Online bijles afbeelding 1

Online bijles of fysiek bijles

Iedereen heeft wel een vak tijdens zijn opleiding waarbij het allemaal net niet vanzelf gaat. Bij zo’n vak loop je altijd maar achter de feiten aan. Je komt tijdens de les niet lekker mee met de klas en je ziet als een berg op tegen de tentamenweek. Als dit bij jou het geval is, heb je misschien al eens gedacht aan bijles. Maar wat zijn nu de redenen om die gedachte om te zetten in actie? Want waar is bijles eigenlijk goed voor? En is online bijles net zo effectief? We geven een uitgebreid overzicht van allerlei voordelen van het nemen van (online) bijles.

Is het tijd voor bijles?

Stel: je levert je tentamen in en loopt vanuit de tentamenzaal naar je klasgenoten op de gang die eerder klaar waren dan jij. Zij bespreken de antwoorden die ze net tijdens het tentamen hebben gegeven. Maar waar zij discussiëren over of het antwoord 264 of 265 was, heb jij zojuist -35 ingevuld. Dat gevoel van falen is natuurlijk niet leuk. Misschien had je eerder moeten beginnen met leren. Een andere optie die uitkomst zou kunnen bieden, is het nemen van bijles.

Geen studievertraging

1 op de 5 studenten neemt wel eens bijles. Een van de grootste redenen daarvoor is het snel en efficiënt doorkomen van de studie. Sommige studenten willen bijvoorbeeld geen studievertraging oplopen en nemen bijles om een vak in één keer te halen. Bijles is vooral gewild in het universitair onderwijs. Daarbij gaat het voornamelijk om studenten van grotere opleidingen als psychologie en rechten. Dat zij een vak willen halen, is best logisch. Maar wat zijn nog meer redenen om over te gaan op bijles? Je vindt ze hieronder.

De voordelen van bijles

Hoger cijfer halen

Het klinkt een beetje voor de hand liggend, maar bijles helpt veelal bij het halen van een hoger cijfer. Door (online) bijles te nemen ben je natuurlijk beter voorbereid op tentamens. Goede voorbereiding zorgt meestal voor hoge cijfers. Hoge cijfers voorkomen studievertraging. Echter, het streven naar een hoog cijfer kan ook andere redenen hebben. Een bedrijf kan bij een sollicitatie bijvoorbeeld vragen naar je cijferlijst. Zo kan een hoog cijfer voor een specifiek vak van pas komen bij een sollicitatie. Ook voor de aanmelding voor een master moet je wel eens je cijferlijst aanleveren. Bij de meeste masters is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarom selecteren sommige masteropleidingen op cijferlijsten. Hetzelfde geldt voor numerus fixus opleidingen. Daar gaat over het algemeen een selectieprocedure aan vooraf, waarbij er naar je cijfers gevraagd kan worden.

Extra intensieve voorbereiding

Je kunt bijles nemen als je een specifiek vak extra intensief wilt voorbereiden. Dat kan simpelweg zijn omdat je moeite met een vak hebt. Het kan ook zo zijn dat je een vak met meer diepgang wilt volgen. Zo interesseer je je bijvoorbeeld in meer stof dan de stof die wordt behandeld tijdens de colleges. Bijles geeft ruimte om de diepte in te duiken en stof uitgebreider te behandelen. Bijles bestaat dus niet alleen voor studenten die moeite hebben met een vak, maar ook voor studenten die meer willen leren.

Herkansing voor een tentamen

Een goede reden om over te gaan op bijles is om een herkansing voor een tentamen te halen. Bij de eerste poging was je niet goed genoeg voorbereid. Om er bij de herkansing zeker van te zijn dat het dit keer wel gaat lukken, kun je bijles nemen. Bij bijles kan een docent veel meer individuele aandacht geven dan tijdens colleges met tientallen andere studenten.

Je kunt bijles nemen om de stof inhoudelijk verder te behandelen. Of je kunt bijles nemen om veel voorbeeldopgaves en oefententamens onder begeleiding te maken. Je kunt voor jezelf bedenken waar jij het meest bij gebaat bent om dit keer wel een voldoende te halen. Vervolgens kies je een bepaalde vorm van bijles, bijvoorbeeld online of individueel. Aan het begin van de bijles bespreek je je knelpunten met je bijlesdocent. Op die manier timmer je hard aan de weg voor een voldoende voor je hertentamen.

