- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Studievertraging opgelopen
Mede vanwege de coronacrisis in 2020 liepen veel studenten studievertraging op. Heel gek is dit niet, want zeker in onzekere tijden kan het lastig zijn om binnen een bepaalde tijd je studie af te ronden.
Het percentage studenten dat stopt met een studie ligt in het eerste jaar rond de 32%. Verreweg de meeste van deze studenten studeert in het hbo. Zo’n 37% van de hbo-studenten stopt met de studie, tegenover 25% van de studenten aan de universiteit. Het merendeel van de studenten dat met de studie stopt, switch van studie.
Hieronder zie je het percentage uitval en switch per onderwijsniveau ten opzichte van eerstejaars studenten.
Sommige studenten kiezen er bewust voor om studievertraging op te lopen, door minder vakken te volgen. Andere studenten lopen studievertraging op omdat ze bepaalde vakken niet op tijd halen. In beide gevallen kan deze vertraging veel stress opleveren. Het kan namelijk uitzichtloos voelen als je langer over je studie doet dan gepland. Daarnaast komen er ook enige kosten bij kijken.
Toch is studievertraging niet het einde van de wereld. Wil jij weten wat je moet doen in het geval van studievertraging? Lees dan snel verder.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van studievertraging?
Er zijn veel verschillende oorzaken van studievertraging. Er zijn meer dan genoeg studenten die er bewust voor kiezen om studievertraging op te lopen, zodat ze iets meer rust kunnen nemen gedurende het studiejaar. Toch is er ook een grote groep studenten die studievertraging oploopt zonder dit in eerste instantie te hebben gewild. Hieronder zullen de meest voorkomende oorzaken van studievertraging voor je worden uitgelicht:
-
Studeerproblemen
Studenten lopen geregeld studievertraging op omdat ze kampen met studeerproblemen. Deze studeerproblemen bestaan vaak uit moeite met plannen en concentratie behouden. Als je eenmaal vertraging hebt opgelopen, dan wil je natuurlijk dat dit in de toekomst beter gaat. Het is daarom aan te raden om contact te leggen met studentendecanen en –psychologen. Zij staan namelijk voor je klaar om je te helpen bij dit soort problemen. Je zou een afspraak kunnen maken met hen om te kijken wat ze voor je kunnen betekenen.
Vind je dit een te grote stap? Dan kun je ook eerst een afspraak maken met je SLB’er. Een SLB’er is er niet voor niets, dus wees vooral niet bang om een afspraak in te plannen. Je bent namelijk niet de enige die dit doet.
-
Overmacht
Ook externe factoren kunnen ervoor zorgen dat je studievertraging oploopt. De gevolgen van de coronacrisis waren hier een voorbeeld van. De coronacrisis heeft er onder andere aan bijgedragen dat meer studenten kregen, zoals angst en somberheid. Dit heeft een enorme invloed (gehad) op de prestaties van studenten. In dergelijke gevallen voelt vertraging van de studie als onmacht. Kun je je hier in vinden? Steek dit dan niet onder stoelen of banken. Het is belangrijk om mensen om je heen hiervan op de hoogte te brengen. Een gesprek met je SLB’er zou weleens kunnen helpen in dit soort situaties.
Hieronder zie je de door studenten aangegeven redenen voor het beëindigen van de studie.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van studievertraging?
Loop je studievertraging op, dan heeft dit uiteraard gevolgen. Naast dat het stress kan opleveren, kan het er ook voor zorgen dat je je motivatie verliest. Dit resulteert er vaak in dat studenten uitstelgedrag gaan vertonen. Dit is zonde, want de kans op extra studievertraging is hierdoor groter. Een ander gevolg van studievertraging is het vervelende kostenplaatje. Als je langer over je studie doet, moet je namelijk ook extra collegegeld betalen.
De extra kosten die je maakt worden wel tegemoetgekomen. Wel is deze tegemoetkoming eenmalig en komt deze lang niet in de buurt bij het bedrag dat je betaalt aan een extra jaar studeren. Daarnaast is het zo dat je als student, onder bepaalde omstandigheden, een beroep kunt doen op het afstudeerfonds van een hbo-instelling. Let op! Dit kan niet zomaar. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.
Wat te doen bij studievertraging?
Zoals eerder genoemd, is het handig om contact op te nemen met je studieloopbaanbegeleider als je studievertraging hebt opgelopen. Samen kunnen jullie namelijk sparren over wat het meest praktische is om nu te doen. Welke aanpak je het best kunt hanteren verschilt per student en situatie. Een gesprek met je SLB’er is dus cruciaal.
Heb je studievertraging opgelopen vanwege bepaalde omstandigheden, dan kun je bij het decanaat terecht om financiële hulp te vragen. Je kunt aan zowel je SLB’er als aan het decanaat vragen of jouw situatie onder deze omstandigheden valt. Dit heeft te maken met specifieke voorwaarden waar je aan moet voldoen. Iedere school heeft een ander systeem en dus andere mensen die je kunnen helpen. Laat je dus vooral informeren op je school over bij wie je terecht kunt voor hulp en advies.
Studievertraging is niet het einde van de wereld
Wat goed is om te onthouden is dat studievertraging absoluut niet het einde van de wereld is. Het is heel normaal om je studie niet binnen een bepaalde tijd af te kunnen afronden. Iedereen studeert namelijk op zijn eigen tempo. Of je nou bewust kiest voor studievertraging of niet: je overleeft het écht wel. Wanneer je bent afgestudeerd en je gaat ergens solliciteren, wordt er voornamelijk gekeken naar het papiertje. Dat je een jaartje langer hebt gedaan over je studie, zal de meeste bedrijven een worst wezen. Bekommer jezelf hier dus niet te veel over en zorg ervoor dat je de studie afrondt op jouw manier.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rechten, worstelt met Duits, of hulp bij natuurkunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Mijn naam is Chiara Mers en ik schrijf sinds maart 2022 teksten voor Scriptium. Ik werk nu iets langer dan een half jaar als tekstschrijver, met enorm veel plezier! Naast mijn werk als tekstschrijver, studeer ik Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Als student weet ik dus als geen ander waar studenten tegenaan lopen. Juist daarom heb ik een grote affiniteit met het schrijven van studentenblogs.
Mijn naam is Chiara Mers en ik schrijf sinds maart 2022 teksten voor Scriptium. Ik werk nu iets langer dan een half jaar als tekstschrijver, met enorm veel plezier! Naast mijn werk als tekstschrijver, studeer ik Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Als student weet ik dus als geen ander waar studenten tegenaan lopen. Juist daarom heb ik een grote affiniteit met het schrijven van studentenblogs.