Leuk lezen afbeelding 1

Leuk lezen

We kennen het allemaal: het moment dat je rusting in de les Nederlands zit, en de leraar laat weten dat er een boekverslag aan zit te komen. Dat betekent natuurlijk: aan het lezen slaan! Als jij hiertegen opziet, maak je dan geen zorgen. Veel scholieren lezen met tegenzin de boeken die op de Nederlandse literatuurlijst staan. In veel gevallen weerhoudt het zelfs de studenten van het lezen van de boeken. Dit is zonde, want geloof het of niet: lezen kan hartstikke leuk zijn.

Kiezen van de literatuurlijst

Deze naam heb je vast en zeker al eens voorbij horen komen. De Nederlandse literatuurlijst is een lijst opgesteld voor het middelbaar onderwijs, en bestaat uit boeken die gekozen kunnen worden voor boekverslagen en mondelingen. Dit zijn er een hoop. Niemand heeft zin en tijd om door al deze boeken heen te gaan. Veel leerlingen kiezen hierdoor vaak het boek met het minste aantal bladzijden, aangezien dit naast de boeken vermeld staat. Dit kan, maar wij raden dit eigenlijk af. De reden hiervoor is dat er veel leuke boeken op de leeslijst staan, waar je eigenlijk sneller doorheen komt dan een kort boek dat je niet leuk vindt.

Een goede tip is rondvragen. Veel van je medescholieren, of zelfs jij, hebben broers en zussen die ouder zijn en al een keer boeken hebben moeten kiezen. Vraag rond of zij boeken hebben gelezen, of over boeken hebben gehoord die zij erg leuk vonden. Daarnaast kun je zelf online op zoek gaan naar genres die je leuk vindt. Voor je het weet vind je een boek waar je van kunt genieten. Het kiezen van het goede boek is namelijk een van de belangrijkste manieren om lezen weer leuk te maken.

De leraar helpt

Als je toch niet helemaal wijs komt uit de leeslijst, dan is een goede tip om naar je leraar te gaan voor hulp. Leg uit welk soort boeken jou leuk lijkt om te lezen, en dan heeft de leraar vast en zeker een aanrader voor je. Ook leraren zien namelijk graag dat leerlingen plezier halen uit het lezen van de boeken. Zij zullen dan ook zeker hulp aanbieden om het lezen voor jou zo leuk mogelijk te maken. Het kan natuurlijk ook zijn dat je een boek tegenkomt dat je erg leuk vindt, maar dat niet op de lijst staat. Dat is jammer, maar het betekent niet altijd dat je verder moet zoeken. Je kunt altijd aan de leraar voordragen of hij of zij dit boek geschikt vindt voor de opdracht. Of dit wel of niet kan ligt natuurlijk aan de leraar en de school, maar sommigen maken een uitzondering als zij het boek geschikt vinden. Denk er hierbij wel aan dat het boek door een Nederlandse schrijver geschreven moet zijn (het is tenslotte Nederlandse literatuur), en dat het boek het schrijfniveau heeft van de klas waarin je zit. Met dit laatste kan je leraar je ook helpen.

Hernieuwen van de lijst

Een punt dat zeker gemaakt moet worden, is dat de leeslijst niet ieders smaak is. Veel boeken die hedendaags gezien worden als Nederlandse literatuur, zijn relatief lang geleden geschreven. Voor veel scholieren is het daarom moeilijk om boeken te vinden op de lijst waaraan ze zich kunnen relateren. Boeken lezen waarmee je je kunt identificeren, en ook die bekend zijn in de media en waar veel over gesproken wordt, maakt lezen ook leuker. Dit is namelijk een erg belangrijk onderdeel van lezen. Zodra je je kunt vinden in het hoofdpersonage, het plot erg spannend vindt, of de humor je ligt, is lezen leuk. Maar als dit niet mogelijk is, maakt dit het lezen erg moeilijk.

Daarom is het belangrijk dat jij ook je input geeft aan leraren met wat voor soort boeken dan wél in de smaak valt, en boeken waaraan jij je als scholier kunt relateren. Met jouw mening en de meningen van je klasgenoten, kan de leeslijst zodanig aangepast worden dat je er makkelijker uit komt en er meer boeken op staan waar je als scholier van kunt genieten. Het belangrijkst aan lezen is namelijk dat je er veel van leert. Dat gebeurt natuurlijk het meest wanneer je het ook leuk vindt.

Oefenen, oefenen, oefenen

Het woord ‘oefenen’ wordt vaak gekoppeld aan vakken zoals wiskunde, en wordt gezien als iets dat je met tegenzin doet. Wat leuk is aan lezen, is dat wanneer je de goede boeken kiest, het oefenen een leuke bezigheid wordt. Echter, het oefenen heeft ook goede effecten op hoe je leert, je woordenschat en op het lezen zelf. Dit leggen we even uit. Hoe comfortabeler je wordt met lezen (wat gebeurt zodra je het vaker doet), hoe gemakkelijker je leest. Het kost minder tijd, en je komt veel sneller in een boek dan wanneer je nooit leest. Hierdoor ga je sneller door de literatuur, maar het helpt je ook met leren. Wanneer je een geschiedenisproefwerk hebt, is er veel stof om doorheen te komen. Als je veel leest, dan kom je gemakkelijker door al dit leeswerk heen. Dat scheelt veel tijd met leren. Ook je beheersing van de taal waarin je leest gaat erg vooruit als je veel boeken leest. Dus, naast dat het leuk is, geeft veel lezen goede effecten. En voor je het weet, ben je niet meer van de boeken af te slaan.

Populaire boeken om te lezen voor je leeslijst

Volgens de NOS is Het gouden ei van schrijver Tim Krabbé het meest gelezen boek in de bovenbouw. Op de tweede en derde plaats staan Sonny Boy van Annejet van der Zijl en Het diner van Herman Koch. Hieronder geven we je een lijst met 10 andere populaire boeken:
  • De kleine blonde dood - B. Büch

  • Hersenschimmen - Bernlef

  • Turks fruit - J. Wolkers

  • Komt een vrouw bij de dokter - Kluun

  • Bezonken rood - J. Brouwers

  • Het Achterhuis - A. Frank

  • Ik ook van jou - R. Giphart

  • Het schnitzelparadijs - K. Boudou

  • Een vlucht regenwulpen - M. 't Hart

  • Oorlogswinter - J. Terlouw

Studiehulp van Scriptium

Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met economie, worstelt met Nederlands, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?