Slaap als een roos - afbeelding 1

Slaap als een roos

Studenten slapen naar schatting per nacht meer dan een uur te weinig. Zo hebben studenten ongeveer acht uur slaap nodig, terwijl ze maar zes à zeven uur halen. Dit klinkt misschien niet zo ernstig, want wat maakt dat ene uurtje slaap nou uit? Geloof ons maar: het maakt wel degelijk uit. Het zal vast wel eens voorkomen dat je minder dan acht uur slaapt. Dit is volkomen normaal. Echter kan dit slaaptekort negatiever uitpakken als dit zich voor blijft doen. Zo wordt slecht slapen in verband gebracht met aandoeningen als een burn-out, depressie, dementie en andere hersenschade, overgewicht en hartklachten. De impact van een serieus slaaptekort is dus groot. Daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van je slaaptekort, zodat je er iets aan kunt doen. Wil je weten hoe je slaaptekort kunt herkennen en wil je in de toekomst beter kunnen slapen? Lees dan snel verder.

Slaap ik te weinig?

Het kan zomaar zo zijn dat je te weinig slaap hebt, terwijl je dit zelf niet door hebt. Wanneer we moe zijn, geven we vaak de schuld aan het wisselvallige weer. Het komt ook vaak voor dat we onze moeheid wijten aan dat het vandaag niet onze dag is. Toch onderschatten we wat de invloed is van slaap op je mentale en fysieke gesteldheid. Herken jij een aantal van de onderstaande symptomen? Dan kan dit wel eens betekenen dat je slaaptekort hebt.

  • Vermoeidheid

  • Sufheid

  • Vermoeid opstaan

  • Prikkelbaarheid

  • Geeuwen

  • Hoofdpijn

  • Wallen onder je ogen

Het is geen groot probleem als je zo nu en dan een korte nacht hebt. Echter is het de bedoeling dat je hier geen gewoonte van maakt. Heb je eigenlijk te weinig geslapen? Probeer dan de volgende dagen bij te slapen. Zo kom je vanzelf weer in een ritme. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat je genoeg slaapt? Met de volgende tips slaap je zeker weten als een roos.

Praat of schrijf over je zorgen

Weinig slaap heeft bijna altijd een reden. Zo kunnen spanning en stress er voor zorgen dat je korte nachten maakt. In een staat van stress of spanning is de kans groot dat je ‘s avonds in bed zult gaan piekeren. We weten allemaal hoe dit afloopt: je krijgt geen ultieme nachtrust. Juist daarom is het belangrijk om met iemand over je gevoelens te praten. Je kunt hierdoor nieuwe inzichten krijgen, maar er zou ook zomaar een oplossing uit voort kunnen komen. Wat er ook gebeurt, praten lucht altijd op. Je zult dus gegarandeerd lekkerder slapen als je je hart bij iemand hebt gelucht. Heb je even geen zin om met iemand anders over je gevoelens te praten? Schrijf ze dan op! Ook schrijven kan namelijk opluchten. Je schrijft je gevoelens letterlijk van je af, waardoor je meer rust in je hoofd creëert. Het is het proberen altijd waard.

Probeer niet te laat 's avonds te sporten

Wat veel mensen niet weten, is dat het belangrijk is om niet te kort voor het slapengaan een workout te doen. Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam in een actieve staat komt tijdens het sporten. Deze actieve staat houdt vaak nog even aan na je workout. Er komt namelijk adrenaline vrij, waardoor je je paraat voelt. Dit is gunstig als je na de workout nog plannen hebt. Wil je na de workout gelijk je bed in? Dan heb je geen baat bij deze staat van paraatheid. Daarom is het belangrijk om je sportmoment overdag of vroeg in de avond in te plannen. Zo weet je zeker dat je zowel fysiek als mentaal moe bent wanneer je ‘s avonds gaat slapen.

