- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Cum laude afstuderen - hoe doe je dat?
Cum laude afstuderen is voor de één belangrijker dan voor de ander. Veel studenten zijn überhaupt al blij als ze hun studiepunten binnen hebben. Of het eindcijfer nu een zes is of een negen, dit maakt voor hen vaak niet uit. Wat veel mensen niet weten, is dat cum laude afstuderen voordelen met zich meebrengt. Het staat niet alleen mooi op je diploma, het heeft ook invloed op je loopbaan. Zo maakt cum laude slagen doorgaans veel indruk op recruiters. De kans bestaat dat je door deze prachtige cijferlijst veel sneller aan een baan komt. Het is het dus zeker waard om in ieder geval een poging te wagen. Ben jij benieuwd hoe? Lees dan snel verder.
Onderzoek wat de voorwaarden zijn
Opleidingen hebben vaak verschillende cum-laude regelingen. Het gaat vaak om een specifiek cijfergemiddelde dat moet worden behaald. Doorgaans gaat dit om een acht of hoger gemiddeld. Toch wordt dit gemiddelde niet altijd op dezelfde wijze berekend. Zo wordt er vaak ook rekening gehouden met de hoeveelheid studiepunten.
Dat is niet het enige. Negen van de tien keer is er ook sprake van een tijdslimiet. Dit houdt in dat je binnen een bepaalde tijd je studie moet hebben afgerond. Het verschilt per opleiding hoe lang je precies mag uitlopen. Alleen als je een geldige reden hebt voor de uitloop, wordt er een uitzondering gemaakt. Om erachter te komen wat de exacte voorwaarden zijn voor jouw opleiding, kun je in het onderwijs- en examenreglement (OER) bekijken. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd nog de studieadviseur contacteren.
Speel in op de behoeften van de docent
Het is een stuk makkelijker om cum laude af te studeren als je inspeelt op de behoeften van de docent. Om dit te kunnen doen, moet je wel weten wat de docent van je wilt. Bespreek dus met de docent wat voor doelen hij voor ogen heeft. Laat je vooral adviseren. Vaak willen studenten liever een eigen draai geven aan opdrachten of tentamens. Dit is logisch, maar dit kan soms wel ten koste gaan van je cijfer.
Zorg er dus voor dat je een middenweg vindt tussen zelf creatief denken en aan de wensen van de docent voldoen. Dit is belangrijk tijdens de werkgroepen en de colleges, maar ook tijdens de tentamens. Wees daarbij vooral niet bang om vragen te stellen, indien mogelijk. Docenten zijn er om je te helpen en domme vragen bestaan niet.
Laat je begeleiders weten dat je cum laude wilt afstuderen
Je scriptiebegeleider kan een grote rol spelen in je afstudeerperiode. Als jij cum laude wilt afstuderen, is het dus handig om dit door te geven aan je scriptiebegeleider. Dit kan er voor zorgen dat je uitgebreidere feedback krijgt gedurende het schrijfproces. Dit is cruciaal, want alleen met optimale feedback kun je je scriptie naar een hoger level tillen.
Daarnaast is het belangrijk om tussendoor met je scriptiebegeleider te bespreken of een 8 nog haalbaar is. Het zou namelijk zonde zijn als je bloed, zweet en tranen in de scriptie stopt, terwijl cum laude er niet meer in zit. Het is aan te raden om, indien mogelijk, vóór de deadlines je opdrachten af te hebben. Als je je scriptiebegeleider heel lief aankijkt, is het misschien mogelijk om tussendoor extra feedback te krijgen. Daar wordt je paper alleen maar beter van.
Vraag voldoende studiebegeleiding aan
Veel studenten die cum laude afstuderen, hebben hiervoor studiebegeleiding aangevraagd. Dit soort begeleiding is namelijk ook mogelijk als je specifiek cum-laude wilt slagen. Vaak wordt het vragen van externe help gezien als een taboe, maar dit is nergens voor nodig. Er zijn genoeg specialisten die staan te popelen om jou te helpen het beste resultaat te behalen. Bij Scriptium krijg je scriptiebegeleiding op maat en wordt er alles aan gedaan om een kwalitatief paper te construeren.
Maak jezelf niet gek
We snappen het, je hebt als doel om met de perfecte cijferlijst af te studeren. Toch is het belangrijk om niet te veel druk op jezelf te leggen. Meer dan 70 procent van de studenten ervaart vaak tot zeer vaak prestatiedruk, en dit leidt regelmatig tot psychische klachten. Zorg er dus voor dat je realistisch blijft naar jezelf. Gaat iets niet zoals gepland? Probeer jezelf er dan niet over op te vreten. Afstuderen is over het algemeen stressvol, maar het is niet de bedoeling dat je over je eigen grenzen gaat. Ga daarom regelmatig in gesprek met je scriptiebegeleider over de stand van zaken. Vaak dient dit ook als geruststelling.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar een tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rechten, worstelt met Duits, of hulp bij natuurkunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!