Scriptie layout maken

Hoe de scriptie layout eruit moet zien, wordt in veel gevallen bepaald door de opleiding of je begeleider. Daarom is het lastig om van te voren te weten hoe jij jouw layout moet instellen. Er zijn echter wel richtlijnen voor een scriptie layout die vrijwel bij elke opleiding gelden. Zo wordt er altijd gevraagd om een paginanummer op elke pagina toe te voegen en is een inhoudsopgave ook onmisbaar. Maar dat is niet alles. Weten welke richtlijnen je nog meer kunt volgen voor een perfecte layout? Wij gaan 6 richtlijnen langs in dit artikel.

1. Lettertype, lettergrootte en regelafstand

Om ervoor te zorgen dat jouw scriptie makkelijk leesbaar is voor lezers, is het zeer aan te raden om een duidelijk en zakelijk lettertype te gebruiken. Hierbij kun je denken aan Calibri, Verdana of Arial. Gebruik dit lettertype door je hele scriptie voor cohesie. Daarnaast moet je aandacht besteden aan de lettergrootte. Een goede middenweg is het beste, zoals 10 of 11. Niet te groot, niet te klein, maar wel goed leesbaar. Kijk ten slotte ook naar de regelafstand. Ook dit is bepalend voor de leesbaarheid. In een scriptie is een regelafstand van 1,15 of 1,5 gebruikelijk. Dit maakt de tekst goed te lezen, en er is ruimte voor je begeleider om opmerkingen te plaatsen tussen de regels.

Wel geldt altijd als belangrijkste tip: kijk in de scriptiehandleiding van je onderwijsinstelling. Misschien staan daar eisen weergegeven.

2. Figuren en tabellen

De figuren en tabellen die je in je scriptie gebruikt, dienen te allen tijde een nummer en duidelijke titel te bevatten. Met een nummer kun je er namelijk vanuit de tekst naar verwijzen. Met de titel geef je duidelijk aan je lezers aan waar de tabel of figuur over gaat. Zowel het nummer als de titel plaats je boven de tabellen en figuren.

Figuren en tabellen dien je altijd een nummer en duidelijke titel te geven. Een nummer geef je zodat je er vanuit de tekst naar kunt verwijzen. De titel geef je zodat men in één oogopslag ziet waar het over gaat. Titels komen boven de tabellen of figuren te staan.

3. Opmaakstijlen

Consistentie is key voor een goede scriptie layout. Om consistentie te bewerkstelligen gebruik je de opmaakstijlen in Word. Zorg ervoor dat de hoofdstuk- en paragraaftitels de juiste opmaakstijl hebben. Denk hierbij aan Kop 1, Kop 2, et cetera. Wanneer je dit goed doet, kun je heel makkelijk automatisch een inhoudsopgave laten maken door Word.

4. Refereren

Een bronvermelding is essentieel in een scriptie. Zonder een bronvermelding kun je schuldig worden bevonden aan plagiaat; iets dat je liever voorkomt. Om dat te voorkomen moet je het verwijzen naar bronnen doen volgens bepaalde normen.

Waarschijnlijk is APA geen onbekend begrip voor jou als student. Dat is ook logisch, want deze norm wordt het meest gebruikt bij scripties. Het is een klus, maar als je het goed doet heb je straks zo’n goede bronvermelding dat jouw begeleider er geen commentaar op kan geven. Zeker weten dat je het op de juiste manier hebt gedaan? Dan kun je jouw document altijd nog door een plagiaatscanner laten controleren.

5. Alineamarkeringen

De opmaak van jouw Word-document netjes krijgen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zoiets simpels als een afbeelding verplaatsen kan ervoor zorgen dat de tekstindeling compleet verandert. Dit kan voor enige frustraties zorgen. Gelukkig is er een oplossing, namelijk de functie in Word genaamd ‘alineamarkeringen weergeven’. Als je deze functie gebruikt, zie je het zwarte paragraafteken achter de regels staan. Door deze functie kun je goed zien hoe de opmaak van je scriptie is opgebouwd. Zo zie je waar harder ‘enters’ zijn gebruikt. Dat is superhandig, omdat je nu de oorzaak kunt achterhalen van het verspringen van alinea’s. Met de toetscombinatie ctrl+enter kun je automatische pagina-eindes toevoegen. Dan begint een nieuw hoofdstuk op een nieuwe pagina.

6. Kop- en voettekst

Je wilt natuurlijk dat jouw scriptie er zo professioneel mogelijk uitziet. Het toevoegen van een kop- en voettekst is een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen. Ook geef je met een kop- en voettekst aan welk document je lezers aan het lezen zijn, mochten ze een opfrisser nodig hebben. Een kop- en voettekst voeg je door boven- of onderaan de pagina te dubbelklikken. Wat je er precies in zet is helemaal aan jou, maar de volgende gegevens kun je overwegen:

  • Naam

  • Datum

  • Opleiding

  • Stagebedrijf

  • Titel van je scriptie

Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar

Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Onze professionele begeleiders staan 24/7 voor je klaar om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Heb je je scriptie of verslag al af? Schakel dan één van onze correctoren in om je tekst na te laten kijken op taal en zinsstructuur . Wil je liever je scriptie laten nakijken op inhoud? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!

Aniek is contentschrijver bij Scriptium. Ze studeerde Crossmediale Communicatie aan Hogeschool Rotterdam en heeft inmiddels al enige ervaring in de wereld van marketing en communicatie. Haar passie ligt bij het schrijven en creëren van content dat er toe doet.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?