Struikelvak afbeelding 1

Alles over het hebben van een struikelvak

Bijna iedere scholier heeft er wel eentje: een struikelvak. Wat is het precies? En kun je er iets tegen doen? Jazeker! Lees deze blog voor tips en tricks om te voorkomen dat je struikelvak allesbepalend wordt. Wie weet ben jij straks een ster in het vak dat je nu wel kunt vervloeken.

Buig het cijfer voor een struikelvak om

De ene leerling heeft moeite met een exact vak zoals natuurkunde, scheikunde of wiskunde, de andere juist met talen zoals Grieks of Frans. Bij een struikelvak heb je moeite om de lesstof en inhoud van dat vak te begrijpen. Het wordt dan een vicieuze cirkel: als je het niet begrijpt, kun je het wel leren maar niet toepassen. Het wordt dan lastig om een voldoende te halen tijdens een toets. Je raakt in de stress en kunt zelfs een black-out krijgen. Maar eens een onvoldoende voor een bepaald vak betekent niet altijd een onvoldoende. Belangrijk is dat je rustig blijft en vertrouwen in jezelf hebt. Je kunt het ombuigen en ervoor zorgen dat je niet langer meer struikelt over het vak. Dit kun je bijvoorbeeld doen door harder voor het vak te leren, of bijles te nemen.

Geef en ontvang hulp

Zoals hierboven al staat, is het voor de ene leerling ontzettend ingewikkeld om wiskunde te begrijpen terwijl het bij een ander bij begrijpend lezen in een andere taal gaat duizelen. Je bent niet alleen. Als je weet wat jouw struikelvak is, kun je kijken wie van jouw klasgenoten juist goed is in dit vak. Het kan helpen als een klasgenoot de stof aan je uitlegt. Een leerling legt het op een andere manier uit dan een docent. Soms kan dat net het zetje zijn voor het kwartje om te vallen. En ben jij goed in een bepaald vak en weet je dat dat juist iemand anders zijn struikelvak is? Bied dan jouw hulp aan. Als jij een klasgenoot helpt, is die ander ook eerder bereid jou te helpen.

Leer van elkaar en leer ook van je fouten. Controleer bij een toets die je terugkrijgt waar je voornamelijk fouten in hebt gemaakt. Is het een specifiek onderdeel? Zijn het bepaalde verbanden die je niet goed legt? Onderzoek waar het grootste probleem zit en pak dat aan. Leer extra, bekijk leertips en vraag hulp, zodat je ervoor kunt zorgen dat het er de volgende keer wel in zit.

Zoek hulp van een expert

Als je problemen hebt met een bepaald vak, een struikelvak, zegt dit helemaal niets over je intelligentie. Je kunt nu eenmaal niet overal goed in zijn. In de loop van de tijd kun je voor bepaalde vakken wat achterstand oplopen, maar door hier extra aandacht aan te besteden heb je dit snel weer op de rit. Wacht niet te lang met aan de bel trekken, want als je ergens bent afgehaakt en de trein dendert door, wordt het gat steeds groter. Je kunt de hulp inschakelen van een klasgenoot, maar natuurlijk ook van de betreffende docent. Die is per slot van rekening de expert in dat vak. Neem bijles voor extra kennis en kunde én het vergroten van je zelfvertrouwen. Dat heeft een niet te onderschatten waarde. Vaak is het echt een kwestie van het juiste inzicht krijgen om verder te kunnen komen.

Er zijn ook leerlingen die kampen met leerstoornissen, zoals dyslexie of dyscalculie. Als je hier mee te maken hebt, kan extra begeleiding van een (ervaren) bijlesdocent zeker van nut zijn. Jan van Tartwijk, hoogleraar Toegepaste Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht, zegt hierover:

“Dat is een ‘zeer legitieme reden’ om een basisschoolkind op bijles te doen. Net als dat ouders hun kind op bijles doen als ze een migratieachtergrond hebben en het kind een taalachterstand heeft. Dan is het een manier om de kansen gelijk te trekken met kinderen die wél Nederlands als moedertaal hebben.”

Leren leren

Het klinkt gek, maar je kunt leren hoe je moet leren. Misschien kun je door een nieuwe methode aan te leren je struikelvak onder de knie krijgen doordat je op een andere manier naar de lesstof kijkt. De juiste manier van leren kan je helpen. Het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld niet goed weet hoe je hoofdzaken van bijzaken onderscheidt, of dat je niet weet welke verbanden je moet leggen. Je kunt dingen dan wel uit je hoofd leren, maar als je de opgedane kennis niet op de juiste manier kunt toepassen, lukt het helaas alsnog niet.

Kijk bijvoorbeeld naar het gebruik van tabellen en grafieken. Bij biologie, natuurkunde en scheikunde mag je gebruik maken van de Binas, maar als je niet precies weet hoe dit in elkaar steekt heb je er geen profijt van. Zodra je het juiste inzicht hebt, waardoor je weet welke tabel je wanneer kunt gebruiken, is het een kwestie van oefenen en toepassen. Ga dus na waar je manco zit en stop daar extra energie in. Dat is het dubbel en dwars waard als je straks weer een tentamen of examen hebt voor dat vak.

Studiehulp van Scriptium

Weet je wat jouw struikelvak is? Vraag dan studiehulp aan van Scriptium om hier mee aan de slag te gaan. We bieden bijles voor alle vakken, dus het maakt niets uit wat jouw struikelvak is. Heb je extra hulp nodig bij biologie, natuurkunde of scheikunde? We helpen je graag. En we staan ook voor je klaar als je geholpen wilt worden met Nederlands, Engels of Frans. We staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Charlotte heeft HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd aan de Hogeschool Haarlem. Ze heeft werkervaring opgedaan in diverse branches, maar communicatie en taal zijn hierin altijd een rode draad. Zo is ze onder andere journalist geweest op Curaçao, heeft zij jaren als (vastgoed)journalist in Nederland gewerkt en is ze nu naast haar werk bij een muziekschool blogschrijfster bij Scriptium.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?