- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Een black-out, wat nu?!
Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je hebt je ontzettend goed voorbereid op een toets, en dan ligt het blaadje voor je neus en weet je opeens helemaal niets meer! Je klapt dicht, krijgt zweethanden en hartkloppingen. Ja hoor, je hebt een black-out. “Nee hè, niet nu!” Maar geen paniek, Scriptium heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet om met black-outs om te gaan en zelfs om ze te voorkomen. Lees snel verder!
Zenuwen
Spanning voor een toets is heel normaal en zelfs handig. Het maakt je alerter en je kunt je beter concentreren. Gezonde zenuwen noemen we dat ook wel. Maar soms nemen de zenuwen opeens de overhand tijdens dat belangrijke proefwerk of die allesbepalende toets, en dat is dan weer niet handig. Je stresshormoon adrenaline kan zoveel stijgen dat je een black-out krijgt, ook wel geheugenblokkade genoemd. Je schiet in de stress, raakt in paniek, voelt je lichamelijk ineens helemaal niet goed en weet helemaal niets meer. Maar dat denk je maar, want je bent heel goed voorbereid en daar moet je je op focussen. Je moet je zenuwen weer de baas worden, zodat je rustig verder kunt gaan met je toets. Maar hoe doe je dat?
Bereid je goed voor
Een open deur, maar voorbereiding is hét sleutelwoord bij schoolwerk. Bereid je thuis goed voor op je toets of andere opdracht, zodat je hier op kunt terugvallen bij een black-out. Ik heb op de middelbare school regelmatig nachtelijke leersessies gehad, omdat ik bijvoorbeeld een hoofdstuk vergeten was of te laat begonnen was met leren terwijl ik de dag erna een toets moest maken. Geloof me, dat wil je niet, want je stressniveau neemt dan heftige vormen aan.
Maak dus een goede planning waarin alle leerstof is opgenomen en verdeel dit over de beschikbare tijd. Zo heb je minder stress bij het leren én blijft de lesstof veel beter hangen. Als je dan op het moment suprême toch te maken krijgt met zenuwen die door je lijf gieren en je een totale brain freeze krijgt, stop dan even met het staren naar de vragen. Doe een moment je ogen dicht, haal diep adem om nieuwe zuurstof in je hersenen te laten komen, en denk eraan dat je goed geleerd hebt en het dus echt wel weet. Laat je niet opjutten door klasgenoten, jij maakt jouw eigen toets en dat ga je heel goed doen! Even ontspannen en door.
Slaap voldoende en eet gezond
Om je lichaam goed uitgerust aan je toets te laten beginnen is voldoende slaap erg belangrijk. Ga een aantal dagen voor je examen iets eerder naar bed dan normaal en ga niet meer lesstof stampen in de avond, want dan kom je niet tot rust. Het lijkt aantrekkelijk om energiedrankjes, liters cola of zes bakken koffie te drinken om wakker te blijven, maar dat is allesbehalve verstandig. Je krijgt hier eventjes een oppepper van, maar zakt daarna juist in en dat wil je natuurlijk niet. Drink in plaats daarvan water en neem op de dag zelf een stevig ontbijt en wat fruit, dan blijf je lekker geconcentreerd tijdens het belangrijke moment. En het schijnt dat kauwgum kauwen ook bijdraagt aan extra toevoer van zuurstof in je hersens. Of het waar is? Geen idee, want de meningen van diverse onderzoekers zijn hierover verdeeld. Het is wel het proberen waard, en natuurlijk gewoon lekker.
Een vraag overslaan
Weet je het antwoord op een bepaalde vraag echt niet? Blijf hier niet te lang bij hangen en ga gewoon verder. Als je aan het einde van je toets nog tijd over hebt, kun je altijd nog even teruggaan naar deze vraag. Blijf je te lang hangen bij een vraag die je niet weet, dan kan de paniek toeslaan en ligt een black-out op de loer, terwijl dat helemaal niet nodig is! Geef jezelf even een mentale peptalk door te zeggen dat het helemaal niet erg is als je niet alles weet en dat je goed geleerd hebt, dus de rest vast wel weet. En zeg nou zelf, één of twee vragen niet weten en leeglaten, klinkt beter dan je volledige toets in het water laten vallen terwijl je de rest eigenlijk wel wist, toch?
Faalangst
Ruim 10 procent van de middelbare scholieren heeft te maken met faalangst. De gezonde spanning die je voelt bij bijvoorbeeld een toets of een boekbespreking slaat door en je wordt ontzettend angstig. Black-outs komen vaak voor bij leerlingen met faalangst. Deze leerlingen zijn bang om tekort te schieten en niet aan de verwachtingen van zichzelf en anderen te voldoen. Ze zijn bang om negatief beoordeeld te worden al voordat de opdracht is uitgevoerd en zijn vaak perfectionistisch. Je kunt hier cursussen voor volgen, vaak ook op school. Het is zeker niet iets om je voor te schamen, maar lastig is het wel. Dus ga ermee aan de slag om je zelfvertrouwen te vergroten. Daar heb je de rest van je leven profijt van!
Studiehulp van Scriptium
Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Nederlands, worstelt met economie of wat extra hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Charlotte heeft HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd aan de Hogeschool Haarlem. Ze heeft werkervaring opgedaan in diverse branches, maar communicatie en taal zijn hierin altijd een rode draad. Zo is ze onder andere journalist geweest op Curaçao, heeft zij jaren als (vastgoed)journalist in Nederland gewerkt en is ze nu naast haar werk bij een muziekschool blogschrijfster bij Scriptium.