- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Wat is een risicoanalyse?
Als jij een scriptie schrijft in opdracht van een opdrachtgever zul je mogelijk een risicoanalyse moeten opnemen in je onderzoek. Een risicoanalyse brengt in kaart wat de externe en interne risico’s zijn voor een organisatie. Die organisatie kan een bedrijf, een (overheids)instantie of een stichting zijn. Het gaat bij een risicoanalyse niet alleen om het identificeren van risico’s. Ook geef je overzichtelijk weer hoe gevaarlijk risico’s zijn en hoe groot de kans is op een bepaald risico. Een goede risicoanalyse is ook niet compleet zonder aanbevelingen. Op basis van de analyse stel je (preventieve of oplossende) maatregelen voor aan de organisatie zodat zij risico’s kunnen beperken.
Hoe ziet een risicoanalyse eruit?
Hoe jouw risicoanalyse eruit moet zien is afhankelijk van de plek van de analyse in het grote geheel. Als de risicoanalyse jouw complete rapport vormt, begin je met een organisatiebeschrijving en aanleiding. Als jouw risicoanalyse onderdeel is van een overkoepelend onderzoek heb je waarschijnlijk al een organisatiebeschrijving opgenomen in je inleiding. Het is dan niet nodig om als onderdeel van de aparte risicoanalyse nog een keer een organisatiebeschrijving op te nemen. Het is bijvoorbeeld ook niet nodig om al aanbevelingen te doen als de risicoanalyse onderdeel is van je plan van aanpak. De aanbevelingen komen dan immers later als je het totale onderzoek afrondt.
Over het algemeen geldt dat een risicoanalyse bestaat uit een inleiding, een beschrijving van het risicobeleid, een analyse van interne en externe factoren, maatregelen die je aanbeveelt en een conclusie.
Waar gaat een risicoanalyse over?
Elke risicoanalyse is anders, en waar deze precies over gaat is afhankelijk van jouw specifieke onderzoek. Als je een onderzoek uitvoert naar een nieuwe investering voor een bedrijf gaat je risicoanalyse voornamelijk over financiële risico’s. Als je onderzoekt wat de impact is van nieuw lesmateriaal op kleuters, zijn de te analyseren risico’s waarschijnlijk socialer en educatiever van aard.
Het begint allemaal bij het bepalen van een doelstelling. Wat is het doel van jouw onderzoek? Daarna bepaal je op basis van het doel jouw focus. En uit de focus volgen de risico’s.
Interne en externe risico's
Binnen een risicoanalyse maken we onderscheid tussen interne en externe risicofactoren. Heel simpel gezegd zijn interne risico’s factoren die van binnenuit de organisatie komen. Externe factoren zijn risico’s die van buitenaf komen. Of de focus van jouw risicoanalyse meer op externe of interne factoren ligt, is afhankelijk van het doel van jouw onderzoek. Als je bijvoorbeeld bekijkt wat een bepaalde investering op gaat leveren in omzetstijging, analyseer je vooral externe risico’s. Voorbeelden van externe risicofactoren zijn dan ‘concurrentietoename’, ‘marktaandeelverlies’ en ‘arbeidsmarktkrapte’.
Een voorbeeld waarbij interne risicofactoren belangrijker zijn is het implementeren van nieuw lesmateriaal voor kleuters. Je hebt dan te maken met factoren als ‘ontoereikend budget’, ‘niveaudiscrepantie’ en ‘onopgeleid personeel’.
Interne en externe risico's bepalen
Om de externe en interne risico’s te identificeren kun je ze niet gewoon uit je duim zuigen. De kans dat je dan belangrijke risico’s mist is te groot en bovendien is het geen wetenschappelijke manier van analyseren. Om interne risico’s in kaart te brengen kun je het beste kiezen voor een kwalitatieve methode als interviews. Je interviewt dan betrokken stakeholders binnen de organisatie.
Voor externe risicofactoren is een DESTEP-analyse aan te bevelen. Je analyseert dan automatisch deelgebieden die vaak van invloed zijn en externe risico’s opleveren.
Hoe analyseer je geïdentificeerde risico's?
Als je uiteindelijk jouw interne en externe risico’s gevonden hebt, moet je ze natuurlijk nog identificeren. Dat kun je het beste doen aan de hand van een risicomatrix. Deze matrix is een tabel of afbeelding die overzichtelijk weergeeft welke risico’s het gevaarlijkst zijn voor de organisatie. De organisatie kan dan aan de hand van jouw risicomatrix in één oogopslag zien welke risico’s de acute aandacht verdienen. Onderstaand is een voorbeeld van een risicomatrix te vinden waarvoor geen risico’s zijn ingevuld.
Zoals je hierboven kunt zien is het risico met de grootste ‘gevolgen’ en met een hoge ‘kans’ tot voorkomen het gevaarlijkst. Dat risico krijgt een rode kleur. Aan de andere kant van het spectrum is een risico met vrijwel geen gevolgen en een lage prevalentiekans weergegeven in grijs.
Maatregelen aanbevelen
Op basis van je risicomatrix kun je maatregelen aanbevelen aan een organisatie. De precieze invulling van die maatregelen is natuurlijk afhankelijk van wat je precies onderzoekt. Toch kun je het formuleren van maatregelen grofweg op zes manieren benaderen:
-
Preventie: Als het even kan is het voorkomen van een risico veel beter dan oplossen achteraf
-
Detectie: Soms ligt het probleem al bij het niet kunnen opsporen van risico's en moet daar dus eerst een maatregel voor genomen worden.
-
Verzachten: Als een risico al is opgetreden, of niet te voorkomen is, kan er een maatregel worden geopperd om de negatieve effecten te verzachten.
-
Herstel: Een maatregel die de schade van een risico dat al is opgetreden herstelt en terug draait.
-
Acceptatie: Soms is het te laat om maatregelen te nemen en is de gezondste stap voor een organisatie simpelweg acceptatie.
-
Uitbesteding: Je identificeert dat een risico niet te voorkomen is en het dealen met het risico kan beter uitbesteed worden aan een bedrijf dat zich daarin gespecialiseerd heeft.
Een conclusie schrijven
Uiteindelijk schrijf je een conclusie voor je risicoanalyse. Je neemt alle informatie die je vergaart hebt samen en schrijft een duidelijke alinea voor je opdrachtgever. Deze alinea vertelt welke risico’s de prioriteit hebben en welke maatregel(en) genomen kunnen worden om ermee te dealen. Een goede conclusie is als op zichzelf staande alinea genoeg voor een opdrachtgever om alle informatie te lezen die ze nodig hebben.
Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar
Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Onze professionele begeleiders staan 24/7 voor je klaar om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Heb je je scriptie of verslag al af? Schakel dan één van onze correctoren in om je tekst na te laten kijken op taal en zinsstructuur. Wil je liever je scriptie laten nakijken op inhoud? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!