Engelse synoniemen in je scriptie

Het komt weleens voor dat je een woord heel vaak gebruikt, zoals ‘dus’ of ‘ook’. Wat doe je als je een woord te vaak hebt geschreven? Het woord vervangen met een synoniem. Door variatie in je tekst aan te brengen, wordt je tekst meer leesbaar en zal de schrijfstijl van je scriptie verbeteren. Wil jij meer weten over het gebruik van synoniemen? Lees dan verder, want wij gaan hier in op het gebruik van (Engelse) synoniemen.

Wat zijn synoniemen?

Een synoniem is een woord dat (grotendeels) gelijk in betekenis is als een ander woord. Zo zijn de woorden ‘aardig’ en vriendelijk’ woorden met dezelfde betekenis. Toch kunnen ze anders geïnterpreteerd worden. Zo kun je zeggen ‘zij is aardig’, maar je kunt ook zeggen ‘het is aardig weer’. Synoniemen worden vaak ingezet wanneer je iets op een andere manier wil verwoorden. In scripties bijvoorbeeld, als een bepaald woord niet goed de boodschap overbrengt of moeilijk leesbaar is.

Wanneer gebruik je synoniemen?

Je gebruikt synoniemen wanneer je de tekst gevarieerder wil maken en herhaling wil voorkomen. Het is een handige uitkomst wanneer je merkt dat jouw tekst eentonig wordt en je het wat interessanter wil maken. In een scriptie gebruik je vaak quotes van auteurs of onderzoekers om je argumentatie te onderbouwen. In je theoretisch kader of literatuuronderzoek zal er geen gebrek zijn aan stellingen van andere auteurs. Hierdoor is de kans groot dat je woorden gebruikt als ‘zeggen’, oftewel ‘to say’, of stellingen verwerkt in je scriptie. Door deze woorden te vaak te gebruiken, kan je tekst onbedoeld saai worden. Dat zou zonde zijn van alle moeite die je in het schrijven van je scriptie hebt gestoken.

Het gebruik van synoniemen kan je tekst maken of breken. Het is alleen de vraag welke synoniemen goed passen in de schrijfstijl van jouw scriptie. In de volgende alinea zullen wij toelichten welke synoniemen jij kunt overwegen voor je Engelse scriptie.

Voorbeelden van Engelse synoniemen

Voor veel woorden is er een lijst aan verschillende synoniemen te vinden. Hierdoor kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zoek jij een synoniem voor ‘zeggen’ of ‘to say’? Dan hoef je niet het internet af te struinen. Wij hebben een aantal Engelse synoniemen op een rijtje gezet waarmee je het woord kan vervangen.

De wetenschapper... The scientist...
Beschrijft
Describes
Schrijft
Writes
Stelt
States

Om aan te tonen wat het belang is van de stelling die je beschrijft, is een simpel synoniem niet genoeg. Soms zoek je een woord dat op de juiste manier uitdrukt wat jij wil zeggen. Wij hebben ook een aantal Engelse synoniemen op een rijtje gezet die iets meer geladen zijn. Oftewel, een andere betekenis hebben.

Nederlands Engels
Onthullen
Reveal
Opmerken
Observe
Verklaren
Assert

Waar kun je synoniemen vinden?

Voor Nederlandse synoniemen gebruikt half Nederland het welbekende synoniemen.net. Als je zoekt naar Engelse synoniemen is dat weer geen geschikte website. Gelukkig zijn er voldoende websites te vinden. Op de meeste websites kun je het woord simpelweg intikken waarvoor je een synoniem zoekt. Zo is er bijvoorbeeld dictionary.net of ensyns.nl. Vaak vind je ook wat je zoekt door bijvoorbeeld ‘scientist + synonym’ in te tikken op Google.

Pas op: er zijn ook valkuilen

Het is heel verleidelijk om voor elk simpel klinkend woord een deftig alternatief te vinden. Maar dat is nu juist de valkuil. Als je te veel Engelse synoniemen gebruikt om je tekst interessanter te maken, zal dat averechts werken. Hoe meer moeilijke woorden in de tekst verwerkt zijn, hoe lastiger het te lezen is. Een scriptie kan nog zo goed zijn, maar als de schrijfstijl niet in orde is, dan houdt het op. De kans is dan groot dat jouw scriptie niet verder wordt gelezen.

Bestsellerauteur John Grisham vertelde in een interview met CBS dat er volgens hem drie soorten woorden zijn: woorden die we kennen, woorden die we zouden moeten kennen en ten slotte woorden die niemand kent. Beperk je woordgebruik daarom tot de eerste twee categorieën. Je kunt natuurlijk hier en daar een synoniem gebruiken, zolang het maar niet te veel is.

Scriptium staat voor je klaar

Heb je hulp nodig bij het verbeteren van je schrijfstijl? De correctoren van Scriptium kunnen het taalgebruik van jouw scriptie naar een hoger niveau tillen. Onze professionals staan altijd voor je klaar om zowel de spelling en taal als de zinsstructuur van je tekst na te kijken. Als je het wenst, controleren we je scriptie ook op inhoud. Heb je behoefte aan vakinhoudelijke scriptiehulp? Dat kan ook bij Scriptium.

Met een scriptie kan jij laten zien welke vaardigheden jij hebt opgedaan tijdens jouw opleiding. Het is een afsluiter van de opleiding, daarom is het van belang dat het foutloos is. Met de professionele hulp van Scriptium ben je gegarandeerd van een superscriptie.

Aniek is contentschrijver bij Scriptium. Ze studeerde Crossmediale Communicatie aan Hogeschool Rotterdam en heeft inmiddels al enige ervaring in de wereld van marketing en communicatie. Haar passie ligt bij het schrijven en creëren van content die er toe doet.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?