Studiepunten afbeelding 1

Alles wat je moet weten over studiepunten

Opleidingen bestaan uit een bepaald aantal studiepunten die per jaar en per vak worden toegekend. In het eerste studiejaar moet je vaak een bepaald aantal studiepunten halen om je opleiding te kunnen vervolgen. Maar ook daarna ben je nog aan het rekenen met studiepunten. Je studie is afgerond wanneer je alle benodigde studiepunten hebt gehaald. Een nieuwe student is natuurlijk niet bekend met het systeem van studiepunten. Het is dan ook niet zo gek als je nog geen idee hebt wat ECTS betekent. Je vraagt je misschien ook af hoe je al die studiepunten eigenlijk binnenharkt. Daarom geven we in dit artikel een overzicht van alles dat je moet weten over studiepunten. 

Wat zijn ECTS?

Studiepunten worden ook wel ECTS genoemd. In Nederland zie je als student vaak EC staan in je online studieomgeving. ECTS staat voor European Credit Transfer System. Dit is een internationale benaming voor studiepunten. In vrijwel alle Europese landen en zelfs in de Verenigde Staten en Canada wordt er met ECTS gewerkt. Op die manier zijn diploma’s evenveel waard in veel verschillende landen. Bovendien zorgt het ECTS ervoor dat je in het buitenland vakken kunt volgen die vervolgens gemakkelijk bij de studiepunten van je opleiding in Nederland opgeteld kunnen worden. In bijna alle Europese landen die met ECTS werken worden deze ook zo genoemd. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals in Engeland. Hier worden ECTS simpelweg credits genoemd. Bovendien reken je in Engeland twee ECTS voor één credit. Maar ook Nederland is een uitzondering. Hier noemen we ECTS eigenlijk altijd studiepunten. 

Uit hoeveel studiepunten bestaat een opleiding?

Studiepunten staan voor de voortgang van je studie. In alle Europese landen geldt dat één studiejaar uit 60 ECTS bestaat. Ook in Nederland bestaat één studiejaar dus uit 60 studiepunten. Een universitaire bacheloropleiding in voltijd duurt 3 jaar. Dat betekent dat een bacheloropleiding in totaal uit 3 x 60 = 180 studiepunten bestaat. Een masteropleiding duurt doorgaans één jaar. Masteropleidingen bestaan dus meestal uit 60 studiepunten.

Op het hbo duurt een bacheloropleiding een jaar langer dan op het wo, namelijk 4 jaar. Een bacheloropleiding op het hbo bestaat uit 4 x 60 = 240 studiepunten. Voor studiepunten maakt het gemiddelde eindcijfer van een vak niet uit. Als je een tentamen hebt gehaald of een stage hebt afgerond krijg je met een gemiddelde van een 6 evenveel studiepunten als met een gemiddelde van een 9. 

Hoeveel studie-uren is 1 studiepunt?

In Nederland staat 1 ECTS of studiepunt voor 28 uur studeren. Een vak waarvoor je na het tentamen of eindverslag 6 studiepunten kan krijgen staat dus voor 6 x 28 = 168 uur studeren. Gelukkig betekent dit niet dat je in de tentamenperiode 168 uren moet blokken. In die 168 uur zijn nog een hoop andere dingen meegerekend. Zo vallen aanwezigheid bij colleges, opdrachten, verslagen en presentaties ook onder het aantal benodigde studie-uren. Maar niet alleen studie-uren in de collegezalen of achter je laptop tellen mee voor studiepunten. Ook door op excursie te gaan of door stage te lopen haal je studiepunten. Uiteraard krijg je voor het lopen van een lange stage meer studiepunten dan wanneer je op excursie gaat. Ook verschilt de verdeling van studiepunten per vak en per opleiding.

Een vak van 6 ECTS bestaat bijvoorbeeld uit: 

  • Aanwezigheid bij hoor- en werkcolleges

  • Opdrachten voor en tijdens werkcolleges

  • Zelfstudie

  • Tentamen of eindverslag (6 ECTS)

Zoals je ziet worden de studiepunten pas toegekend bij het halen van het tentamen of een eindverslag. Hoewel de studiepunten voor meer dan het tentamen of een (stage)verslag gelden, is een tentamen of een verslag het uiteindelijke toetsingsmoment. Vaak moet er eerst aan een paar onderdelen worden voldaan om het tentamen te maken of het eindverslag te mogen inleveren. Zo moet je vaak genoeg aanwezig zijn geweest bij colleges. Daarnaast zijn bepaalde opdrachten en presentaties verplicht om het vak af te kunnen ronden.

Hoeveel studiepunten heb je nodig voor een positief BSA?

Alle opleidingen in Nederland werken met een bindend studieadvies (BSA). Een bindend studieadvies betekent dat een student in het eerste jaar een bepaald aantal studiepunten moet halen. Opleidingen werken met een bindend studieadvies om te kijken of een student wel geschikt is voor een opleiding. Op de universiteit moet je in het eerste jaar vaak 45 studiepunten halen om een positief bindend studieadvies te krijgen. Met een positief bindend studieadvies kun je door naar je tweede jaar. Haal je deze 45 studiepunten niet, dan is de kans groot dat je een negatief bindend studieadvies ontvangt aan het einde van je eerste jaar. Hierop vervalt het recht om door te studeren en moet je je uitschrijven bij je opleiding. Alles wat je moet weten over het bindend studieadvies vind je hier

Verschillen per opleiding en onderwijsinstelling

Het verschilt per opleiding en per onderwijsinstelling hoeveel studiepunten je moet halen voor een positief BSA. Het kan minder dan 45 zijn, maar ook meer. De Tilburg University werkt met een 70% normering. Dat betekent dat je met 42 studiepunten een positief BSA ontvangt en dus door mag naar het tweede jaar. Aan de Erasmus University Rotterdam moet je de volle 60 studiepunten halen in het eerste jaar om door te mogen studeren. Dat klinkt pittig, maar het heeft als voordeel dat je geen studievertraging oploopt. Bij een positief BSA haal je namelijk gelijk alle studiepunten in het eerste jaar. De 60 studiepunten voor een positief BSA dienen hier volgens de universiteit als een kwaliteitsgarantie voor het onderwijs. 