Bijles als opfriscursus

De meeste studenten denken bij bijles aan het vergroten van je kennis en kunde met betrekking tot een bepaald vak. Maar wat nu als je die kennis al bezit, maar deze gewoon niet meer zo helder voor de geest hebt? Je kunt bijles ook inzetten als opfriscursus. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een tussenjaar hebt gehad na de middelbare school of na een bacheloropleiding. Je hebt bepaalde stof al behandeld en de bijbehorende vakken gehaald, maar het is in de tussentijd allemaal een beetje weggezakt. Ook in zo’n soort geval kun je bijles nemen. Bijvoorbeeld ter voorbereiding op je volgende studie. Dan neem je bijles in vakken die opnieuw aan bod gaan komen. Zo werkt bijles als een opfriscursus.

Extra tips en tricks

Je weet het misschien nog wel van die ene examentraining die je ooit hebt gedaan. Je krijgt bij een examentraining verschillende tips en tricks als alternatief op de algemene manier waarop stof behandeld wordt tijdens de colleges. Aan de hand van een formulekaart of ezelsbruggetjes is stof ineens niet zo ingewikkeld meer. Dit gegeven geldt ook voor bijles in het hoger onderwijs. Bijlesdocenten behandelen stof vaak net iets anders dan de docenten tijdens je normale colleges. Met handige tips en slimme trucjes maken ze lastige stof meer behapbaar. Als je niet lekker mee kunt komen in de les, kun je bijles gebruiken voor een alternatieve manier van het behandelen van de stof die je moet weten voor je tentamen.

Zelfvertrouwen vergroten door bijles

Bijna 20% van de studenten die bijles nemen, doet dat vanwege stress en faalangst. Doordat je door bijles beter voorbereid bent, begin je zelfverzekerder aan een tentamen. Bijles vergroot dus je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is belangrijk om tijdens een tentamen het hoofd koel te houden en helder opgaves te kunnen maken. Je kunt het vergelijken met het geven van een presentatie. Door een presentatie goed voor te bereiden, sta je zelfverzekerd voor je publiek. Bijles zorgt voor zekerheid tijdens tentamens, die je dan weer beter kunt maken. En ook niet onbelangrijk: door meer zelfvertrouwen te kweken, zit je lekkerder in je vel.

Minder vrije tijd? Juist meer!

Misschien is het wel eens door je hoofd gegaan: ik wil wel bijles nemen, maar ik heb er geen tijd voor. Je hebt doordeweeks hoor- en werkcolleges, en je wilt daarna wel wat vrije tijd overhouden. Maar eigenlijk is dat een tegenstrijdige gedachte. Door intensief met een specifiek vak aan de slag te gaan tijdens bijles, plan je studeertijd zorgvuldig in. Je studeert meer gericht en je houdt je aan de afgesproken bijlestijden. Bovendien gaat het leerproces een stuk sneller onder goede begeleiding van een bijlesdocent. Dat betekent dat je niet een week voor je tentamen nog dagen hoeft te blokken. Als je het zo bekijkt, houd je door het nemen van bijles juist meer vrije tijd over. Ben je niet overtuigd? Lees dan snel verder.

Is online bijles net zo effectief?

Tegenwoordig wordt er steeds meer online bijles aangeboden. Bij online bijles vinden de lessen plaats op bijvoorbeeld Skype, Zoom of TeamViewer. Je kunt je misschien afvragen of online bijles net zo effectief is als fysieke bijles. Het antwoord is: ja, dat is het. Online bijles biedt nieuwe mogelijkheden en andere voordelen.

Voordelen van online bijles

Uiteraard behandel je tijdens online bijles dezelfde stof en maak je evenveel oefenopgaves. Je werkt weliswaar achter een laptop of computer, maar dat biedt alleen maar voordelen. Zo kun je online schermen delen en bestanden uploaden. Bovendien heeft online bijles als voordeel dat je nergens naartoe hoeft te reizen. Online bijles is daardoor een stuk flexibeler dan normale bijles. De bijles vindt gewoon plaats aan jouw eettafel of bureau. Dat scheelt reistijd en werkt vaak beter in combinatie met andere lessen en afspraken.

Online bijles biedt ook uitkomst wanneer je op het laatste moment voor een tentamenweek nog met vragen zit. Vaak kun je last minute terecht bij bijlesdocenten, die vervolgens nog een laatste keer met je door de stof heen gaan. Je kiest een moment dat het beste schikt voor jou en schuift achter je laptop. Ideaal! Het enige vereiste is natuurlijk een goed werkende internetverbinding.

Kortom: bijles, zowel online als fysiek, heeft meer voordelen dan alleen dat ene tentamen halen. Met bijles krik je je cijfers omhoog, haal je die herkansing en begin je zelfverzekerd aan je tentamen. Ook online bijles is hartstikke effectief en inzetbaar wanneer het jou uitkomt. Niet zo gek dus dat 20% van de studenten je voor ging in het nemen van bijles.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rechten, worstelt met Engels, of hulp bij natuurkunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?