Geldproblemen studenten afbeelding 1

Geldproblemen bij studenten

Student zijn kost meer geld dan het oplevert. Hoewel je het maar wat graag zou willen, je houdt zelden genoeg tijd over naast je studie om veel geld te verdienen. Geldproblemen behoren dan ook tot de orde van de dag voor de meeste studenten. Het herziene leenstelsel heeft niet bijgedragen aan de financiële gezondheid van studenten. Bovendien is studeren duurder dan ooit. Hoe houd je nu je hoofd boven water met al die financiële stress? Wij geven je 7 slimme tips voor het minimaliseren van geldproblemen.

Financiële zorgen als student

Steeds meer studenten hebben geldproblemen (AD, 2022). In 2021 had bijna 70% van de studenten zorgen over zijn financiële situatie. Dat percentage lag in 2022 door inflatie nóg hoger. De zorgen bestaan met name door hoge studieschulden. De basisbeurs werd in 2015 afgeschaft, het leenstelsel werd ingevoerd en veel studenten waren genoodzaakt om te lenen. Hoewel het leenstelsel vanaf 2023 weer wordt afgeschaft, heeft een grote groep studenten misgegrepen bij het ontvangen van de basisbeurs.

Maar ook nieuwe studenten die vanaf 2023 studeren en maandelijks een basisbeurs zullen ontvangen, zijn vatbaar voor geldproblemen. Het blijft een eeuwige strijd voor studenten om genoeg te verdienen om huur, eten, kleding, vrijetijdsbesteding én studiekosten te betalen. Een student verdient gemiddeld 550 euro per maand bij. Van dat bedrag kan meestal de huur niet eens betaald worden.

Geldproblemen brengen de nodige stress en zorgen met zich mee. Daarnaast heeft het vaak een negatief effect op het welzijn van studenten. Om deze negatieve effecten tegen te gaan en wat van je zorgen weg te nemen, zijn hier onze tips:

Tip 1: houd je financiën bij

Ja, dat klinkt logisch. Toch schiet het er bij veel mensen vaak genoeg in om écht eens goed naar de financiën te kijken. Je doet er goed aan om aan het einde van de maand een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. Zo krijg je inzicht in waar je geld nu eigenlijk naartoe gaat. Een financieel overzicht is de eerste stap in het verminderen van financiële stress. Meten is weten! Gebruik het volgende stappenplan om je geldzaken op een rijtje te krijgen:

Stap 1: tel je inkomsten bij elkaar op

Denk hierbij aan loon, lening en toeslagen zoals huurtoeslag of zorgtoeslag.

Stap 2: tel je uitgaven bij elkaar op

Denk hierbij aan je vaste lasten zoals huur, energie, zorgverzekering en abonnementen. Maar denk ook aan boodschappen, kleding en vervoer.

Stap 3: trek je uitgaven af van je inkomsten

Blijft er geld over? Dan is het verstandig om dat op te sparen. Op die manier bouw je een buffer op voor onverwachte uitgaven in de toekomst. Een andere manier om te sparen is door een automatische incasso in te stellen op je spaarrekening. Een tientje per week is al mooi meegenomen.

Stap 4: houd je geen geld over na deze som? Lees dan de rest van de tips

Om niet in geldproblemen te komen of er vanaf te komen, moet je namelijk altijd wat geld overhouden.

Wil je grip blijven houden op je geldzaken? Houd dan een huishoudboekje bij. Hierin schrijf je elke maand het bovenstaande financiële overzicht op.

Tip 2 – Stel een budget op per uitgavepost

Aan de hand van het financiële overzicht van tip 1 kun je budgetteren. Je bepaalt hoeveel geld je per uitgavepost kunt uitgeven. Dit noem je een budget. Je kunt bijvoorbeeld een budget van 50 euro met jezelf afspreken voor kleding. Een soortgelijk budget kun je bedenken voor boodschappen, horeca, uitjes en ga zo maar door. Wanneer je binnen je eigen budget blijft, zul je minder snel geldproblemen ervaren. De truc is om niet je volledige inkomen te budgetteren. Wees dus wat zuiniger bij het vooraf verdelen van je geld en onthoudt dat niet elk budget op hoeft. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je aan het eind van de maand wat geld overhoudt. Dit geld kun je gebruiken voor je buffer of je spaarrekening.

