Tentamen statistiek afbeelding 1

Slaag in één keer voor je tentamen statistiek

Veel studenten die beginnen aan een alfa-opleiding nemen met plezier afscheid van het vak wiskunde dat ze volgden op de middelbare school. Maar dan is daar opeens statistiek. Het valt bij de meeste niet-technische studenten een beetje rauw op hun dak, maar ook tijdens je studie zul je nog aan normaalverdelingen en standaarddeviaties moeten geloven. Statistiek staat bij de meeste studies in het eerste jaar al op de agenda. Gelukkig hebben wij 7 handige tips om dat tentamen statistiek in één keer te halen.

Wat is statistiek?

Als je dit artikel leest als toekomstige student, dan weet je misschien nog niet precies wat je kunt verwachten van statistiek in het hoger onderwijs. Het is handig om allereerst te weten dat statistiek tijdens je studie niet hetzelfde is als wiskunde op de middelbare school. Statistiek is een tak van de wiskunde die zich bezighoudt met het verzamelen en analyseren van gegevens. Een groot aantal studies buigt zich over data en onderzoeken waar statistiek voor wordt gebruikt. Zo wordt statistiek gebruikt om grote hoeveelheden gegevens om te zetten in bruikbare informatie. Die gegevens kunnen van onderzoek in de geneeskunde zijn, maar ook van sociaalwetenschappelijk onderzoek. Daarom is statistiek ook een belangrijk vak voor studenten die psychologie of sociale wetenschappen studeren. 

SPSS en Stata

Misschien heb je het al eens gebruikt of heb je er wel eens van gehoord: SPSS of Stata. SPSS is een statistisch computerprogramma. SPSS is niet voor niks de afkorting van Statistical Package for the Social Sciences. Het SPSS-programma is specifiek gemaakt voor studies in de sociale wetenschappen. SPSS helpt je bij het verzamelen, invoeren, lezen, bewerken en analyseren van gegevens. Ook Stata is een softwareprogramma waarmee je kwantitatieve data statistisch kunt analyseren en visualiseren. Een belangrijke reden voor studenten om overweg te kunnen met SPSS of Stata is de inzet bij enquêtes. Bij het afnemen van enquêtes verzamel je data die je via SPSS of Stata omzet in bruikbare informatie. Aan de hand van SPSS of Stata kun je dus iets zeggen over de informatie die voortkomt uit je enquête.

Tips voor je tentamen statistiek

Nu we uiteen hebben gezet waarom je statistiek in je eerste jaar moet kunnen toepassen, is het moment daar om dat tentamen in één keer te halen. Veel studenten halen hun tentamen statistiek niet in één keer, maar een goede voorbereiding is zoals altijd het halve werk. Met de volgende tips kom je goed op weg.

Tip 1 – Statistiek is geen nachtmerrie

Sommige studenten zijn geneigd om hetzelfde te kijken naar statistiek als naar wiskunde op de middelbare school. Statistiek is echter slechts een tak van de wiskunde, en je zit niet meer op de middelbare school. Je begint met een achterstand als je statistiek van te voren al negatief bekijkt. De stof die je leert bij statistiek is direct inzetbaar bij je studie. Het is daarom veel minder droog dan wiskunde op de middelbare school. Ook voor degenen die wiskunde A hebben gevolgd op de middelbare school, is statistiek niet hetzelfde. Je werkt vanaf het begin met de computer. Wie dus denkt dat het weer hetzelfde verhaal gaat worden als wiskunde A op de middelbare school, kan zijn hart ophalen. Je hoeft geen tabellen of grafieken meer te tekenen. Dit doet SPSS of Stata vanaf nu voor je.

Tip 2 – Zorg voor het juiste statistiekboek

Het ene boek statistiek is het andere niet. Elk statistiekboek benadert de stof net weer wat anders. Het boek dat jouw docent heeft voorgeschreven is natuurlijk handig tijdens zijn of haar les, maar het is niet altijd het boek voor jou. Misschien begrijp jij de manier waarop de stof wordt uitgelegd in een ander boek sneller. Als je moeite hebt met de stof en twijfelt aan je boek, kun je vrienden en familie vragen of ze thuis nog een statistiekboek hebben liggen. Er is een kans dat je dit boek wél goed begrijpt. Je kunt ook eens online kijken of er boeken zijn die je verder kunnen helpen. Andy Fields Discovering Statistics is een populair statistiekboek. Dit boek bevat veel oefenvoorbeelden en een uitgebreide SPSS-uitleg. Bovendien kun je op YouTube veel online lesmateriaal vinden, waarin statistiek, SPSS en Stata worden uitgelegd. Als je geen nieuw boek wilt aanschaffen en je geen boek kunt lenen, dan kun je dus altijd nog YouTube raadplegen.

