Wat gebeurt er als je je scriptie niet gehaald hebt?

Hoewel de gedachte om voor je scriptie te zakken misschien ontmoedigend is, is de realiteit dat het iedereen kan gebeuren. Zelfs de meest competente studenten aan topuniversiteiten. Als je begrijpt waarom je niet slaagt voor de scriptie, kun je betere beslissingen nemen over waar je jouw tijd aan besteed en hoe je deze veelvoorkomende fouten kunt vermijden. In deze blog ontdek je wat er gebeurt als je je scriptie niet haalt. Geloof ons: het is minder erg dan je denkt!

Stap 1 - Accepteren

Voordat je verder kunt gaan, moet je accepteren dat je niet bent geslaagd voor je scriptie. Sta jezelf toe om te balen om het feit dat je een belangrijke prestatie niet hebt kunnen voltooien. Je kunt pas verder als je accepteert dat je scriptie is mislukt. Gun jezelf wat tijd om je er slecht over te voelen voordat je doorgaat met de rest van deze stappen.

Stap 2 - Brainstorm over oplossingen

Als je al die moeite hebt gedaan en je scriptie niet haalt, kan dat heel frustrerend zijn. Maar, probeer eerst te analyseren waarom jouw scriptie niet hoog scoorde voordat je je er druk over maakt. Het kan komen door een ontbrekend stuk in jouw ontwerp of inefficiënte tijdsbesteding. Wat je ook vindt als reden voor je mislukking, ga eerst een potje brainstormen om ervoor te zorgen dat je de volgende keer slaagt! Door middel van brainstormen kom je op innovatieve ideeën en nieuwe invalshoeken waar je eerder niet aan dacht. Er zijn verschillende manieren om te brainstormen:

  • Teleportstorming: bij deze methode bekijk je het probleem vanuit een andere kant. Ga bijvoorbeeld 10 jaar terug in de tijd en bedenk hoe mensen toendertijd een oplossing bedachten voor het probleem.

  • Mindmapping: hier schrijf je in het midden van een papier jouw probleem op. Daarna schrijf je er rondom alle associaties die je met het probleem hebt. Dit zorgt ervoor dat je associaties gaat verbinden en nieuwe connecties ontdekt.

  • Wisselstorming: hierbij verplaats je je in een ander persoon. Hoe zou je medestudent of leraar naar dit probleem kijken?

  • Overbrug het gat: hoe je het ook wendt of keert, er zit een gat tussen jou en een voldoende. Schrijf een stappenplan hoe je dit gat kan overbruggen. Dit kan van alles zijn dat in je opkomt.

Stap 3 - Praat met je omgeving

Het is geen geheim dat het schrijven van een scriptie een stressvol proces is. Maar voordat je het erger maakt door met mensen te praten over je worsteling met schrijven, moet je ervoor zorgen dat je een ontsnappingsplan hebt. Je kunt met iemand die je vertrouwt praten over hoe moeilijk je scriptie is, zonder diep in te gaan op elk probleem dat je hebt. Je hoeft alleen maar je hart te luchten. Door je zorgen en frustraties te bespreken, vooral met iemand die begrijpt wat je doormaakt, kun je je hoofd leegmaken. Hierdoor kun je constructiever zijn als het tijd is om te gaan zitten en aan je scriptie te werken. Door al die problemen op te kroppen, kan het uiteindelijk schadelijker zijn dan ze op de een of andere manier uit de wereld helpen!

Stap 4 - Doe onderzoek naar je eigen fouten

De beste manier om ervoor te zorgen dat je het de volgende keer beter doet, is om erachter te komen waar dingen uit elkaar zijn gevallen. Dit is geen onfeilbare oplossing, maar het schrijven van jouw eigen beoordeling met oplossingen kan je helpen verbetering te brengen op gebieden waar je mee worstelde (en kan je enig vertrouwen geven).

Stap 5 - Toch niet herkansen?

Spookt ‘wat gebeurt er als je je scriptie niet haalt?’ nog steeds door je hoofd? Het is belangrijk op te merken dat er nog andere diploma’s te behalen zijn dan van je opleiding en/of studie aan de universiteit. Praat met je professor en met anderen die hun diploma met succes hebben afgerond voor een beter begrip van andere opties. Als je nog steeds niet tevreden bent met je huidige opleiding, stap dan over van school of verander van studierichting. Hoe het ook afloopt, onthoud dat het niet slagen voor een scriptie niet betekent dat er iets mis met je is of dat je niet zult slagen in het leven. We hopen dat de tips uit deze blog jou helpen om met een gerust hart verder te gaan met je scriptie.

Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar

Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Onze professionele begeleiders staan 24/7 voor je klaar om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Heb je je scriptie of verslag al af? Schakel dan één van onze correctoren in om je tekst na te laten kijken op taal en zinsstructuur . Wil je liever je scriptie laten nakijken op inhoud? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!

Aniek is contentschrijver bij Scriptium. Ze studeerde Crossmediale Communicatie aan Hogeschool Rotterdam en heeft inmiddels al enige ervaring in de wereld van marketing en communicatie. Haar passie ligt bij het schrijven en creëren van content dat er toe doet.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?