Tip 3 – Doe slim boodschappen

Je betrapt jezelf er waarschijnlijk geregeld op dagelijks op en neer naar de supermarkt te gaan. Door sociale afspraken is het soms moeilijk om te bedenken hoeveel boodschappen je moet doen. Of je vindt het misschien eng om in één keer veel geld uitgeven aan de kassa bij de Appie. Toch doe je er goed aan om boodschappen voor een week te doen, in plaats van voor een dag. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook geld. Door van tevoren voor een week boodschappen te doen, plan je slimmer maaltijden in en kun je veel producten voor meerdere dagen gebruiken. Koop bijvoorbeeld een heel brood in de aanbieding en vries de helft ervan in. Of kook een grote hoeveelheid pastasaus of soep en vries een deel ervan in. Dat is allemaal veel voordeliger dan elke dag voor één dag inkopen te doen.

Tip 4 – Vind een passende baan

Een bijbaan naast je studie is een voor de hand liggende oplossing bij geldproblemen, maar het is belangrijk om een baan te hebben die je geldzaken ten goede komt. Niet iedereen verdient evenveel als waar hij of zij recht op heeft. Ook kan het zijn dat je wel meer wilt werken, maar daar logistiek geen ruimte voor is. Ga na of je genoeg verdient bij je huidige werkgever. Kijk of je eventueel meer kunt werken of ergens anders meer kunt verdienen. Durf daarnaar te kijken, want misschien loop je geld mis bij je huidige werkgever of zou je ergens anders meer uren kunnen maken of meer kunnen verdienen.

Tip 5 – Doe wat extra klusjes

Misschien wil je graag meer werken, maar kun je het jezelf met je studie gewoon niet veroorloven. Tijdens je opleiding is elk blok anders en elk vak varieert in presentaties en projecten. Studeren kost gewoon tijd en geld. Daarom moet je soms creatief zijn voor wat extra inkomen. Wist je dat je bijvoorbeeld geld kunt verdienen met het invullen van enquêtes? En heb je al eens gedacht aan oppassen? Of het geven van bijles? Zo zijn er meer manieren om aan een extra zakcentje te komen naast je bijbaan. Je zult er geen vetpot mee verdienen, maar je kunt je uitgaansbudget er misschien wel wat mee ophogen.

Tip 6 – Studentenkorting

Grote kans dat je dénkt dat je van studentenkorting gebruik maakt. Maar niet alle studenten maken optimaal gebruik van hun studentenpas. Er zijn veel bedrijven die niet te koop lopen met hun studentenkorting. Maar je kunt de korting weldegelijk krijgen. Daarom is het handig om altijd zelf naar studentenkorting te vragen bij de kassa. Er zijn genoeg gelegenheden om die studentenkorting te pakken. Van de bioscoop tot de kledingwinkel en de Apple Store. Haal alles uit je studentenpas en betaal nooit te veel. Houd je studentenpas daarom altijd op zak!

Tip 7 – Zeg abonnementen op

Je hebt ze vaak niet door, maar ze zijn er elke maand: incasso’s van abonnementen. Kijk naar welke abonnementen je nodig hebt en waar je ook werkelijk gebruik van maakt. Vaak zijn daar meerdere bezuinigingen te doen die je maandelijks geld op leveren. Er zijn genoeg streamingdiensten en ook genoeg mensen in je omgeving met een abonnement. Kijk of je daar gebruik van kunt maken of deel een Netflix-abonnement met je vrienden of huisgenoten. En sporten is belangrijk, maar het hoeft natuurlijk niet per se bij de duurste sportschool. Daarbij zijn ook abonnementen geregeld in de aanbieding. Spits je oren daarom vóór je een abonnement afsluit. Neem bijvoorbeeld een nieuw telefoonabonnement tijdens Black Friday, dat scheelt je de aankomende jaren elke maand een paar euro.

Ten slotte kun je altijd nagaan of maandelijkse incasso’s wel kloppen. Je kunt daar een overzicht van zien op internetbankieren. Soms betaal je onterecht elke maand een bedrag voor een abonnement waar je geen gebruik van maakt.

Geldproblemen als student? Houd je hoofd koel

Geldproblemen horen een beetje bij student zijn. Sinds jaar en dag zijn de twee met elkaar verbonden. Om de schade te beperken kun je bovenstaande tips volgen. Houd je financiën netjes bij, beperk uitgaven door een budget op te stellen en doe slim boodschappen. Probeer op een creatieve manier aan wat extra geld te komen en zeg dure abonnementen op. En vergeet niet je studentenpas in te zetten waar het maar kan, want je verdient als student wel wat korting!

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Engels, worstelt met rechten, of hulp bij biologie nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?