- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Makkelijk nieuwe vrienden
Zodra je gaat studeren, hoop je natuurlijk dat je een leuke tijd gaat beleven. Ze zeggen niet voor niets dat je studententijd misschien wel de beste tijd van je leven is. Toch kan het lastig zijn om nieuwe vrienden te maken tijdens je studententijd. Misschien heb je wel een jaar gestudeerd tijdens de pandemie en voelt het alsof je 1-0 achterstaat. Maar ook als je aankomend jaar begint, is het niet altijd even makkelijk om nieuwe vrienden te maken. In welke situatie je je ook bevindt, vrienden maken is iets wat niet altijd vanzelf gaat. Daarom geven wij in dit artikel een aantal tips die het makkelijker maken om vrienden te maken tijdens de (hopelijk) beste tijd van je leven.
Tip 1 - Ga bij een vereniging
Wil je in een klap veel nieuwe mensen leren kennen? Ga dan bij een studentenvereniging. Als lid van een studentenvereniging heb je toegang tot verschillende borrels, feesten en studiereizen. Wel is het goed om te weten dat het een flinke investering is om lid te worden. Je hebt als lid geregeld verplichte activiteiten, waar je voor moet betalen. Daarnaast word je niet zomaar lid, maar moet je eerst de ontgroening zien te overleven. Bij een vereniging gaan is wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar het is altijd het proberen waard.
Zie je het niet zo zitten om bij een studentenvereniging te gaan? Dan zou je ook een studievereniging kunnen proberen. Een studievereniging is over het algemeen laagdrempelig en heeft vaak geen ontgroening. Het is juist studiegerelateerd en niet alleen gericht op borrels en feestjes. Bij een studentenvereniging is dit vaak wel zo. Wil je graag nieuwe mensen ontmoeten en tegelijkertijd fit blijven? Dan zou je je ook kunnen inschrijven voor een studentensportvereniging. Je hebt van haast iedere sport wel een studentensportvereniging. Of je nu wilt roeien, basketballen of ijshockeyen: er is voor ieder wat wils. Vaak hebben deze verenigingen wel een ontgroening, maar verwacht hier niet te veel van. De focus van een studentensportvereniging ligt namelijk voornamelijk op gezellig samen sporten en zo nu en dan vrijblijvend borrelen. Genoeg om uit te proberen dus.
Tip 2 - Zoek een nieuwe hobby
Vooral als je in een compleet nieuwe stad gaat studeren, moet je helemaal opnieuw beginnen. Je zult dus vanaf nul een sociaal netwerk moeten opbouwen. Het kan zomaar zo zijn dat dit je makkelijk komt aanwaaien. Vooral als je een leuke klas hebt, maak je waarschijnlijk binnen korte tijd veel nieuwe vrienden. Toch is dit helaas geen zekerheid. Het is daarom aan te raden om bijvoorbeeld een hobby uit te oefenen in de stad waar je studeert. Neem bijvoorbeeld een abonnement bij de lokale sportschool of meld je aan voor een cursus.
Weet je nog niet wat je leuk lijkt om te doen? Niet getreurd. Er zijn namelijk genoeg websites waar je op kunt kijken om inspiratie op te doen. Je zou bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar een hobby die doorgaans beoefend wordt door studenten. Geloof ons maar: je maakt dan binnen no time een hele hoop nieuwe vrienden. Wie weet kun je in de toekomst wel samen met iemand je nieuwe hobby beoefenen.
Doe één keer per week je boodschappen
Je kunt ook flink op boodschappen besparen door slechts één keer per week boodschappen te doen. Je maakt dan dus eigenlijk een boodschappenlijstje voor de hele week. Dit klinkt als een hele klus, maar dit valt best mee. Een boodschappenlijstje voor de hele week betekent namelijk niet dat je iedere dag iets anders moet koken. Je kunt prima voor 2 dagen koken, wat betekent dat je eigenlijk maar voor 3 of 4 dagen boodschappen hoeft te doen. Dit maakt boodschappen doen een stuk makkelijker, maar ook minder stressvol.
De reden om maar één keer per week boodschappen te doen, is dat dit ervoor zorgt dat je zo min mogelijk in de supermarkt bent. Het is namelijk zo dat hoe vaker je in de supermarkt bent, hoe meer je kan worden verleid om toch nog wat lekkers mee te nemen. Een keer per week boodschappen doen zorgt er dus voor dat je minder ongezonde producten zult inslaan. Maar dit is niet het enige voordeel. Het scheelt ook enorm veel tijd. Je hebt er meer aan om een keer iets langer in de supermarkt te staan dan dat je iedere keer dat je boodschappen doet steeds een kwartier van je dag kwijt bent.
