- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Samenwonen met huisgenoten
In Nederland wonen zo’n 26 duizend studenten op kamers. Maak jij onderdeel uit van deze 26 duizend mensen? Dan mag je van geluk spreken. Het is tegenwoordig namelijk moeilijker dan ooit om een kamer te vinden. Hoe leuk het ook is om op kamers te gaan, het is niet altijd even vanzelfsprekend dat je je gelijk thuis voelt. De meeste studenten die op kamers gaan komen namelijk te wonen met onbekenden. Dit kan goed gaan, maar dit is heus niet altijd het geval. Daarom is het goed om van tevoren te weten hoe je het samenwonen met huisgenoten aanpakt. Dus ga jij (voor het eerst) samenwonen met huisgenoten? Dan ben je hier aan het goede adres. In dit artikel worden namelijk 7 tips gegeven voor het samenwonen met huisgenoten.
1. Maak duidelijke huisregels
Voordat je uit huis ging moest je je waarschijnlijk houden aan de regels van je ouders. Denk bijvoorbeeld aan hoe laat je thuis moest zijn in de avond. Dit soort regels wordt vaak als vervelend ervaren. Daarom zal je vast blij zijn dat je deze regels in de de prullenbak kunt gooien. Echter, dit betekent niet dat je van regels en afspraken af bent. Het is namelijk in ieder huishouden belangrijk om in ieder geval concrete afspraken te maken. Gebeurt dit niet? Dan is de kans groot dat er onderling spanningen ontstaan. Vraag dus gelijk naar welke afspraken er zijn als je net ergens komt wonen. Over het algemeen zijn studenten flexibel en zijn afspraken niet zo strak als bij je ouders. Verwacht in ieder geval dat er afspraken worden gemaakt over wie wanneer aan de beurt is om de badkamer of keuken schoon te maken.
2. Maak afspraken over geldzaken
De meeste studenten hebben niet superveel geld te besteden. Dit zorgt ervoor dat geld een beladen onderwerp is onder de zogenoemde pechgeneratie. Juist daarom is het belangrijk dat je ook in je huishouden afspraken maakt over geld. Is er een gezamenlijke pot? Of is het de bedoeling dat iedereen eigen spullen koopt? Het is goed om te weten wie wat betaalt. Er is namelijk niets vervelender dan onduidelijkheid over geldzaken. Zo voorkom je miscommunicatie, maar ook ruzies. Het perfecte huishouden bestaat niet, dus verwacht niet dat dit altijd goed gaat. Wil je alle geldzaken kunnen bijhouden? Dan heb ik goed nieuws voor je. Hier is namelijk een handige app voor: WieBetaaltWat. In deze app kun je een lijst bijhouden van je gezamenlijke uitgaven. Het is dan dus wel belangrijk dat iedereen in je huishouden de app installeert en de uitgaven voor het huis erin zet. Door de app wordt een balans bijgehouden zodat je zeker weet dat de geldzaken eerlijk gaan.
3. Ruim je eigen troep op
Er ontstaan vaak frustraties wanneer troep niet wordt opgeruimd. Het is vanzelfsprekend dat je dit makkelijk kunt voorkomen door simpelweg je rommel op te ruimen. Wat je met je kamer doet is jouw ding. Echter, meerdere mensen hebben er last van als je je troep in gezamenlijke ruimtes niet opruimt. De gouden tip om frustraties te voorkomen: ruim iedere keer nadat je troep hebt gemaakt direct alles op. We denken vaak: ‘Ik doe het zo wel’. Toch gebeurt het regelmatig dat je het uiteindelijk vergeet en dat de troep blijft liggen. Doordat jouw troep er nog ligt, voelen mensen zich vrijer om ook hun troep (langer) te laten liggen. Uiteindelijk ontstaat er een bende en voelt niemand zich meer verantwoordelijk voor de rommel. Daarom is je troep direct opruimen essentieel voor een fijne sfeer thuis.
4. Verdeel de koelkast en keukenkastjes
Heb je een gezamenlijke koelkast? Dan kan het handig zijn om de koelkast te verdelen. Het kan namelijk enorm verwarrend zijn als alle boodschappen door elkaar liggen. De kans bestaat dat door deze vermenging een van je huisgenoten per ongeluk iets opmaakt van iemand anders. Sharing is caring natuurlijk, maar niet iedereen zit hier altijd op te wachten. Zorg er dus voor dat iedereen een eigen plank in de koelkast heeft. Hetzelfde geldt voor keukenkastjes. Het wordt een ontzettende rommel als alles bij elkaar wordt gegooid. Daarom is het ideaal als iedereen een eigen plank of kastje heeft.
5. Geef elkaar genoeg ruimte
Je kunt je huisgenoten niet altijd uitkiezen. Daarom bestaat de kans dat het met de ene huisgenoot beter klikt dan met de andere huisgenoot. Dat is niet erg zolang je hier maar volwassen mee omgaat. Maar hoe kun je dit het beste doen? Het antwoord is heel simpel: geef elkaar voldoende ruimte. Is je huisgenoot in de woonkamer aan het leren met een koptelefoon op? Ga er dan vanuit dat je huisgenoot niet gestoord wil worden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor huisgenoten waar het iets beter mee klikt. Vaak voel je wel aan wanneer iemand wel of juist niet op je zit te wachten. Haast ieder mens heeft behoefte aan een portie personal space. Denk dus mee met je huisgenoten. Ook op dit gebied is communicatie belangrijk. Geef vooral bij je huisgenoten aan wanneer je ruimte nodig hebt. Als iedereen dit uiteindelijk doet, wordt samenwonen ineens een stuk makkelijker.
6. Verdiep je in andere landen en culturen
Steeds meer buitenlandse studenten schrijven zich in bij Nederlandse hogescholen en universiteiten. De kans is hierdoor groot dat een of meerdere van je huisgenoten uit een ander land komt dan Nederland. Het is zowel voor jou als voor deze huisgenoten fijn om af en toe bij hun cultuur stil te staan. Want wat is er nu leuker dan meer kennis vergaren over een land dat je nog niet kent? Je leert er veel van, maar ook de dynamiek in huis zal er waarschijnlijk beter van worden. Er kunnen namelijk cultuurverschillen en taalproblemen bestaan tussen jouw cultuur en die van de ander. Iedereen groeit immers op met andere gebruiken. Communiceer hierover en wie weet nemen jullie wel gewoonten en gebruiken van elkaar over.
7. Maak een WhatsApp-groep aan
Het is logisch dat jij en je huisgenoten niet regelmatig op dezelfde tijden thuis zijn. Iedereen heeft immers een eigen leven. Juist daarom is het handig om een WhatsApp-groep aan te maken. Wil je iets aankaarten maar is er niemand thuis? Gooi het in de groep! Dit kan gaan om schoonmaakzaken, maar ook om of er iemand thuis is om een pakketje van de ander aan te nemen. Kortom: je kunt de WhatsApp-groep voor van alles gebruiken. Hoeveel jullie erin willen praten, moeten jullie natuurlijk helemaal zelf weten. Dat ligt namelijk onder andere aan hoe close je bent met je huisgenoten.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met arbeidsrecht, worstelt met Nederlands, of hulp bij accountancy nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!