- Scriptium
- Posted on
- 2 Comments
Een goede schrijfstijl in je scriptie
Sommige studenten kunnen van nature gemakkelijk schrijven, maar anderen hebben er iets meer moeite mee. Onderzoek doen en daarbij data verzamelen is één onderdeel van het scriptieproces, maar uiteindelijk moet je het ook allemaal opschrijven. De tekst moet natuurlijk foutloos zijn om mee te beginnen. Echter, een goede scriptie heeft ook een professionele schrijfstijl.
Als je niet zo goed bent in taal, of bijvoorbeeld dyslexie hebt, kan dit nog best lastig zijn. Toch is het heel belangrijk dat je scriptie in een goede schrijfstijl is geschreven. De scriptie komt dan een stuk professioneler over. Scriptium heeft 8 tips die jou kunnen helpen bij het verbeteren van je schrijfstijl. Zo lever jij straks een perfect geschreven scriptie in.
Hanteer de actieve vorm
Probeer daar waar mogelijk actieve zinnen te gebruiken in de scriptie. In een actieve zin voert het onderwerp een handeling uit. In een passieve zin ondergaat het onderwerp een handeling. Actieve zinnen maken de scriptie leesbaarder en zorgen er automatisch voor dat omslachtige zinnen wegvallen. Soms komt passief taalgebruik in een scriptie voor om de ik-vorm te vermijden. Kijk goed waar passieve zinnen echt nodig zijn en waar niet.
-
De resultaten worden besproken in hoofdstuk 4.
-
In hoofdstuk 4 komen de resultaten aan bod
Op sommige studies wordt streng gecontroleerd of je niet te veel de passieve vorm gebruikt, terwijl andere studies hier weer niet zo streng mee omgaan. Wanneer je de actieve vorm gebruikt wanneer dat kan, dan kun je het nooit fout doen.
Gebruik de juiste werkwoordstijden
Bij het schrijven van een scriptie is het belangrijk om de juiste werkwoordstijden te gebruiken. Gebruik in ieder geval nooit de toekomende tijd, tenzij dit goedgekeurd is door je opleiding. De toekomende tijd geeft aan dat je nog iets gaat uitvoeren, terwijl je bij een scriptie je onderzoek al uitgevoerd hebt. De toekomende tijd past beter bij een plan van aanpak of onderzoeksopzet.
Er zijn een aantal werkwoordstijden die vaak in een scriptie voorkomen. Deze tijden kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Dit zijn de onvoltooide tegenwoordige tijd (ik schrijf), voltooid tegenwoordige tijd (ik heb geschreven) en onvoltooid verleden tijd (ik schreef). Je hoeft niet in ieder onderdeel dezelfde werkwoordstijd te gebruiken. Het is wel belangrijk dat je consistent bent met waar je de verschillende werkwoordstijden voor gebruikt.
Wees duidelijk en to-the-point
Wees in je scriptietekst altijd duidelijk en to-the-point. Probeer vaag taalgebruik dus zoveel mogelijk te vermijden. Vaag taalgebruik zit hem in onduidelijke verwijzingen en onnauwkeurige woorden. Het is de bedoeling dat je met een scriptietekst geen vragen achterlaat bij de lezer. Alles moet direct duidelijk zijn tijdens het lezen.
Een voorbeeld van vaag taalgebruik is gebruik van een gezegde of spreekwoord. De interpretatie van een gezegde is voor iedere lezer net even anders. Het gevolg is dus dat niet duidelijk is wat je bedoelt.
-
De deadline werd op het nippetje gehaald.
-
De deadline werd met een half uur gehaald.
Vermijd onnodige woorden
Soms bevat een zin onnodig veel woorden. Deze woorden voegen dan niets toe aan de betekenis van de zin. Kijk nadat je een stuk tekst hebt geschreven altijd of zinnen korter en duidelijker kunnen. Kijk hierbij ook of de woorden die je wel laat staan, nauwkeurig genoeg zijn. Door de zinnen zo helder mogelijk te maken wordt de scriptie makkelijker te lezen. Hierdoor oogt je scriptie ook meteen een stuk professioneler.
Onnodige woorden zijn meestal te vinden in spreektaal. Als je het hebt geschreven zoals je het hardop zou zeggen, is het waarschijnlijk niet efficiënt. Spreektaal kan ook de professionele toon van een tekst ondermijnen.
-
Het vooronderzoek was een beetje een fiasco vanwege het gebrek aan respondenten.
-
Het vooronderzoek was een fiasco vanwege het gebrek aan respondenten.
-
Het product is voorzien van een beschrijving. Je krijgt dan een beter beeld van de gebruiksaanwijzing.
-
Het product is voorzien van een beschrijving. Consumenten krijgen dan een beter beeld van de gebruiksaanwijzing.
Schrijf duidelijke zinnen
Schrijf duidelijke, heldere zinnen en zorg dat je geen onnodige informatie vermeldt. Omslachtige zinnen zijn niet helder genoeg voor een scriptie. Kijk je tekst dus altijd goed na en verander omslachtige zinnen waar nodig. Omslachtige zinnen maken een tekst onnodig lang en maken deze moeilijker om te lezen.
-
Dit hoofdstuk kijkt naar het onderzoek naar de economische aspecten van klimaatverandering.
