Schadelijk telefoongebruik afbeelding 1

Schadelijk telefoongebruik

Tegenwoordig is de mobiele telefoon niet meer uit ons leven weg te denken. Het hebben van een mobieltje heeft zowel goede als slechte kanten. Aan de ene kant is het iets goeds dat we altijd bereikbaar zijn. Aan de andere kant is de mobiele telefoon een enorme bron van afleiding voor studenten. Doordat we continu bezig zijn met onze telefoon raken we afgeleid van de kleinste dingen. Een WhatsApp melding kan er al voor zorgen dat je volledig uit je concentratie wordt gehaald. Dit is zonde, want hierdoor is het haast onmogelijk om focus te behouden tijdens het studeren. Telefoonverslavingen worden vaak voor lief genomen. Al helemaal, omdat het hebben van sociale media en een telefoon écht iets is van deze tijd. Het is echter belangrijk dat we de schade die onze telefoons aanrichten serieus nemen. Wil jij weten waarom het eigenlijk zo schadelijk is om steeds aan je mobieltje vastgeplakt te zitten? Lees snel verder.

Je ogen raken gespannen

Ten eerste is het goed om te weten dat je ogen enorm gespannen raken van een scherm. Dit geldt voor zowel het scherm van je telefoon als het scherm van je laptop. Het focussen op een scherm heeft als gevolg dat je je ogen veel gaat knijpen. Dit zorgt er op den duur weer voor dat je hoofdpijn krijgt. Dat is niet heel gek, want het focussen op een scherm vergt veel concentratie en inspanning. Erg voordelig voor je ogen is het echter niet.

Je kan depressieve gevoelens krijgen

Er komen steeds vaker verhalen naar buiten over jonge mensen die depressief zijn geworden door hun mobiele telefoon. Dit gaat voornamelijk om het regelmatige gebruik van sociale media. Zo spenderen sommige mensen wel uren achter elkaar op TikTok zonder pauze. Hierdoor kun je je nutteloos voelen aan het einde van de dag. Je hebt immers niets anders gedaan dan TikTok video’s kijken. Daarnaast is het gevaar van sociale media dat iedereen het perfecte leven laat zien. Hierdoor is de kans groot dat je gevoelens van ongenoegen krijgt over je eigen leven. Het gras lijkt namelijk altijd groener te zijn aan de andere kant. Deze gevoelens van ongenoegen over je leven kunnen wederom gepaard gaan met depressieve gevoelens.

Er is vaak een angst om notificaties te missen

Als iemand je een bericht stuurt via WhatsApp is de norm dat je zo snel mogelijk reageert. Doe je dit niet? Dan voel je je waarschijnlijk schuldig tegenover degene die je heeft geappt. Omdat er van ons wordt verwacht dat we zo snel mogelijk reageren, willen we geen enkel berichtje missen. Sommige mensen ervaren zelfs angst om notificaties te missen. Dit uit zich in het feit dat deze mensen de hele dag bezig zijn met hun notificaties checken. Zelfs als ze een ringtone horen die lijkt op die van hen kan dit zorgen voor angst en stress. Deze angst wordt erger naarmate je steeds vaker je telefoon checkt. Dat is dan ook waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om hun notificaties uit te zetten. Op deze manier krijg je geen stress van berichten, omdat je zelf bepaalt wanneer je erop gaat reageren. Je ziet de berichten immers pas als je de app opent.

Je hersenen worden er lui van

Een andere reden waarom je telefoon schadelijk voor je is, is omdat het je hersenen lui maakt. Denk maar eens na over hoe vaak je tegenwoordig hoort dat mensen hun pincode niet meer weten. Met een tik op de knop heb je al je gegevens bij de hand. Dus waarom zou je überhaupt nog moeite doen om dingen te onthouden? Deze gedachtegang komt vaak voor, maar is nadelig voor onze hersenen. Het is namelijk belangrijk om je hersenen uit te blijven dagen. Dit gebeurt niet wanneer je je telefoon gebruikt als geheugensteun. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je hersenen te blijven trainen. Zo houden activiteiten zoals het lezen van een boek of het oplossen van een puzzel je hersenen in shape.

Je social skills gaan achteruit

Kun je je voorstellen dat je zonder je telefoon in de metro zit? Waarschijnlijk niet. Vroeger was het heel normaal om een praatje te maken in het openbaar vervoer of in de wachtkamer. Je had immers toch niets anders te doen dan wachten. Tegenwoordig is dit wel anders. In haast iedere situatie pakken we onze telefoon erbij. Op deze manier distantiëren we onszelf steeds meer van sociaal contact. Spontane gesprekken zitten er dus haast niet meer bij. Dit is zonde, want hierdoor gaan onze social skills steeds verder achteruit. Boeien? Dat zul je misschien wel denken. Social skills zijn echter belangrijker dan je denkt. Je hebt ze niet alleen nodig in het werkveld, maar ook in je privéleven. Wie weet loop je de liefde van je leven wel mis, omdat je alleen maar kunt communiceren via je telefoon.

Slapen als een roos? Dacht het niet

Haast iedereen checkt voor het slapengaan zijn mobiele telefoon. Toch is dit geen slim idee. Door vlak voordat je gaat slapen je telefoon te checken, verpest je als het ware je slaap. Het blauwe licht van je telefoon zorgt er namelijk voor dat je lichaam niet in een ontspannen staat terecht komt. Het kan een klein beetje helpen om je telefoon in de nachtmodus te zetten, maar voor een ultieme nachtrust kun je je telefoon beter weg leggen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met jezelf af te spreken dat je telefoon de slaapkamer niet in komt. Dit maakt het makkelijker om niet nog even snel door Instagram te scrollen, voordat je naar bed gaat.

We nemen een verkeerde houding aan

Tijdens ons telefoongebruik nemen we een bepaalde houding aan. Deze houding lijkt in eerste instantie onschuldig, maar is dat zeker niet. Om ons scherm zo goed mogelijk te kunnen zien, buigen we ons hoofd iets voorover. Dit is niet voordelig, want wanneer je je hoofd op deze manier buigt wordt je hoofd zwaarder. Dat is dus niet heel fijn voor je nek, schouders en ruggengraat. Dit geldt eigenlijk net zo voor de houding die we innemen achter de computer of laptop. We wisselen continu van houding, waardoor je soms nog wel eens onbewust je rug overbelast.

Er ontstaan veel verkeersongelukken door de mobiele telefoon

Ondanks dat je er tegenwoordig voor beboet wordt, gebruiken mensen nog steeds hun mobiele telefoon in het verkeer. Kijk maar eens om je heen. Binnen no time heb je een fietser of automobilist gespot met een mobieltje in zijn hand. Soms kan het niet anders. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je Google Maps gebruikt. Toch gebruiken mensen hun telefoon veel vaker voor onnodige dingen in het verkeer, zoals het checken van een berichtje. Al wordt er vaak gedacht dat het geen kwaad kan, er ontstaan enorm veel verkeersongelukken door deze onoplettendheid. Het is niet voor niets dat je op je iPhone tegenwoordig de focus ‘Autorijden’ kunt instellen, zodat je je aandacht bij het verkeer houdt.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met scheikunde, worstelt met wiskunde, of hulp bij Nederlands nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?