Geen cafeïne

Vermijd te allen tijde koffie of thee voor het slapengaan. In zowel koffie als thee zit namelijk cafeïne. Dit stofje maakt het je een stuk moeilijker om lekker in slaap te vallen. Cafeïne geeft je een gevoel van verhoogde energie, en dat heb je natuurlijk niet nodig als je gaat slapen. Snak je toch naar een kopje koffie of thee? Kies dan voor de variant zonder cafeïne. Dit kan in principe weinig kwaad. Gemberthee is een goed voorbeeld van een gezond drankje dat je prima kunt drinken voordat je naar bed gaat.

Ga slapen in een ontspannen staat

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar ontspanning is enorm belangrijk voor het slapengaan. Je wilt voordat je naar bed gaat zowel mentaal als fysiek in een ontspannen staat verkeren. Dit kun je doen door minstens een uur voor het slapengaan te ontspannen. Ook in bad gaan is een goed idee als je in een ontspannen staat wilt komen. Veel studenten denken dat even een uurtje Netflixen ook ontspanning is. Echter brengt het kijken van een serie je niet in een ontspannen staat. Het is überhaupt beter om het licht van je televisie, laptop, tablet en telefoon een uur voordat je gaat slapen te vermijden. Het blauwe licht van deze apparaten verstoort namelijk je slaapritme. Hierdoor is het lastiger om goed in slaap te komen.

Investeer in een rustgevende slaapkamer

Ook de inrichting van je slaapkamer is belangrijk. Je wilt er immers tot rust kunnen komen. Probeer daarom in je slaapkamer te investeren, om zo een ontspannen sfeer te creëren. De basis die je moet hebben is een goed kussen, dekbed en matras. Maar dat is niet alles. Ook de kleuren van de muren zijn belangrijk. Doorgaans kiezen mensen voor lichte en pastelachtige kleuren, omdat dit rust brengt in een slaapkamer. Hetzelfde geldt eigenlijk voor gordijnen. Ga voor rustige kleuren, maar zorg er wel voor dat je gordijnen de ruimte goed donker kunnen maken. Over het algemeen slapen mensen namelijk beter in een donkere kamer. Geldt dit niet voor jou? Kies dan vooral voor lichtdoorlatende gordijnen.

Vergeet de functie van een slaapkamer niet

Het is ook belangrijk dat je je slaapkamer slechts gebruikt voor waar die voor bedoeld is: slapen. Daarom is het niet verstandig om er ook een gameruimte of werkruimte van te maken. Op deze manier zul je je slaapkamer niet uitsluitend herkennen als slaapplek. Ook wordt slapen vaak uitgesteld door dit soort externe prikkels. Probeer dus zo min mogelijk externe prikkels op je kamer te hebben. Het is dus een goed idee om geen telefoon, laptop of televisie op je slaapkamer te hebben. Soms kan het natuurlijk niet anders. Want vaak kun je dit soort spullen nergens anders laten als je op kamers woont. Probeer dan om in ieder geval de externe prikkels te beperken. Leg je telefoon bijvoorbeeld aan de andere kant van de kamer als je gaat slapen. Dit kan al enorm helpen.

Ontwikkel een vast slaapritme

De reden dat we ons vaak moe voelen, is omdat we geen vast slaapritme hebben. Vooral als student kan het moeilijk zijn om een vast slaapritme te ontwikkelen. Vaak lukt het studenten wel om doordeweeks een vast slaapritme aan te houden. Echter wordt dit slaapritme in het weekend vaak verstoord. Hierdoor voelt het elke week alsof je weer terug bij af bent. Toch is het helemaal niet erg om af en toe van je slaapritme af te wijken. Het is vooral belangrijk dat je genoeg uren slaapt. Wil jij vrijdagavond tot ‘s ochtends vroeg alle kroegen en clubs afgaan? Probeer dan alsnog genoeg te slapen, zodra je in bed stapt. Het is beter om pas in de middag wakker te worden, dan dat je de hele dag door korte dutjes doet. Je lichaam zal waarschijnlijk in de war zijn dat je zo laat wakker bent, maar je hebt in ieder geval voldoende nachtrust gehad. Pak de volgende dagen je slaapritme weer op en je bent good to go.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met natuurkunde, worstelt met Duits, of hulp bij Nederlands nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?