Hoe gebruik je de Binas afbeelding 1

Hoe gebruik je de Binas?

De Binas wordt altijd in één adem genoemd met exacte vakken. Het is een soort gouden bijbel, als je tenminste weet hoe je dit naslagwerk het beste kunt gebruiken. En dat is exact (een bewuste woordkeuze :)) wat Scriptium in deze blog graag aan je uitlegt.

Binas, wat is het nou eigenlijk?

Zo’n 45 jaar geleden verscheen de eerste Binas, een informatieboek dat als naslagwerk dient bij natuurwetenschappelijke vakken voor vmbo NaSk, vmbo biologie en havo en vwo bovenbouw. Er is ook een Engelse versie beschikbaar van de Binas en het is ook te verkrijgen als e-book, maar daar heb je tijdens je toetsen niet zoveel aan natuurlijk.

Binas is de afkorting van Biologie Natuurkunde Scheikunde. Maar ook wiskunde heeft zeker een belangrijke plaats in dit boek. Sinds 1969 werd er als naslagwerk voor natuur- en scheikunde gebruikgemaakt van het Tabellenboekje, en in 1977 volgde de Binas dit op. Het is inmiddels niet meer weg te denken bij de exacte vakken. In eerste instantie mocht je de Binas niet gebruiken bij toetsen en examens, maar vandaag de dag mag dat wel. En gelukkig, want je kunt er ontzettend veel voordeel uit halen als je weet hoe het in elkaar steekt!

Inhoud van de Binas

Kortgezegd kun je de Binas indelen in 5 hoofdstukken: Algemeen, Biologie, Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde. De vakken zijn opgedeeld in kleuren, zodat je de benodigde informatie voor een bepaald vak makkelijker kunt opzoeken. Er is wel overlap in bepaalde vakken, omdat er niet altijd een strikte scheiding is tussen bijvoorbeeld natuurkunde en scheikunde.

In grote lijnen kun je dit vinden in de verschillende hoofdstukken van het naslagwerk:

  • Algemeen (roze): hierin staan handige tabellen met eenheden en grootheden. Ook veiligheid en milieu komen onder het hoofdstuk Algemeen aan bod.

  • Biologie (groen): onder deze noemer vind je allerlei informatie over organen, stofwisseling, DNA, cellen en organische verbindingen.

  • Natuurkunde (blauw): in dit gedeelte komen de natuurkundige formules, constanten en isotopen aan bod. Daarnaast vind je hierin onderwerpen die te maken hebben met bijvoorbeeld licht, geluid, sterrenkunde en biofysica.

  • Scheikunde (rood): bij het onderdeel Scheikunde is informatie terug te zoeken als elementen en reacties, chemicaliën, materialen en ook kook- en smeltpunten en oplosbaarheid.

  • Wiskunde (bruin): vele wiskundige formules vind je terug in het hoofdstuk Wiskunde. Je kunt hierbij denken aan berekeningen van inhoud en oppervlakte, maar ook zaken als logaritmen en machten.

Waardevolle tool

De Binas is een hele betrouwbare bron, waarin je altijd een snelle check kunt doen op bijvoorbeeld formules die je hebt toegepast. Als je exacte vakken in je pakket hebt, zit de Binas altijd in je boekentas. Je mag deze zowel bij de les als bij toetsen, werkstukken en examens gebruiken. Zie het als een soort legaal spiekbriefje, want als je de weg kent in de Binas is het een ontzettend waardevolle tool om mee te werken. Op de meeste scholen zit de juiste editie van de Binas standaard in het boekenpakket, maar je kunt het ook bij de boekhandel of online kopen. Tweedehands via bijvoorbeeld Marktplaats is ook een optie. Let er dan wel goed op dat het de nieuwste versie is en dat er niet in geschreven is.

Er zijn al verschillende drukken verschenen. Zorg er dus voor dat je de nieuwste editie hebt om te voorkomen dat je verouderde informatie verwerkt. Thuis kun je gebruik maken van post-its of andere manieren om bepaalde bladzijdes of tabellen te markeren, maar tijdens je toets mag dit niet. De Binas moet dan volledig blanco zijn. Die handige berekeningen erin schrijven of een Binas kopen met allerlei aantekeningen van een andere scholier, is dus geen slimme actie.

Voorbereiding met Binas

Als je niet weet waar je moet kijken in de Binas, verlies je alleen maar kostbare tijd. Zorg dus voor een goede voorbereiding om er zo optimaal mogelijk voordeel uit te halen. Oriënteer voor de toets waar je wat kunt vinden, bekijk welke tabellen handig zijn en hoe je deze gebruikt. Als je veel oefent kan de Binas echt je beste vriend worden. Het geeft je geen pasklare antwoorden, maar wel handvatten om tot het juiste antwoord te komen. Als voorbereiding op een toets kun je in je theorieboek kijken naar tabellen die veel gebruikt worden en die je nodig hebt om de opdracht te maken.

Weet je even niet waar je de juiste informatie kan vinden, dan zijn er twee manieren om hier achter te komen. Voorin de Binas vind je een overzicht van de titels van alle tabellen. Deze zijn gesorteerd op vak. De andere manier van iets opzoeken is via het register dat je achterin het boek vindt. De trefwoorden in het register staan op alfabetische volgorde vermeld, dus dat scheelt een hoop zoekwerk. Achter het woord vind je geen paginanummers maar tabelnummers. Zo kun je deze dan opzoeken.

Kortom, de Binas is superhandig én nuttig als je er goed vertrouwd mee bent. Gebruik het naslagwerk dus zoveel mogelijk bij je huiswerk, in de les en bij oefentoetsen, zodat je hier profijt van hebt op de belangrijke momenten.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. We kunnen je helpen bij je exacte vakken met bijvoorbeeld bijles voor scheikunde, natuurkunde, biologie of wiskunde, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Charlotte heeft HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd aan de Hogeschool Haarlem. Ze heeft werkervaring opgedaan in diverse branches, maar communicatie en taal zijn hierin altijd een rode draad. Zo is ze onder andere journalist geweest op Curaçao, heeft zij jaren als (vastgoed)journalist in Nederland gewerkt en is ze nu naast haar werk bij een muziekschool blogschrijfster bij Scriptium.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?