Tip 3 - Maak goed gebruik van je formulekaart

In sommige gevallen mag een beginnend student een formulekaart bij de hand houden bij het tentamen statistiek. Dat klinkt natuurlijk alsof je een hulplijn kunt inschakelen tijdens een toets. Maar daar verkijken veel studenten zich op. Een formulekaart bevat begrippen en formules die je toch echt eerst moet kennen voordat je ze tijdens het tentamen kunt toepassen. Om wat aan je formulekaart te hebben tijdens je tentamen, is het handig om tijdens het studeren oefeningen te maken met de formulekaart ernaast. Zo raak je tijdens het studeren al gewend aan werken met de formulekaart. Op die manier werkt de formulekaart tijdens je tentamen statistiek als een hulpmiddel en niet als een struikelblok.

Tip 4 - Je hoeft de stof niet te herontdekken

Sommige studenten die moeite hebben met statistiek zijn geneigd om extra diep in de stof te duiken. Als je je volledig onderdompelt in de materie word je misschien wijzer, maar maak je het ook onnodig moeilijk voor jezelf. Het is verstandig om te onthouden dat je statistiek alleen maar hoeft toe te passen tijdens je studie. Tenzij je een economische of wiskundige studie doet, is statistiek niet een van de belangrijkste vakken. Het is niet aan jou om een formule uit te leggen, want je hoeft deze alleen op te kunnen lossen. Als je moeite hebt met de stof, moet je mogelijk een stapje terug zetten. Je hoeft de stof niet te herontdekken. Dat gedeelte is gelukkig al voor je gedaan.

Tip 5 - Maak het visueel

Bij het oefenen van statistiek kan de stof taai zijn. Het is dan ook niet zo gek dat je het soms even helemaal niet voor je ziet. Voordat je aan een oefening begint, kun je de oefening daarom visualiseren. Statistiek gaat vaak over hypotheses. Een hypothese is een stuk beter te begrijpen als je deze voor je ziet. Dat doe je door de hypothese uit te tekenen op je kladblad. Zo zie je ook direct naar welk antwoord je eigenlijk op zoek bent. Aan de hand van je eigen visualisatie is de oefening makkelijker te maken en bovendien leuker om op te lossen.

Tip 6 - Schrijf kernwoorden op

Naast visualiseren, is het opschrijven van kernwoorden ook een handvat bij het maken van een oefening. Zo kan er naar een gemiddelde of een variabele gevraagd worden. Je schrijft de termen naast je tekening op je kladblad, et voilà: je hebt een mini-samenvatting van de oefening voor je liggen. Op deze manier krijg je wat meer grip op de droge vragen die soms bij een tentamen gesteld kunnen worden. Vergeet dan ook niet pen en papier mee te nemen naar je tentamen. Vaak mag je gebruikmaken van kladpapier en dit komt zeker van pas als je een oefening wilt uittekenen of kernwoorden wilt opschrijven. Je moet je daarbij realiseren dat die droge oefeningen écht nog van pas gaan komen bij onderzoeken die je zelf gaat verrichten tijdens je studie en het begrijpen van andermans onderzoek.

Tip 7 - Oefenen, oefenen, oefenen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: practice makes perfect. Dit blijft een van de belangrijkste adviezen die we je kunnen geven. Het is van toepassing op alles dat je wilt leren. Dat is misschien wat makkelijk gezegd. Het kan namelijk zo zijn dat je nog nabeeft van de wiskundelessen op de middelbare school. Of misschien heb je gewoon een ontzettende hekel aan statistiek. In beide gevallen is het belangrijk dat je je niet uit het veld laat slaan. Het is een kwestie van ‘gewoon’ beginnen. Gaandeweg zal het beter gaan. Oefenen is pas effectief als je het regelmatig doet. Als je elke dag een halfuurtje oefent, blijft de stof beter hangen. Begin zo vroeg mogelijk, want regelmatig oefenen is de enige manier om je tentamen statistiek te halen. Natuurtalenten daargelaten.

Studiehulp van Scriptium

Studeer jij aan de universiteit of hogeschool en heb je moeite met statistiek? Scriptium kan je helpen! Wij hebben bijlesdocenten die experts zijn op het gebied van statistiek en data-analyse. Zij kunnen je helpen met het analyseren van kwantitatieve data die je met je scriptieonderzoek hebt verkregen, of de analyses die je moet draaien voor een tentamen statistiek. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?