- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Hoe lang duurt het om een scriptie te schrijven?
Als je een student bent die net aan de scriptie is begonnen, vraag je je waarschijnlijk af “Hoe lang duurt het om een scriptie te schrijven?”. Dat is een goede vraag en een die zeker om een antwoord vraagt. Maar voordat we in een antwoord duiken, nemen we een stap terug en zorgen we ervoor dat je klaar bent voor succes. Een scriptie schrijven is een grote onderneming. Wees gerust, met de juiste aanpak kun je het veel gemakkelijker maken. Haal dus diep adem, ontspan je, en laten we beginnen aan de reis naar het schrijven van je scriptie. In deze blog vertellen we hoe lang het duurt om een scriptie te schrijven en helpen wij je op weg met handige tips.
Tips om je op weg te helpen met het schrijven
Bij Scriptium begrijpen we dat elke student een ander tijdspad heeft, dus er is geen pasklaar antwoord. Toch zijn er enkele factoren die je kunnen helpen om een ruwe schatting te maken van de tijd die het schrijven van je scriptie in beslag neemt.
1. Maak eerst een schets. Dit zal je helpen om je project in behapbare brokken te verdelen. Begin met het opschrijven van een korte samenvatting van elk hoofdstuk. Daarna schrijf je de belangrijkste punten en bewijzen op die je van plan bent te gebruiken. Dit helpt je om georganiseerd en op schema te blijven.
2. Ten tweede, doe je onderzoek. Onderzoek is essentieel voor een goede scriptie. Zorg ervoor dat je betrouwbare bronnen raadpleegt en je onderzoek documenteert. Dit helpt je plagiaat te voorkomen en ondersteunt je argumenten.
3. Ten derde: begin met schrijven. Zelfs als je niet zeker weet waar je moet beginnen, start gewoon met schrijven. Schrijven is als een spier: hoe meer je de spier gebruikt, hoe sterker hij wordt. Dus hoe vaker je schrijft, hoe beter het gaat. Maak je geen zorgen als je geen perfecte eerste opzet hebt. Je kunt later namelijk altijd nog redigeren en verfijnen.
4. Ten vierde: neem pauzes. Het schrijven van een scriptie kan stressvol en vermoeiend zijn. Wees niet bang om pauzes te nemen en jezelf de kans te geven op te laden. Pauzes helpen je om met een frisse blik terug te keren naar je project.
5. Ten vijfde: zoek een ondersteunend systeem. Het schrijven van een scriptie kan een eenzame ervaring zijn. Overweeg een ondersteunend systeem te vinden van medestudenten of mentoren die feedback en advies kunnen geven.
Ten slotte, wees niet bang om hulp te vragen. Als je je overweldigd voelt of vastzit, neem dan contact op met je professor of begeleider. Zij kunnen je begeleiding en middelen bieden om je weer op weg te helpen.
Factoren die bepalen hoeveel tijd je scriptie kost
De moeilijkheidsgraad van je onderwerp
Het is belangrijk om in te zien dat de tijd die je nodig hebt om een scriptie te schrijven afhangt van de complexiteit van het onderzoeksonderwerp. Ook hangt het af van de hoeveelheid onderzoek die je moet doen om je argument te ondersteunen. Als je een relatief eenvoudig onderwerp onderzoekt, kun je misschien in een paar maanden een scriptie schrijven. Doe je daarentegen onderzoek naar een ingewikkelder onderwerp, dan moet je er misschien een jaar of langer over doen.
Herschrijven, herstructureren en redigeren
Een andere factor om rekening mee te houden is het aantal concepten dat je nodig hebt voordat je scriptie klaar is voor indiening. Over het algemeen moet je rekening houden met ten minste twee of drie revisierondes. Dit betekent dat je rekening moet houden met extra tijd voor herschrijven, herstructureren en redigeren.
Vergeet ten slotte niet rekening te houden met de tijd die je nodig hebt om je document op te maken volgens de stijlrichtlijnen van je universiteit. Dit is vooral belangrijk als je scriptie digitaal wordt ingediend.
Theorieonderzoek versus praktijkonderzoek
Hoe lang het schrijven van een scriptie duurt, is ook afhankelijk van of je een literatuuronderzoek doet of praktijkonderzoek. Doorgaans duurt een praktijkonderzoek langer, omdat je tijd uit moet trekken voor het selecteren en benaderen van respondenten. Daarnaast dien je vragenlijsten op te stellen, en ze vervolgens af te nemen. Daar is soms ook reistijd mee gemoeid.
Het aantal woorden of pagina’s van je scriptie
Uiteraard is de duur ook afhankelijk van het aantal woorden dat je scriptie dient te bevatten Dit verschilt per opleiding. Een scriptie Psychologie heeft doorgaans minder woorden dan een scriptie Rechtsgeleerdheid. Ruwweg kan gezegd worden dat een hbo-scriptie gemiddeld 15.000 woorden bevat. Voor een bachelorscriptie geldt doorgaans een richtlijn van tussen de 7.000 en 12.000 woorden. Een masterscriptie is meestal tussen de 12.000 en 20.000 woorden. Omdat er tegenwoordig ook alternatieve opdrachten worden gegeven in plaats van een scriptie, kan dit voor jouw eindwerk anders zijn.
Dus, hoe lang duurt het om een scriptie te schrijven?
Het schrijven van een scriptie kan enkele maanden tot een jaar duren, afhankelijk van de complexiteit van het onderzoeksonderwerp en de hoeveelheid onderzoek die nodig is. Bovendien moet je rekening houden met extra tijd voor revisies, omdat het belangrijk is om de kwaliteit van het werk te waarborgen voordat het wordt ingediend.
Ten slotte kun je het aantal uur dat je nodig hebt berekenen aan de hand van de volgende vuistregel: vermenigvuldig het aantal studiepunten dat je krijgt voor je scriptie met 28. Dat is het aantal uur dat studenten volgens de opleiding nodig hebben voor hun scriptie, want 1 ECTS staat voor 28 uur studeren.
Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar
Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Onze professionele begeleiders staan 24/7 voor je klaar om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Heb je je scriptie of verslag al af? Schakel dan één van onze correctoren in om je tekst na te laten kijken op taal en zinsstructuur . Wil je liever je scriptie laten nakijken op inhoud? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!
Aniek is contentschrijver bij Scriptium. Ze studeerde Crossmediale Communicatie aan Hogeschool Rotterdam en heeft inmiddels al enige ervaring in de wereld van marketing en communicatie. Haar passie ligt bij het schrijven en creëren van content dat er toe doet.