- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Welke opleiding past bij mij?
Zodra je je middelbare school diploma hebt behaald, moet je ineens een opleiding gaan kiezen. Dit kan lastig zijn, want de meeste studenten zijn niet ouder dan 18 of 19 wanneer ze hun diploma halen. Wie weet nou al op z’n 18e wat hij de rest van zijn leven wil doen? Geloof ons maar: dit weet haast niemand op die leeftijd. Er zijn zelfs mensen die pas op hun 50e levensjaar gaan doen wat ze écht leuk vinden. Je moet het kiezen van een opleiding dus niet zien als iets wat allesbepalend is. Je kunt namelijk enorm veel kanten op als je eenmaal bent afgestudeerd. Het is niet alsof je je hoeft te beperken tot enkel de baan waar je voor gestudeerd hebt.
Je opleiding hoeft dus niet het eindstation te zijn, maar het is wel de bedoeling dat de studie is vol te houden. Juist daarom is het extra belangrijk dat je een opleiding kiest die je daadwerkelijk leuk vindt. Maar hoe weet je eigenlijk welke opleiding bij je past? In dit artikel helpen we je hier een handje mee.
Op welk niveau ga je studeren?
Op welk niveau je gaat studeren, ligt aan een aantal factoren. Zo is het belangrijk dat je de juiste vooropleiding en ambitie hebt. Je kunt namelijk wel heel graag op de universiteit willen studeren, maar dit vereist zowel ambitie als een geschikt papiertje. Probeer dus eerst na te gaan wat haalbaar is. Tegenwoordig leiden er wel meer wegen naar Rome, dus lees je goed in over de mogelijkheden. Genoeg mensen stromen van het mbo uiteindelijk door naar het hbo en vervolgens zelfs naar de universiteit.
Het is daarentegen wel belangrijk dat je niet te veel vasthoudt aan de vooropleiding die je hebt. Heb je bijvoorbeeld vwo gedaan? Dan betekent dit niet gelijk dat je moet doorstromen naar de universiteit. Het is natuurlijk een optie, maar zeker geen verplichting. Ligt jouw passie bijvoorbeeld bij koken? Dan zou je een koksopleiding kunnen volgen aan het mbo. Wil je graag mensen helpen? Dan zou je je kunnen wagen aan Social Work aan het hbo. De keuze is reuze, dus het zou zonde zijn als je je beperkt tot de hoogste vooropleiding die je hebt gedaan. Er is namelijk veel meer waar je uit kunt kiezen.
In welke richting ga je zoeken?
Vroeger hadden mensen niet zoveel keuze uit verschillende opleidingen. Vaak deden mensen dezelfde opleiding als hun ouders of verzorgers, zonder erbij stil te staan wat ze zelf écht willen doen. Tegenwoordig is dit wel anders. Er zijn wel duizenden opleidingen waar je uit kunt kiezen. Dit is bevrijdend, maar aan de andere kant ook beperkend. Als je tussen duizenden opleidingen moet kiezen, zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Dat is waarom het belangrijk is dat je je beperkt tot 1 of hooguit 2 richtingen.
Zodra je je beperkt tot 1 of 2 richtingen, elimineer je direct heel veel opleidingen. Dit is gunstig, want je zal uiteindelijk 1 opleiding moeten uitkiezen. Weet je al ongeveer welke richting je op wilt? Mooi, dan focus je je op deze richting tijdens het keuzeproces. Heb je nog geen idee welke richting bij je past? Dan is het aan te raden om eerst een studiekeuzetest te maken. Een studiekeuzetest kan jou namelijk (letterlijk en figuurlijk) in de goede richting duwen. Hieronder lees je meer over wat zo’n test precies voor je kan betekenen.
