eten tijdens examen - afbeelding 1

Je eten tijdens het examen: gezond!

Je eten tijdens het examen bepaalt voor een deel hoe je eindresultaat zal zijn. Hoe gezonder en evenwichtiger je eet, hoe frisser je hoofd blijft. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel.

Die lekkere vette hap? Nee!

Wie heeft er niet af en toe eens zin in een heerlijke ‘vette’ maaltijd. Even langs de muur voor een dampende kroket, een sappige hamburger, krokante frietjes. Iedereen, toch?

Vet geeft smaak aan je eten. Maar er is ook een keerzijde aan. Vet eten verteert veel trager dan bijvoorbeeld suiker. Het blijft lang ‘op je maag liggen’, omdat de vertering pas start ná je maag. De energie die ervoor nodig is, kun je niet gebruiken om je hersenen te laten werken tijdens het leren. Je verteert trager, dus slaap je ‘s nachts ook slechter. Daardoor ben je de volgende ochtend minder goed uitgeslapen. Hoe later op de avond je vette dingen eet, hoe later het effect op je inwerkt.

Kies dus niet voor vet eten zoals chips of fastfood, maar beperk de calorie-inname uit vetten. Beperk, maar schrap niet: je hebt een beetje vet eten nodig om al je vitaminen te kunnen nuttigen. Een beetje vet is dus ook goed voor je.

Sugar loaded? Sugar free!

Als vet eten niet goed is om te studeren, dan mag suiker toch? Een verzamelnaam voor alle suikers is koolhydraten. Naast de suiker die je in je kopje thee doet, zijn er ook nog andere suikers. Zetmeel is bijvoorbeeld ook redelijk bekend; je vindt deze in onder andere aardappelen.

Sporters gebruiken wel eens gesuikerde drankjes, sportdranken en druivensuiker. Ze doen dat in wedstrijden die het uiterste van hen vergen. Ook studenten in de examenperioden leveren een soort van topsport, maar dan denksport. Sommigen kiezen er daarom dus voor om tijdens de examens suiker en gesuikerde drankjes te nuttigen. Net als topsporters. Dat geeft hen alle energie die nodig is om vlot examen te leren. Wat kan er dan zo slecht zijn aan suikers?

Let op met suiker. Je lichaam zet suiker om in glycogeen voor je spieren. Zo ben je klaar om een inspanning te leveren. Als die reserve op dreigt te raken, reageert je lichaam met een verlangen naar voedsel. Maar een overschot aan suiker krijgt een andere bestemming. Je lichaam zet het om in vet. En dat is moeilijker om te verteren, weet je nog? Het geeft je daarnaast ook een suikerdip: een plotse val in je suikergehalte, en dan is je energie weer weg. Hierdoor heb je weer meer suiker nodig. Besuiker jezelf dus met mate.

Wat met eiwitten?

Eiwitten vind je in vlees en zuivel, maar ook in bijvoorbeeld erwten. Ze zorgen ervoor dat je spieren aangroeien na het sporten. Om te studeren zijn ze echter niet per se nuttig. Ze leveren je ook niet veel energie op en verteren doen ze niet heel erg vlot. Denk dus eerst na voordat je kilo’s eiwitten naar binnen harkt.

Vetten, suikers en eiwitten vormen de drie grote groepen van voedingsstoffen. Als je geen van alle zou eten, wat blijft er dan eigenlijk nog over? Wat moet je wél eten tijdens het examen? Wel: eet zo gezond mogelijk.

Een eenvoudig middeltje

De basis van je eten tijdens het examen is het weglaten van één ding. Niet zozeer het weglaten van eiwitten, koolhydraten of vetten. Het gaat om het woord ‘té’. Als je té veel of té weinig, té snel of té traag, té vaak, té ongezond of zelfs té gezond eet: het is té. Ofwel eet je dan ongezond, ofwel houd je je gezonde eetstijl niet vol en snoep je stiekem. Niet doen dus.

Het tegendeel van té is gematigd. Eet een gematigde hoeveelheid voedsel. Wees gematigd met vet, suikers en eiwitten, ontspan met mate en hydrateer voldoende (duur woord voor water drinken).

Je eten tijdens het examen: wat kies je?

De huidige standaard voor gezond eten lees je in de richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Als je niet het hele document wilt lezen, lees dan de verkorte versie. Daarin staan heel wat adviezen over gezonde voeding. Eet weinig vlees, maar kies eens voor vette vis. Vul aan met peulvruchten en noten. Wit brood of pasta is eigenlijk suiker: kies dus voor volkorenproducten. Vermijd te veel zout en drink genoeg water, geen frisdranken met suiker. En plan zorgvuldig je menu als voorbereiding op je examen. Lekker handig.

Is gezond eten genoeg?

Gezond eten doe je in een gezonde levensstijl best altijd, maar af en toe (matig) zondigen is geen probleem. Het gaat trouwens niet meer over voeding alleen. Beweging, ontspanning en rust vormen ook een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl, zelfs tijdens de examens.

Zeker tijdens de examens kun je deze adviezen naleven. Denk na over hoe je studeren afwisselt met ontspanning en beweging. Plan je pauzes zo in dat je kunt bewegen. Ga even los op de trampoline, loop eens een rondje, doe wat sit-ups, de mogelijkheden zijn eindeloos. Dat is geen tijdverlies, want je geeft je brein rust, om daarna weer hard door te knallen.

Kies tijdens de examens dus voor een goede mix van gezond eten, beweging en ontspanning. En doe alles met mate!

Studiehulp van Scriptium

Heb je studiehulp nodig, of ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met aardrijkskunde, worstelt met biologie of hulp bij natuurkunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?