Studievertraging: wat nu?

Het komt veel voor dat studenten wel een positief bindend studieadvies krijgen, maar niet het volledige aantal studiepunten in één jaar halen. Ze halen bijvoorbeeld 48 of 54 studiepunten. De studiepunten die nog behaald moeten worden neemt de student mee naar het volgende studiejaar. Je rekent in dat jaar extra studiepunten bovenop de 60 studiepunten waar het jaar uit bestaat. In principe hoeft dit niet voor problemen te zorgen. Maar hoe meer studiepunten je in één jaar moet halen, hoe groter de kans op studievertraging.

Gelukkig kun je na het behalen van je BSA wat langer doen over je studie. Uiteindelijk moeten wel alle studiepunten worden behaald. Tegenwoordig kun je daar niet eeuwig over doen. Na een bepaald aantal jaar vervallen studiepunten. Je kunt dus studievertraging oplopen, maar verspreid je studiepunten niet over te veel jaren. Zo voorkom je dat je eerder behaalde studiepunten niet meer geldig zijn. Bovendien kost studievertraging geld, want je betaalt voor ieder studiejaar collegegeld.

Wat doe je als je niet genoeg studiepunten hebt gehaald?

Soms hebben studenten door persoonlijke omstandigheden niet genoeg studiepunten gehaald om door te kunnen studeren. Zij krijgen een negatief bindend studieadvies aan het einde van hun eerste jaar. Deze persoonlijke omstandigheden zijn bijvoorbeeld langdurige ziekte. Maar er kan ook sprake zijn van overmacht door bijvoorbeeld zwangerschap. Dit zijn mogelijk redenen voor ongeldigheid van een negatief BSA. Het is echter van groot belang dat je op tijd aan de bel hebt getrokken om een negatief BSA ongeldig te laten verklaren. Dit doe je door contact op te nemen met je studieadviseur of studiebegeleider. Door hen zo vroeg mogelijk op de hoogte te stellen van je persoonlijke situatie, vergroot je de kans dat zij je kunnen helpen naar het volgende studiejaar. Ben je te laat met het melden van je persoonlijke situatie? Neem dan alsnog contact op met je studieadviseur of studiebegeleider. Bij een goede motivatie bestaat de mogelijkheid dat je het eerste jaar opnieuw mag doen. Niet geschoten is altijd mis. 

Kun je studiepunten meenemen naar een volgende opleiding?

Het komt natuurlijk wel eens voor dat een student een negatief bindend studieadvies krijgt. Of een student komt erachter toch niet helemaal de juiste studiekeuze te hebben gemaakt. Dat is balen, maar gelukkig kun je altijd aan een nieuwe opleiding beginnen. De vraag is dan of je de behaalde studiepunten bij de ene opleiding mee kunt nemen naar de andere opleiding. Dat kan helaas lang niet altijd. Het meenemen van studiepunten is makkelijker wanneer je aan dezelfde onderwijsinstelling blijft studeren. Als je overstapt naar een andere onderwijsinstelling wordt het lastiger om studiepunten mee te nemen. Natuurlijk hangt het ook van je nieuwe opleiding af of de studiepunten die je eerder hebt gehaald wat waard zijn. Je kunt hierover informatie opvragen bij je studieadviseur of studiebegeleider. Het is aannemelijker dat je studiepunten mee kunt nemen naar een volgende studie als je wat langer hebt gestudeerd.

Vrijstelling voor studiepunten

Als het niet lukt om je studiepunten mee te nemen naar de volgende opleiding, kun je nog iets anders proberen. Je kunt namelijk in veel gevallen een vrijstelling voor bepaalde kennis of vaardigheden aanvragen. Daar moet je echter wel genoeg bewijs bij leveren. Zo moet je bijvoorbeeld certificaten aanvragen of ander bewijs meesturen bij het aanvragen van de vrijstelling. Ook als je relevante werkervaring hebt bestaat de mogelijkheid om een vrijstelling aan te vragen voor bepaalde studiepunten. Hier geldt wederom dat je genoeg bewijs moet kunnen leveren. Alleen aan de hand van genoeg bewijsdocumenten kan de hogeschool of universiteit een vrijstelling geven voor bepaalde vakken of onderdelen van vakken. 

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met accountancy, worstelt met biologie, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug! 

Ik ben Lone, 24 jaar en ik woon sinds 6 jaar in onze hoofdstad Amsterdam. Ik heb een Media & Cultuur bachelordiploma op zak. Daarnaast heb ik een minor Fotografie en Communication Science gevolgd. Ik hou van films, fotografie en journalistiek. Ik heb mijn studententijd volop beleefd, daarom schrijf ik nu bij Scriptium artikelen voor studenten. Je studententijd kent pieken en dalen en ik help je graag op weg met beiden!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?