Tip 3 - Zoek een nieuw baantje
Werk je nog in de stad waar je tegenwoordig niet meer woont? Dan wordt het misschien tijd om dit baantje vaarwel te zeggen. Je leert namelijk enorm veel nieuwe mensen kennen als je start bij een baan in de stad waar je woont. Dit geldt in principe voor ieder baantje, maar vooral voor banen in de horeca. Er wordt aan het eind van de werkdag namelijk vaak nageborreld en nagekletst. De kans is dus groot dat je collega’s binnen no time vrienden worden in de horeca.
We snappen dat een baan in de horeca niet voor iedereen is weggelegd. Gelukkig zijn er genoeg andere banen waar je nieuwe mensen zult ontmoeten. Over het algemeen werken er namelijk ook veel studenten bij callcenters of fieldmarketing- en sales bureau’s. Het is dus zeker aan te raden om te kijken of deze banen je liggen. Daarbij zou je ook bijles kunnen geven of jezelf kunnen aanmelden bij een studentenuitzendbureau. Op deze manier kom je namelijk ook met allerlei verschillende studenten in contact.
Tip 4 - Probeer een open houding aan te nemen
De reden dat sommige studenten minder snel vrienden maken, ligt aan hun uitstraling. Veel mensen hebben een boze blik zonder dat ze dit door hebben. Het is hierdoor veel minder toegankelijk voor anderen om op je af te stappen. Natuurlijk moet je niet jezelf forceren om continu te lachen, maar je zou er op kunnen letten. Daarnaast is je houding belangrijk. Heb je doorgaans een gesloten houding? Dan zullen mensen dit waarschijnlijk aanvoelen. Probeer jezelf zelfverzekerd op te stellen, zodat medestudenten het gevoel krijgen dat je wilt dat ze op je afstappen.
Daarnaast is het belangrijk dat je zelf de eerste stap durft te zetten. Vraag bijvoorbeeld naar hoe iemand bij deze studie terecht is gekomen. Of toon interesse in waar ze vandaan komen. Het gesprek zal vanzelf op gang komen. Gebeurt dit niet? Dan zijn jullie misschien geen match. Ook dat is niet erg, want je kunt niet met iedereen beste vrienden zijn.
Tip 5 - Maak een praatje tijdens het uitgaan
Ga je bijna beginnen aan het eerste jaar van je studie? Dan is de kans groot dat er binnenkort een introductieweek aankomt. De introductieweek is misschien wel de makkelijkste manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Tijdens deze week maak je kennis met je nieuwe onderwijsinstelling en je medestudenten. En dat allemaal onder het genot van een drankje. Als je moeite hebt met los komen in een groep, zou dit een goede manier voor je zijn om vrienden te maken. Studenten die naar de introductieweek komen, willen namelijk net zo graag nieuwe vrienden maken als jij.
Heb je de introductieweek gemist? Of is het er niet van gekomen, vanwege corona? Dan zou je natuurlijk ook zelf aan medestudenten kunnen voorstellen om een keer samen uit te gaan. Het zal je verbazen hoeveel studenten dit willen, maar het zelf niet durven voor te stellen. Breek het ijs en vraag een groepje medestudenten mee. Leuk zal het toch wel worden.
Tip 6 - Kies een extra vak of ga bij een commissie
Als er ruimte voor is, zou je ook een extra vak kunnen kiezen. Op deze manier leer je namelijk ook mensen buiten je eigen studie kennen. Het is wel belangrijk dat je een vak kiest omdat je het vak daadwerkelijk leuk vindt. Dus meld je niet alleen aan voor een vak omdat je weet dat er veel studenten op af komen. Het leuke aan een extra vak is namelijk juist dat je met studenten in contact komt die dezelfde interesses hebben als jij. Jullie kiezen immers niet zomaar voor hetzelfde vak.
Naast dat je extra vakken kunt kiezen, zou je ook eventueel bij een commissie kunnen gaan. Er bestaan verschillende commissies. Elk ervan bestaat uit een groepje studenten die samen iets organiseren. Dit zou een liftwedstrijd kunnen zijn, maar ook een studietrip. Ga je bij de feestcommissie? Dan organiseer jij met medestudenten verschillende feesten en evenementen. Commissieleden komen regelmatig bij elkaar om te vergaderen over verschillende zaken. Lijkt dit je wat? Meld je dan op tijd aan. Commissies hebben namelijk beperkte plekken, wat betekent dat niet iedereen kan worden toegelaten. Wees er dus snel bij.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met Nederlands, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!