wiskunde a of wiskunde b - afbeelding 1

Wiskunde A of B?

Leesplezier is iets dat iedereen zou mogen ervaren. Je grijpt een boek en wordt er door gegrepen. Weinig belevenissen zijn zo heerlijk als met plezier een goed boek lezen. Hoe kun je je leesplezier stimuleren?

Je profiel kiezen

Leesplezier is het plezier dat je beleeft als je een tekst voor je neemt en leest. Zo eenvoudig is het eigenlijk. Waarom een definitie? Wel, omdat heel wat jongeren geen volledige boeken meer lezen en geen plezier beleven aan lezen (Bron: Stichting lezen). Zelfs wanneer ze dat op de basisschool wel nog deden. Het leesplezier daalt met de stijgende leeftijd.

  • Cultuur en Maatschappij (C&M)

  • Economie en Maatschappij (E&M)

  • Natuur en Gezondheid (N&G)

  • Natuur en Techniek (N&T)

In elk van die profielen krijg je een pakket vakken. Sommige zijn verplicht en behoren tot de basis, andere zijn keuzevakken en kun je in sommige gevallen weglaten. Het vak wiskunde behoort meestal tot de basisvakken, op één uitzondering na.

Vier varianten wiskunde

Je profiel en je niveau bepalen de inhoud van de wiskunde die je krijgt. Wiskunde B bijvoorbeeld, ziet er anders uit als je op de havo zit, dan wanneer je in vwo zit. In vwo heb je naast statistiek en toegepaste analyse uit de havo ook nog kansberekening. Wiskunde A en wiskunde B zien er ook anders uit als je ze enkel vergelijkt voor havo. In A heb je bijvoorbeeld statistiek dat in B ontbreekt.

Soms heb je keuze in de vakken die je wilt volgen, soms niet. Wiskunde A en B zijn het algemeenst, wiskunde C is enkel voor leerlingen met profiel Cultuur en Maatschappij. Wiskunde D is een uitbreiding voor leerlingen die al wiskunde B volgen (niet in profiel C&M). Je bent vrij om wiskunde C in te ruilen voor A of B.

Wiskunde A - Voor wie?

Wiskunde A is de beste keuze voor wie niet graag wiskunde deed in de onderbouw, of het heel moeilijk vond. In sommige gevallen is het mogelijk om helemaal geen wiskunde meer te kiezen, maar alleen in profiel Cultuur en Maatschappij. Een variant op wiskunde A is wiskunde C. Dit is alleen te combineren met profiel Cultuur en Maatschappij op de havo. Met wiskunde A kun je later kiezen voor heel wat vervolgopleidingen, maar niet alle. Met wiskunde B heb je wat meer mogelijkheden.

Wiskunde B - Voor wie?

Wiskunde B is wat moeilijker. Het is vooral bedoeld voor wie graag wiskunde deed in de onderbouw en het ook goed kon. Het is een keuzevak, behalve voor scholieren die het profiel Natuur en Techniek kiezen. Voor hen is het een verplicht vak, omdat het een goede voorbereiding biedt op wetenschappelijke vervolgrichtingen die logisch voortbouwen op N&T.

Volg je een ander profiel, dan is het voor sommige universitaire richtingen van belang om ook wiskunde B te kiezen. Denk maar aan de positieve wetenschappen als scheikunde, natuurkunde, wiskunde, sterrenkunde, informatica, econometrie, enzovoort.

In wiskunde B schenk je veel aandacht aan grafieken, algebra, vectoren en meetkunde. Statistiek zit er echter niet in, wat jammer is. Voor wiskunde B kies je als je graag wiskunde doet, en zeker als je een vervolgstudie kiest in de positieve of bètawetenschappen. Zoek je nog meer uitbreiding, dan is wiskunde D het overwegen waard.

Wiskunde D voor een B die meer zoekt

Wiskunde D biedt aan aanvullend pakket wiskunde, maar alleen voor leerlingen die wiskunde B volgen. Kansberekening en statistiek kun je hier aantreffen, terwijl dat in wiskunde B ontbreekt. Je vindt er ook nog enkele andere pakketten die elders geschrapt zijn. Onder andere cryptografie, sterrenkunde, codering, speltheorie, enzovoort. Het is moeilijk om een lijn te trekken in het aanbod. Scholen kiezen immers zelf de samenstelling van het vak. Dat maakt dat er tussen scholen onderling heel wat verschillen kunnen zijn.

Wat kies je nu? A of B

Sta je aan de overgang van onderbouw naar bovenbouw en kun je niet kiezen tussen wiskunde A of B? Stel jezelf dan deze vragen:

  • Interesse: wat doe ik graag?

  • Capaciteiten: wat kan ik goed?

  • Wat wil ik later studeren?

Doe je graag wiskunde en ben je er goed in? Wil je bètawetenschappen studeren? Kies dan zeker voor wiskunde B (en D). Doe je wiskunde niet graag en ben je er niet goed in? Overweeg dan wiskunde A (of C). Tenzij je van een uitdaging houdt en er ‘vol’ voor wil gaan. Leef jezelf dan helemaal uit in wiskunde B.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met natuurkunde, of hulp bij scheikunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?