Maak een studiekeuzetest
Als je niet weet waar je moet beginnen met een opleiding kiezen, zou je een studiekeuzetest kunnen maken. Er staan er honderden online, dus je kunt er zoveel maken als je zelf wilt. Vaak bieden studiekeuzeadviseurs en decanen dit soort testen ook al aan. Maar waarop baseert zo’n test jouw mogelijke studiekeuze? Een studiekeuzetest probeert door middel van meerkeuzevragen en/of stellingen uit te zoeken welke sectoren en opleidingen mogelijk bij jou passen. Het doel hiervan is om jou een duidelijkere richting van wat je later wilt gaan doen.
Toch is een studiekeuzetest niet altijd ideaal. Er zijn namelijk ook studenten die heel veel verschillende dingen leuk vinden. Vaak zorgt dit ervoor dat de resultaten uiteenlopend zijn. Hierdoor is de kans klein dat je iets hebt aan de test. Het is daarom belangrijk dat je een studiekeuzetest ziet als niets anders dan een bepaalde richtlijn. Er wordt namelijk geen persoonlijk advies gegeven, maar een (specifieke) richting op basis van jouw antwoorden. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken.
Studiekeuze Qompas
Een studiekeuzetest die over het algemeen vaak wordt gebruikt is Studiekeuze Qompas. Deze test baseert je studiekeuze op de componenten: jouw kernkwaliteiten, kernwaarden, leervoorkeuren en interesses. Dit zijn allemaal dingen die belangrijk kunnen zijn voor je studiekeuze. Daarnaast staat er op de site van Studiekeuze Qompas veel informatie over verschillende opleidingen en wat de meest populaire studies zijn. Wie weet is dit bevorderlijk voor jouw studiekeuze.
Oriënteer tijdens open dagen
Heb je alle bovenstaande stappen doorlopen? Dan is het wellicht een idee om je te gaan oriënteren tijdens open dagen. Tijdens de open dagen zou het wel eens duidelijker kunnen worden welke opleiding op je lijf geschreven staat. Je kunt je voordat de open dag begint aanmelden voor verschillende opleidingen. Gedurende de open dag maak je kennis met deze opleidingen, om er zo achter te komen of de studie wel of niet bij je past. Je hebt de mogelijkheid om tussendoor vragen te stellen aan zowel studenten als docenten. Daar zijn de open dagen voor.
Er worden tijdens open dagen voorlichtingen gegeven, maar je weet alsnog niet exact wat je te wachten staat. Wil je je nog meer onderdompelen in bepaalde opleidingen? Dan zou je je kunnen inschrijven voor een Meeloopdag. Je loopt dan mee met een student die de opleiding volgt waar je interesse voor hebt. Over het algemeen volg je tijdens zo’n dag enkele colleges en/of werkgroepen. Daarnaast heb je de gelegenheid om met studenten te spreken.
Vraag om hulp
Kom je er echt niet uit, ondanks deze tips? Dan kun je er ook voor kiezen om hulp in te schakelen om je te begeleiden bij je keuze. Met wie je ook in gesprek gaat, het is handig om van tevoren te bedenken waar je precies vragen over hebt. Alleen op deze manier kom je tot nieuwe inzichten. Je zou bijvoorbeeld je ouders/verzorgers kunnen vragen om hulp. Wie weet kunnen zij je verder helpen. Helpt dit niet? Dan zou je rond kunnen vragen of iemand anders in je omgeving een gesprek met je wilt voeren. Of dit een vriend of vriendin is, of juist een neef of nicht, maakt niet zoveel uit.
Ben je al bezig met studeren? Dan is er vast wel een studiekeuzeadviseur waar je een gesprek mee kunt inplannen. Je zou bijvoorbeeld een mailtje kunnen sturen of langs het kantoor kunnen lopen voor een afspraak. Hulp van een decaan is namelijk iets professioneler dan de hulp van een vriend of vriendin. Voor extra ondersteuning kun je ook eventueel terecht bij een coach. Er bestaan meer dan genoeg organisaties die coaching of training aanbieden op het gebied van studiekeuzes. Niet geschoten is altijd mis, dus wees niet bang om mensen om hulp te vragen.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rechten, worstelt met Engels, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!