Faalangst scriptie afbeelding 1

Wat is faalangst?

Faalangst betekent letterlijk “angst om te falen” en is een soort angst die wordt getriggerd door de mogelijkheid om fouten te maken of te falen. Faalangst wordt gezien als een psychisch probleem. Het is een type angststoornis waarbij iemand overmatige angst en stress ervaart in situaties waarin hij of zij moet presenteren of presteren, bijvoorbeeld tijdens examens, sollicitatiegesprekken, presentaties of bij het schrijven van een scriptie.

Faalangst kan leiden tot fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweten en trillen, en kan het dagelijks leven van een persoon sterk beïnvloeden. Het kan leiden tot vermijdingsgedrag en een vermindering van de prestaties, waardoor het probleem zichzelf versterkt.

Mensen met faalangst kunnen symptomen ervaren zoals:

  • Gevoelens van angst of paniek voor examens, tests of prestaties.

  • Moeite met concentreren of herinneren van informatie onder druk.

  • Fysieke symptomen zoals zweten, trillen of een snelle hartslag.

  • Negatieve gedachten en twijfel.

  • Vermijding van uitdagende situaties.

Faalangst bij studenten

Faalangst komt veel voor onder studenten, met name bij degenen die hoge verwachtingen hebben van zichzelf of in het verleden negatieve ervaringen met falen hebben gehad. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat hoe hoger mensen zijn opgeleid, hoe meer druk ze zichzelf opleggen. Daarnaast zijn vrouwen hier gevoeliger voor dan mannen. Tevens neemt het gevoel van druk toe als mannen en vrouwen de studentenleeftijd bereiken.

Faalangst scriptie afbeelding 2
Bron: CBS.

Faalangst bij het schrijven van je scriptie

Uit cijfers van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en hun rapport Analyse Studentenwelzijn blijkt dat maar liefst 31% van de studenten met angsten kampt en 24% van de studenten last heeft van faalangst. Een veelvoorkomend probleem dus. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie en medicatie, waarvan de meeste ook worden vergoed door je zorgverzekering. Met deze behandelingen word je geholpen om beter met angst om te gaan en prestaties te verbeteren. Ook kan het helpen om bepaalde technieken aan te leren, zoals cognitieve gedragstherapie, mindfulness en ontspanningsoefeningen.

Faalangst kan zeker problemen opleveren bij het schrijven van een scriptie. Het schrijven van een scriptie is een grote, academische prestatie en kan een bron van angst en stress zijn voor studenten. Als iemand last heeft van faalangst, kan dit de angst en stress nog verder vergroten en het schrijfproces belemmeren.

Tips om faalangst bij je scriptie te verminderen

Er zijn verschillende methoden die je kunt toepassen om faalangst bij het schrijven van een scriptie te verminderen:

  • Stel realistische doelen. Stel haalbare doelen voor jezelf en focus op wat je wel kunt doen in plaats van jezelf te veel te focussen op wat je niet kunt doen.

  • Wees voorbereid. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voordat je aan de scriptie begint. Maak een planning en maak gebruik van hulpmiddelen zoals checklists en sjablonen om je te helpen bij het schrijven.

  • Herken de symptomen. Herken de symptomen van faalangst en probeer deze op een effectieve manier te verminderen. Bijvoorbeeld door ontspanningsoefeningen te doen of door het gebruik van mindfulness.

  • Focus op het proces in plaats van het resultaat. Richt je op het proces van het schrijven van de scriptie en niet alleen op het uiteindelijke resultaat. Probeer te genieten van het schrijven en leer van fouten.

  • Zoek ondersteuning. Zoek ondersteuning van vrienden, familie, of een professionele begeleider. Soms kan praten over je zorgen en angsten helpen om ze te verminderen.

  • Vermijd perfectionisme. Realiseer je dat perfectie niet haalbaar is en dat fouten maken bij het schrijven van een scriptie een normaal onderdeel is van het proces. Probeer jezelf niet te veel druk op te leggen en accepteer dat je niet alles perfect hoeft te doen.

Door deze methoden te gebruiken kun je de symptomen van faalangst verminderen en meer vertrouwen krijgen bij het schrijven van een scriptie. Weet je dat je last hebt van faalangst? Wees je hiervan bewust voordat je start met het schrijven van de scriptie. Behandel het schrijven van je scriptie vooral niet als een promotieonderzoek. Praat erover met familie en vrienden en leg het voor aan je begeleider om feedback te ontvangen.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?