen en financieringsmogelijkheden te overwegen. Vooral als je hier verschillende materialen voor aan moet schaffen. Ga op zoek naar sponsoren die geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van de eindexamenstunt. Daarnaast kunnen jullie zelf ook fondsenwervende activiteiten organiseren, zoals een bake sale, een sponsorloop of een evenement op school. Zorg ervoor dat het budget realistisch is en goed wordt beheerd om onverwachte kosten te voorkomen. En je kunt ook altijd nog aan school vragen of hier een budget voor beschikbaar is.
Toestemming krijgen voor de eindexamenstunt
Het is essentieel om open en effectief te communiceren met de schoolleiding en de leraren om toestemming te verkrijgen voor de eindexamenstunt. Stel een duidelijk en overtuigend voorstel op waarin je de plannen en de veiligheidsmaatregelen uitlegt. Zorg ervoor dat je respectvol en beleefd bent in je communicatie en wees bereid om eventuele vragen of zorgen van de schoolleiding te beantwoorden. Houd rekening met de schoolregels en zorg ervoor dat de stunt past binnen de grenzen van wat toegestaan is. Je zult merken dat de decaan of directeur sneller ‘ja’ zegt als je alles rondom het voorstel goed voorbereid hebt. Leg ook gelijk uit wat je doet tegen mogelijk pesten. De examenstunt kan immers voor pesters ook een manier zijn om ‘ongestraft en ongezien’ een ander te pesten.
Veiligheid en verantwoordelijkheid staan op 1
Veiligheid staat altijd voorop bij een eindexamenstunt. Zorg ervoor dat je rekening houdt met mogelijke risico’s en dat je de nodige voorzorgsmaatregelen treft. Vermijd gevaarlijke situaties en zorg ervoor dat de stunt veilig is voor alle betrokkenen, inclusief de medestudenten, leraren en toeschouwers. Vergeet niet om verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en respect te tonen voor de schoolomgeving als er iets misgaat. Anders kun je ook nog nablijven na je examenstunt, of geschorst worden. Dit wil je uiteraard niet. Het kan er immers voor zorgen dat je zakt of een herkansing moet doen, doordat je afgeleid bent van het leren.
Na de stunt: hoe is het gegaan?
Nadat de eindexamenstunt voorbij is, is het belangrijk om te evalueren en te reflecteren op het proces en de resultaten. Verzamel feedback van medestudenten, leraren en de schoolgemeenschap om te zien wat er goed ging en wat er verbeterd kan worden voor toekomstige stunts. Hoewel je zelf naar een nieuwe school gaat, moeten de volgende jaren ook nog de vrijheid hebben om een eindexamenstunt te organiseren. Neem de tijd om na te denken over de uitdagingen die je bent tegengekomen en de lessen die je hebt geleerd. Deze evaluatie en reflectie zijn waardevol om jezelf en je medestudenten te helpen bij het plannen en organiseren van toekomstige eindexamenstunts. Het kan je zelfs helpen bij de rest van jouw schoolcarrière.
Hieronder staan enkele do’s en don’ts nogmaals op een rij voor het organiseren van een examenstunt.
Maak een feestje van de eindexamenstunt
Onthoud altijd dat het organiseren van een eindexamenstunt leuk en spannend moet zijn, maar ook veilig en respectvol naar de schoolgemeenschap toe. Houd je aan de regels en zorg ervoor dat je de schoolleiding en leraren betrekt bij het proces. Met de juiste planning, teamwork en verantwoordelijkheid kan je eindexamenstunt een geweldige afsluiting zijn van je schooltijd. Ik hoop dat dit artikel je helpt bij het organiseren van een succesvolle eindexamenstunt. Veel plezier en succes met je eindexamen en de voorbereidingen voor de eindexamenstunt!
Studiehulp van Scriptium
Weet je wat jouw struikelvak is? Vraag dan studiehulp aan van Scriptium om hier mee aan de slag te gaan. We bieden bijles voor alle vakken, dus het maakt niets uit wat jouw struikelvak is. Heb je extra hulp nodig bij wiskunde, natuurkunde of scheikunde? We helpen je graag. En we staan ook voor je klaar als je geholpen wilt worden met Nederlands, Engels of Frans. We staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Ik ben Tessa, 31 jaar en woon in het zuiden van het land. Drie jaar geleden studeerde ik af aan de Hogeschool voor Journalistiek. Mijn passies? Schrijven en fotografie. Beide vakken kwamen terug tijdens mijn studie. Omdat schrijven toch mijn grootste passie bleef, besloot ik tijdens mijn studie al te beginnen als freelancer binnen de journalistiek en copywriting. Nu schrijf ik bij Scriptium voor het scholierenblog en help ik jullie bij het vinden van voldoende informatie om de juiste keuzes te maken op school.