Uit huis gaan afbeelding 1

Eindelijk uit huis

Gefeliciteerd! Je hebt een plekje voor jezelf. Ondanks dat het hoogstwaarschijnlijk een enorme zoektocht is geweest, is het je gelukt. Wellicht denk je dat dit al een grote stap is, maar het echte werk moet nog beginnen. Er komt namelijk het een en ander kijken bij op jezelf wonen. Het verhuizen doe je waarschijnlijk nog samen, maar wat als je eenmaal bent gesetteld? Juist, dan ben je helemaal op jezelf aangewezen. Natuurlijk kunnen je huisgenoten je helpen (als je die hebt natuurlijk), maar in principe doe je het meeste in je eentje. Dit is natuurlijk spannend, want je leven zal ineens drastisch veranderen. Gelukkig hoef je jezelf niet compleet in het diepe te gooien. Er zijn namelijk genoeg dingen waar je van tevoren rekening mee kunt houden. Wil je weten hoe je snel kunt wennen aan je nieuwe plekje? Of ben je benieuwd naar hoe je op jezelf wonen een stuk makkelijker kunt maken? Lees snel verder.

Probeer alvast te oefenen met huishoudelijke klusjes verrichten

De kans is groot dat je niet zoveel klusjes hoefde te doen toen je bij je ouders woonde. Natuurlijk wordt er van je verwacht dat je je kamer opruimt, maar vaak gaat het niet veel verder dan dat. Zodra je op jezelf gaat wonen, ben je ineens verantwoordelijk voor een hele woning. Dat is natuurlijk andere koek. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jezelf voor te bereiden op klusjes die je gaat moeten doen. Zo kun je bijvoorbeeld een keer meekijken met hoe een van je ouders het huis schoonmaakt. Vraag aan je ouders of ze stap voor stap kunnen uitleggen hoe zij bepaalde dingen schoonmaken. Zet het vervolgens in je notities, zodat je een complete schoonmaak guide hebt. Hetzelfde geldt voor taken zoals de was doen en strijken. Vind je het makkelijker om door middel van YouTube-video’s te leren? Dan kan dat natuurlijk ook. In het begin is het vooral veel uitproberen, totdat je een eigen routine hebt ontwikkeld. Je zult nooit alle huishoudelijke taken precies hetzelfde doen zoals je ouders het doen in hun woning.

Zoek ruim op tijd spullen voor je nieuwe woonruimte

Als je eenmaal bent verhuisd, heb je waarschijnlijk niet gelijk alle spullen die je nodig hebt. Gaandeweg kom je namelijk achter allerlei dingen die je nog nodig hebt voor je plekje. Er zijn echter een aantal basismeubels die je sowieso tot je beschikking moet hebben. Denk hierbij aan een bed of bureau. Wat mensen vaak vergeten, is dat dit soort robuuste meubels een lange levertijd kan hebben. Zoek dus ruim op tijd naar welke meubels je wilt hebben. Het is aan te raden om tenminste een maand van tevoren te beginnen met kijken. Dan ben je in ieder geval ruim op tijd.

Vergeet het thuisfront niet

Je hoort vaak dat zodra mensen net op zichzelf wonen ze het thuisfront even vergeten. Dit is niet zo gek, want je bouwt nu ergens anders een nieuw leven op. Toch is het belangrijk dat je het thuisfront niet vergeet. Het is namelijk zonde om je vriendschappen van vroeger te verwaarlozen. De nieuwe vrienden die je maakt hoeven namelijk geen vervanging te zijn voor je vrienden van vroeger. Ga je verhuizen naar de andere kant van het land? Dan is het lastiger om het thuisfront vaak te zien. Online communiceren maakt het echter een stuk makkelijker om contacten te onderhouden. Daarbij zul je in het begin waarschijnlijk regelmatig in de weekenden naar het ouderlijk huis gaan. Merk je dat je het thuisfront uit het oog verliest? Probeer dan zo nu en dan te videobellen. Zo ben je toch nog een beetje samen.

Leer de buurt kennen

Om je snel thuis te kunnen voelen, is het belangrijk dat je de buurt goed leert kennen. Dit is iets wat tijd kost. Als je op vakantie gaat, weet je immers ook niet direct de weg na één of twee dagen. Het is echter wel belangrijk dat je genoeg tijd investeert in het verkennen van de buurt. Heb je een vrije dag? Loop of fiets dan eens een rondje in de buurt. Wanneer je dit regelmatig doet, zul je je binnen de kortste keren op je gemak voelen. Vind je het spannend om er in je eentje op uit te gaan? Dan zou je ook eerst de buurt kunnen verkennen via Google Maps. Ga op zoek naar plekken die jou leuk lijken of waar je misschien op dagelijkse basis te vinden zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkt of de school waar je aan studeert. Daarnaast is het misschien leuk om op te zoeken waar je de dichtstbijzijnde koffietentjes of kroegen kunt vinden. Op deze manier zorg je ervoor dat de buurt waar je woont echt jouw buurt wordt.

Spaar zoveel mogelijk

Het is algemeen bekend dat de meeste studenten niet veel geld op zak hebben. Toch is het handig als je een buffer hebt als je op jezelf gaat wonen. Als er bij je ouders thuis iets stuk gaat, zijn de kosten voor je ouders. Gaat er iets kapot in je eigen huis? Dan zijn de kosten voor jou. Daarom is het slim om maandelijks geld te sparen voor dit soort onvoorziene kosten. Er zijn natuurlijk gevallen waarbij de schade door de verhuurder zal worden vergoed. Dit zijn echter hele zeldzame gevallen, dus reken er maar niet op. Vaak moet je schade gewoon uit je eigen zak betalen. Woon je met huisgenoten? Dan is het misschien een idee om voor te stellen dat iedereen maandelijks een klein bedrag opzij zet. Dit kan enorm schelen wanneer er een dag aanbreekt dat er iets kapot gaat.

Vergeet geen verzekering af te sluiten

Zoals eerder genoemd, is de kans groot dat je schade uit je eigen zak moet betalen. Gaat het om een kapotte lamp? Dan zullen de kosten meevallen. De kosten kunnen echter flink oplopen als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat. In dit soort gevallen is het handig als je verzekerd bent. Het is namelijk ook voor studenten mogelijk om een goede inboedelverzekering aan te vragen. Juist omdat je student bent, kun je een volledige verzekering aanvragen voor een redelijke prijs. Vaak beseffen mensen pas hoe handig een inboedelverzekering had kunnen zijn, als het al te laat is. Voorkom een enorm kostenplaatje en sluit een verzekering af als je het geld kunt missen.

Vraag niet teveel van jezelf

Op jezelf gaan is een hele nieuwe fase in je leven. Je kunt er daarom niet van uit gaan dat alles vlekkeloos verloopt. Je zult vast wel eens de verkeerde kleuren bij elkaar wassen. Daarnaast is het ook geen ramp dat je eerste gekookte gerecht geen vijf-sterren maaltijd is. Het is menselijk dat je alles in een keer goed wilt doen, maar dit is haast onmogelijk. Vraag dus niet teveel van jezelf. Geef jezelf de tijd om een routine te creëren, maar ook om rust te vinden. Er is geen universele guide die je uitlegt hoe je je leven het beste kunt leven nu je op jezelf woont. Je zult uiteindelijk zelf verschillende manieren vinden die goed voor jou werken. Hard zijn voor jezelf is dus nergens voor nodig.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met statistiek, worstelt met wiskunde, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?