-
Dit hoofdstuk behandelt de economische aspecten van klimaatverandering.
Zoals je kunt zien in het voorbeeld, is het weglaten van overbodige informatie een goede manier om je zin duidelijker te maken. Let wel op dat je niet té veel informatie weglaat en de lezer niet begrijpt waar je het over hebt.
Gebruik geen 'maar' of 'en' aan het begin van de zin
Officieel mag je wel het woord ‘echter’ gebruiken aan het begin van de zin, direct gevolgd door een komma. In dit geval moet je er wel voor zorgen dat je na de komma het onderwerp van de zin plaatst. In een formele tekst, zoals een scriptie, is het minder gepast dat je ‘echter’ in het midden van de zin plaatst.
-
Maar de resultaten ondersteunen deze bevindingen niet.
-
De resultaten ondersteunen deze bevindingen echter niet.
-
En het blijkt dat respondent 1 het niet eens is met de stelling.
-
Het blijkt bovendien dat respondent 1 het niet eens is met de stelling.
-
Bovendien blijkt respondent 1 het niet eens te zijn met de stelling.
Vermijd herhaling
Deze tip is op meerdere manieren op te vatten. Ten eerste moet je voorkomen dat je informatie herhaalt. Dit maakt de scriptie helderder en voorkomt dat je boven het maximumaantal woorden komt. Binnen een zin kun je woorden ook onnodig herhalen. Kijk maar eens naar de onderstaande voorbeelden:
-
Daarnaast wijst het onderzoek ook uit dat cacao goed is voor de gezondheid.
-
Daarnaast wijst het onderzoek uit dat cacao goed is voor de gezondheid.
-
De respondenten geven de voorkeur aan kleurcombinaties met een zachte ondertoon, zoals bijvoorbeeld bruin-grijs.
-
De respondenten geven de voorkeur aan kleurcombinaties met een zachte ondertoon, zoals bruin-grijs.
Ten tweede is het belangrijk dat je niet te vaak dezelfde woorden gebruikt in de scriptie. Heb je eerder al beschreven dat iets ‘interessant’ is? Gebruik hier in de volgende zin dan een ander woord voor. Zo komt je tekst minder mechanisch over en leest het makkelijker. Je kunt dit oplossen door synoniemen te gebruiken. Wees hierbij wel consistent. Bij verwijzing naar een bepaald begrip moet je wel telkens hetzelfde woord gebruiken. Als je het hebt over de Tweede Wereldoorlog, dan schrijf je later in de tekst niet ineens Wereldoorlog II.
Overbodig gebruik van het woordje 'er'
Het woordje ‘er’ sluipt vaak onnodig een zin in. Het maakt de zin dan minder effectief, en soms ronduit slordig. Heb je ‘er’ in een zin geschreven? Lees de zin dan eens hardop voor zonder ‘er’. Je zult zien dat de zin dan vaak alsnog goed is.
-
Zo kregen de respondenten er een idee van hoe de interviews afgenomen werden.
-
Zo kregen de respondenten een idee van hoe de interviews afgenomen werden.
Herschrijf je scriptietekst
Het is belangrijk dat je je eigen teksten vaak naleest en herschrijft. Zo lees je niet over bepaalde fouten of onnauwkeurigheden heen. Een scriptie schrijven gaat over herschrijven, herschrijven en herschrijven. Dit doe je tot je jouw verhaal op de meest heldere manier hebt opgeschreven. Maak dus ook tijd in je planning vrij om je scriptie nog een aantal keer na te lezen. Zo weet je zeker dat je niet in de stress raakt en rustig de tekst nog kunt perfectioneren.
Laat anderen de tekst lezen
Twijfel je over de tekst die je hebt geschreven voor je scriptie? Laat het dan eens door iemand anders lezen. Misschien ken je wel iemand die goed is in taal en dit leuk vindt om te doen. Je kunt er ook samen met iemand naar kijken, zodat je er ook nog wat van kunt leren. Daarnaast kun je altijd nog Scriptium inschakelen voor professionele hulp.
Do’s en don’ts bij het schrijven van je scriptie – een overzicht
Nu heb je veel handige tips kunnen lezen die je kunnen helpen bij het schrijven van je scriptie. Zie hieronder een handig overzicht met do’s en don’ts dat je kunt gebruiken wanneer je zelf aan de slag gaat.
Professionele scriptiehulp
Heb je commentaar gekregen dat je scriptie vaag taalgebruik bevat, of ondervind je andere problemen? Scriptium kan je helpen de zinnen leesbaarder te maken. We corrigeren de spelling, taal en zinsstructuur van je tekst. Desgewenst controleren we je scriptie zelfs op inhoud. Daarmee bieden we een unieke scriptieservice.
Een sterke scriptie is niet alleen het sluitstuk van je studie. Het is ook een visitekaartje op de arbeidsmarkt. Ga voor een topscriptie en laat je scriptie daarom nakijken door een professionele corrector van Scriptium.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Hallo Scriptium,
Wat zijn de beste tips die ik kan krijgen om spreektaal in mijn scriptie te voorkomen.
Hallo Carella,
Spreektaal is een veelvoorkomend probleem in scripties. Je kunt deze tips aanhouden om spreektaal te vermijden:
Zie verder dit artikel voor meer tips.