- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Perfectionisme
School is moeilijk. Naast de leuke klasgenoten, soms té gezellige lessen en pauzes met al je vrienden, ligt er ook veel druk op prestatie. Constant word je omgeven door opdrachten, proefwerken en presentaties. Voor al deze toetsmomenten wil je natuurlijk zo goed mogelijke cijfers halen. Voor heel veel scholieren leidt dit tot faalangst. Volgens onderzoek heeft zo’n 12 tot 14 procent van de leerlingen last van faalangst. Rond eindexamens loopt dit percentage zelfs op tot 20 procent. Wij willen je graag leren dat je prestaties op school niet altijd perfect hoeven te zijn, en geven tips hoe je van deze faalangsten af kunt komen.
Wat is perfectionisme?
De betekenis van perfectionisme is ‘het streven naar volmaaktheid’. Het klinkt als een goede eigenschap om perfectionistisch te zijn. Steve Jobs, Emma Watson en Tom Cruise stonden of staan bekend om hun perfectionisme, en het heeft hen tot grote hoogten gebracht. Perfectionisten lijken altijd op zoek te gaan naar het hoogst haalbare en nemen met minder geen genoegen. Ironisch genoeg heeft perfectionisme echter vaak minder te maken met het najagen van perfectie. Je weet immers dat je doelen onhaalbaar zijn. Volgens wetenschappers ontstaat perfectionisme in de jeugd en was het in de kinderjaren vooral een middel om met nare emoties om te gaan.
Vaak voelen mensen zich slecht door perfectionisme en heeft deze eigenschap een negatieve impact op het dagelijkse leven. Schoolprestaties kunnen eronder lijden, maar ook relaties en zelfs je gezondheid. Het is beter om minder perfectionistisch te zijn, maar hoe word je dat?
Niet té goed voorbereiden
Voorbereiding is het allerbelangrijkste dat je doet voor de toets. Je leert, zorgt dat je alle stof hebt behandeld, en oefent. Natuurlijk is het goed dat je de tijd hiervoor neemt en zorgt dat je alle proefwerkstof op z’n minst één keer hebt gezien. Maar het is ook belangrijk dat je jezelf niet overwerkt.
Als je erg perfectionistisch bent aangelegd, dan kan het zeker gebeuren dat je geen genoegen neemt met hoe goed je de stof beheerst. Er is namelijk altijd wel wat om nog even na te kijken, of nog één opdracht om nog eventjes te oefenen. Dit kan doorgaan tot in de late avond, zeker de avond vóór het proefwerk. Het is belangrijk dat je dit niet doet. Wanneer je over alles heen bent gegaan, dan is het goed voor je om het boek dicht te slaan, lekker op de bank te zitten en eventjes wat anders te gaan doen. Daarna kun je rustig naar bed. Je brein verwerkt namelijk ’s nachts alles dat het overdag heeft gezien, en wanneer je wakker wordt ga je merken dat die stof er echt wel in zit.
Neem genoeg rust
Dit brengt ons naar de tweede tip: neem genoeg rust voor jezelf. Naast vroeg naar bed gaan, is het ook belangrijk om tijdens het leren rust te nemen. Na een paar uurtjes kun je rustig even pauze nemen, om daarna weer verder te gaan. Dit draagt allemaal bij aan een rustigere mindset. Als je te veel leert en te weinig rust, dan bouw je veel stress op, wat zich allemaal tijdens het proefwerk uit. Maar wanneer je juist op je gemak de stof behandelt, en jezelf genoeg adempauzes geeft, kun je ook veel rustiger en meer gefocust het proefwerk in. Dit helpt ontzettend voor je faalangst.
Buiten dat je thuis genoeg rust voor jezelf moet nemen, is het zeker goed om dit ook tijdens het proefwerk zelf te doen. Soms lees je een vraag en weet je niet meteen het antwoord. Dat is niet erg. Je brein heeft even de tijd nodig om tussen die grote hoeveelheid informatie te zoeken naar precies dat stukje dat je nodig hebt voor de vraag. Maar als je in paniek raakt, dan sla je dicht en wordt het nóg moeilijker om die informatie te gaan zoeken. Daarom is het goed om even diep adem te halen en gewoon aan de vraag te beginnen. Meestal kom je er dan gaandeweg achter welke richting je op moet. En weet je het echt niet? Wees dan zeker niet bang om gewoon naar de volgende vraag te gaan. Je kunt altijd op het einde van het proefwerk terugkomen, maar zo weet je zeker dat je alle mogelijke tijd hebt gepakt voor de vragen die je wel weet en waar je goed op kunt scoren.
Zorg voor goede afleiding
Ja, je leest het goed. Dit klinkt natuurlijk als een slecht idee, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Wanneer je te lang over je boeken gebogen zit, beginnen soms de woorden warrig door elkaar te zwerven in je hoofd. Het is daarom goed om regelmatig wat anders te doen: even kletsen met je vrienden op je telefoon, een filmpje kijken, of gewoon eventjes een snack maken. Je brein verdient die ontspanning tussendoor. Na deze korte pauze kun je met een frisse blik terug over de stof buigen. Wanneer je je slecht voelt als je pauze neemt, geef je je lichaam tussendoor niet genoeg rust. Dit draagt allemaal bij aan je faalangst. Soms kan dat minuutje extra ervoor zorgen dat je er weer met een goed gevoel lange tijd tegenaan kan.
Leraren zijn er om te helpen
Naar een leraar toestappen kan soms moeilijk zijn. Zeker als hij of zij lesgeeft in het vak dat jij zo lastig vindt. Leraren zijn er echter om je te helpen. Zij weten als de beste hoe het vak in elkaar zit en kunnen je altijd bijstaan als je moeite hebt met het maken van de toets. Soms helpt het om samen met iemand die er veel van weet een plan van aanpak op te stellen, en je daaraan vasthouden helpt ook met je faalangst. Als een toets een keer wat minder gaat, kan een leraar je goed helpen door rustig samen over de toets heen te gaan. Want leren hoeft niet in een keer perfect. Het is een proces, en het is fijn om dit proces te doorlopen samen met een docent.
Sta sterk in je schoenen
Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je sterk in je schoenen kunt staan. Het zijn van een hardwerkende leerling die veel tijd besteedt aan zijn of haar studie is goed, maar let op dat dit perfectionisme je niet in de weg staat tijdens de toets. Faalangst is helaas een struikelblok van veel scholieren. We hopen dat deze tips je helpen om hier vanaf te komen en dat je hierdoor wat steviger in je schoenen kunt staan!
Studiehulp van Scriptium
Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met Nederlands, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!