Interpunctie in je scriptie

Onder interpunctie vallen leestekens en spaties. Het is een wezenlijk onderdeel van iedere tekst, of je nu een scriptie, een essay of een e-mail schrijft. Het lijkt daarom een voor de hand liggend onderdeel, maar er zitten vaak bepaalde regels achter waar je misschien nog niet van op de hoogte bent. Om een goede tekst te schrijven is het belangrijk dat de interpunctie foutloos is. Dan komt je scriptie namelijk professioneler over. Daarom is het altijd goed om nog even de interpunctieregels door te lezen en aan de hand daarvan je scriptietekst te checken. Op deze pagina lees je alles over interpunctie.

De punt

Een punt gebruik je aan het einde van een zin, mits de zin geen vraag of uitroep is. Let er in de scriptie op dat een zin altijd één idee bevat. Als je een nieuw idee beschrijft, begin je dus een nieuwe zin. Je kunt daar dan een punt tussen plaatsen.

De komma

Er zijn veel gevallen waarin je voor een komma kunt kiezen in je scriptie. Als je een zin voor zou lezen, geeft de komma altijd een korte pauze aan. Hieronder lees je wanneer je een komma kunt gebruiken:

  • In een opsomming zet je komma’s tussen de verschillende woorden, behalve voor het laatste woord

  • Tussen twee bijvoeglijke naamwoorden

  • Als je direct achter het onderwerp wat meer uitleg wil geven dan zet je dat gedeelte tussen komma’s

  • Voor een voegwoord

  • Tussen twee persoonsvormen

Het vraagteken

Een vraag eindig je altijd met een vraagteken. Je kunt vragen stellen in je scriptie. Dit doe je vaak alleen in de introductie van de scriptie of bij de beschrijving van de onderzoeksopzet. In je conclusie kun je ook vragen stellen die je in een vervolgonderzoek zou kunnen beantwoorden. In het middenstuk van je scriptie stel je meestal geen vragen.

Het uitroepteken

Een uitroep eindig je altijd met een uitroepteken. In een dialoog in een verhaal betekent het bijvoorbeeld dat iemand iets roept. In een scriptie wordt het uitroepteken zo veel mogelijk vermeden. Het komt namelijk schreeuwerig over, en je wilt juist dat je scriptie professioneel overkomt. Behalve als er een uitroepteken zit in een zin die je in je scriptie wilt citeren, gebruik je het uitroepteken dus eigenlijk niet.

De dubbele punt

Een dubbele punt gebruik je om een citaat, een opsomming of een uitleg aan te kondigen. Zo kun je bijvoorbeeld een persoon introduceren met daarachter een citaat. In het geval van een opsomming volgen er een aantal woorden of zinnen, van elkaar gescheiden door komma’s. Bij een uitleg vervangt de dubbele punt woorden als: want, namelijk en als volgt. Het woord na de dubbele punt wordt meestal met een kleine letter geschreven. Alleen in het geval van een geciteerde zin wordt het eerste woord met een hoofdletter geschreven.

De puntkomma

Je gebruikt een puntkomma om te laten zien dat twee hoofdzinnen met elkaar verbonden zijn. De puntkomma scheidt altijd twee hoofdzinnen, dit betekent dus dat de puntkomma altijd vervangen kan worden door een punt. Een puntkomma wordt vaak gebruikt als de twee zinnen erg kort zijn. Een puntkomma wordt ook toegepast bij opsommingen in de vorm van bullet-points, bij korte zinnen. Na elke zin komt dan een puntkomma te staan en achter het laatste woord komt een punt. In alle gevallen is het woord dat na de puntkomma komt altijd met een kleine letter geschreven.

Aanhalingstekens

In een scriptie worden dubbele aanhalingstekens gebruikt voor citaten. Enkele aanhalingstekens worden gebruikt om woorden te benadrukken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een zelfbedacht woord of als er een nieuwe term wordt geïntroduceerd. Als het woord later weer wordt genoemd, dan hoeven er geen aanhalingstekens meer omheen.

Haakjes

Als je haakjes in een lopende tekst wilt gebruiken, doe je dit meestal om iets toe te voegen dat niet cruciaal is voor het begrijpen van de tekst. Vaak zou je de haakjes dan ook kunnen vervangen met bijvoorbeeld komma’s.

In de scriptie gebruik je haakjes om ergens naar te verwijzen. Je verwijst bijvoorbeeld naar een afbeelding of naar een boek door middel van de APA-structuur.

Je gebruikt (…) om aan te geven dat je iets hebt weggelaten binnen een citaat. Dit doe je bijvoorbeeld als dat gedeelte van het citaat niet relevant is in jouw scriptietekst. De lezer weet dan dat het citaat incompleet is.

Professionele scriptiehulp

Heb je commentaar gekregen over het taalgebruik in je scriptie of ondervind je andere problemen? Scriptium kan je helpen de zinnen leesbaarder te maken. We corrigeren de spelling, taal en zinsstructuur van je tekst. Als je dat wilt controleren we de scriptie ook op inhoud. Daarmee bieden we een unieke scriptieservice.

Een sterke scriptie is niet alleen het sluitstuk van je studie. Het is ook een visitekaartje op de arbeidsmarkt. Ga voor een topscriptie en laat je scriptie daarom nakijken door een professionele corrector van Scriptium.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

4 reacties

  1. Soms zie ik bij opsommingen een puntkomma achter de zinnen, soms een punt. Hoe zit het hiermee? Welke interpunctie moet ik zetten bij opsommingen?

  2. Hallo Juul,
     
    Bedankt voor je (goede) vraag. Je kunt hierbij deze regels aanhouden:
     

  3. – Bij een opsomming die hooguit uit één of enkele woorden bestaat: geen interpunctie.
  4. – Bij een opsomming die uit hele zinnen bestaat: een punt achter iedere zin, ook achter de laatste.
  5. – Bij een opsomming die uit deelzinnen bestaat: een puntkomma achter iedere zin, en achter de laatste zin een punt.
  6. Ja, in de meeste gevallen dien je tussen twee persoonsvormen een komma te plaatsen. Bijvoorbeeld: toen het personeel in staking ging, werd het loon verhoogd. Bij zeer korte zinnen kan de komma echter achterwege worden gelaten. Bijvoorbeeld: wat hij zei klopt niet.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?