Een baan vinden na je studie
Een baan vinden na je studie is niet altijd even makkelijk. Als je geluk hebt, past je diploma bij de functies die er op het moment dat je bent afgestudeerd nodig zijn. Helaas is dit niet vanzelfsprekend. Het is zelfs zo dat veel studenten na hun studie een tijd thuis zitten. Deze studenten zijn of werkloos, of blijven voorlopig nog even werken bij hun bijbaan.
Om ervoor te zorgen dat jij wordt gekozen voor de functie die je aanspreekt, moet je dus écht uitblinken. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips die je kunnen helpen bij het vinden van een baan na je studie.
Tip 1 - Wacht niet te lang met solliciteren
Als de banenmarkt er minder rooskleurig uitziet, zul je op tijd moeten beginnen met solliciteren. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Er wordt vaak gedacht dat studenten vanuit hun afstudeerstage direct doorrollen naar hun eerste officiële baan. Echter is deze kans niet zo heel groot. Juist daarom is het handig om na het afstuderen zo snel mogelijk te gaan solliciteren. Het is misschien niet je favoriete bezigheid, maar solliciteren wordt alleen maar lastiger als je langer wacht. Begin dus op tijd, ook al heb je er geen zin in.
Tip 2 - Ga actief op zoek
Als je kans wilt maken op een baan, zul je consistent op zoek moeten gaan. Het is dus niet genoeg om een paar keer per week globaal vacaturesites te bekijken. Je wilt juist actief zoeken. Actief werk zoeken zorgt ervoor dat je je onderdompelt in de keuzes op de banenmarkt. Dit doe je niet door enkel online te solliciteren, maar ook door actief te netwerken.
Klop bijvoorbeeld eens aan bij een bedrijf waar je al eerder stage hebt gelopen. Of loop bij een bedrijf naar binnen om te vragen of ze toevallig nog iemand zoeken. Dit wordt vaak gewaardeerd door werkgevers. Voordat je het weet, sleep je allerlei sollicitatiegesprekken naar binnen. Op een gegeven moment zul je misschien zelfs moeten kiezen tussen verschillende bedrijven. Actief zoeken vergroot dus je kansen op de arbeidsmarkt.
Tip 3 - Ga op zoek binnen het eigen netwerk
1 op de 5 Nederlanders vindt via het eigen netwerk een baan. Daarom is het belangrijk om tijdens het actief zoeken naar een baan ook actief te netwerken. Je zou zoals eerder genoemd contact kunnen leggen met stagebegeleiders of andere belanghebbenden. Beschik je niet over een groot netwerk? Dan is het nu tijd om je netwerk uit te breiden! De makkelijkste manier om dit te doen is via LinkedIn. Wees vooral niet bang om mensen via LinkedIn te benaderen; uiteindelijk heeft haast iedereen op deze app hetzelfde doel: zijn netwerk uitbreiden.
Tip 4 - Schrijf je in bij een uitzendbureau
Niet iedereen staat te springen om zich in te schrijven voor een uitzendbureau. Toch telt Nederland telt ruim 3 miljoen flexwerkers. Er is dus wel enigszins animo voor. Ondanks de onzekere positie van een flexwerker moet je je hierdoor niet laten afschrikken. Uitzendwerk is er altijd, waardoor een inschrijving voor een uitzendbureau jouw kansen op een baan vergroot. Meld je je aan, dan ben je meteen op de hoogte als er een functie vrijkomt in jouw expertise. Het biedt je misschien geen vaste werkplek, maar wel veel werkervaring. Dit is gunstig, want bedrijven zoeken vaak naar mensen met werkervaring. Misschien kom je in aanmerking voor je droombaan juist omdat je als uitzendkracht hebt gewerkt.
Tip 5 - Bereid je voor op standaard vragen
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan is het handig om standaard vragen voor te bereiden. Vaak zijn dit vragen als: ‘Wat zijn je kwaliteiten en valkuilen?’ en ‘Waarom wil je bij ons komen werken?’ Zorg er dus voor dat je van te voren een antwoord hebt bedacht op dit soort vragen. Het is hierbij wel belangrijk dat het niet ingestudeerd overkomt. Probeer er een lopend verhaal van te maken en houd het gesprek spontaan.
Tip 6 - Geef je CV een make-over
In je studententijd zul je waarschijnlijk geregeld je CV hebben aangepast. Al die verschillende bijbanen die je hebt gehad staan er in. Toch wordt de layout van een CV weinig aangepast tijdens de studententijd. En nu je bent afgestudeerd, wil je natuurlijk wel indruk maken met je CV en sollicitatiebrief. Maar de vraag is: hoe maak je indruk op bedrijven met je curriculum vitae?
Een van de belangrijkste dingen die je op je CV moet zetten is natuurlijk werkervaring. Heb je veel werkervaring? Dan heb je automatisch al een streepje voor. Toch is dit niet het enige waar werkgevers naar kijken. Er wordt namelijk ook vaak gekeken naar welke vaardigheden je hebt. Vergeet deze dus vooral niet op je CV te vermelden. Kijk naar welke vaardigheden passen bij de desbetreffende functie. Hier kun je namelijk op inspelen.
Tip 7 - Kom altijd op tijd
Misschien kwam je voorheen wel eens te laat voor een hoorcollege, maar dat zit er nu echt niet meer in. Kom je een keer te laat vanwege een file? Dan kun je er niets aan doen. Maak er echter geen gewoonte van. Weet je van tevoren dat het druk gaat zijn op de weg of in het openbaar vervoer? Vertrek dan iets eerder van huis. Je kunt beter te vroeg komen dan te laat. Het kan juist fijn zijn om wat eerder op werk te arriveren. Dit geeft je namelijk extra tijd om op te starten.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met natuurkunde, worstelt met Duits, of hulp bij Nederlands nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Mijn naam is Chiara Mers en ik schrijf sinds maart 2022 teksten voor Scriptium. Ik werk nu iets langer dan een half jaar als tekstschrijver, met enorm veel plezier! Naast mijn werk als tekstschrijver, studeer ik Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Als student weet ik dus als geen ander waar studenten tegenaan lopen. Juist daarom heb ik een grote affiniteit met het schrijven van studentenblogs.
Mijn naam is Chiara Mers en ik schrijf sinds maart 2022 teksten voor Scriptium. Ik werk nu iets langer dan een half jaar als tekstschrijver, met enorm veel plezier! Naast mijn werk als tekstschrijver, studeer ik Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Als student weet ik dus als geen ander waar studenten tegenaan lopen. Juist daarom heb ik een grote affiniteit met het schrijven van studentenblogs.
Je artikel is goed uitgelegd, bedankt voor het delen.