- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Een goede studieplanning
Het maken van een goede studieplanning lijkt voor veel studenten een onmogelijke opgave. Het wordt door sommigen zelfs gezien als een beperking. Veel studenten geven het maken van een planning überhaupt geen kans. Dit komt doordat de kracht van plannen vaak wordt onderschat. Het helpt je niet alleen met overzicht houden, het zorgt ook voor meer rust in je hoofd.
Vaak is het probleem echter dat men niet realistisch plant. Sommige taken kosten meer tijd dan andere taken, en hier moet ruimte voor zijn. Krijg je de taken die in je planning staan niet af? Dan is dit heel frustrerend. Dit werkt namelijk demotiverend en zorgt ervoor dat je minder geneigd bent om opnieuw te plannen. Wil jij leren hoe je de volgende keer wel baat kunt hebben bij een goede studieplanning? Lees dan snel verder!
Stap 1 - Maak en to-dolijst
Om een planning te kunnen maken, moet je natuurlijk wel op de hoogte zijn van je taken. Het is daarom aan te raden om een overzichtelijke lijst te maken van alles wat je moet doen. Alleen opschrijven wat je moet doen is dus al voldoende. Wanneer je de taken gaat verrichten, is een zorg voor later.
Het is bij deze stap wel belangrijk dat je een duidelijke taakomschrijving maakt. Het is namelijk de bedoeling dat je in een oogopslag kunt zien wat de taak inhoudt. Is de taak groot? Probeer de taak dan op te delen in kleine stukjes. Ieder stukje maakt een deel uit van jouw to-do list.
Hier kun je een tijdsplanning van Scriptium downloaden.
Stap 2 - Voeg tijden toe aan je to-dolijst
Nu je de to-do lijst hebt gemaakt, is het tijd om je planning concreter te maken. Dit doe je door bijvoorbeeld op te schrijven hoeveel tijd je denkt kwijt te zijn aan de betreffende taken. Het is aan te raden om altijd een half uur à een uur extra te rekenen. Op deze manier houd je ruimte voor onvoorziene situaties. Helaas kun je niet in de toekomst kijken, waardoor je je planning soms moet aanpassen. Door extra tijd te rekenen voor een taak, creëer je meer speling.
Heb je toch meer tijd nodig dan je in eerste instantie had gedacht? Dan is dat ook niet erg. Vaak hebben studenten het idee dat ze zich strak aan hun planning moeten houden. Echter werkt dit juist beperkend. Het is aan te raden om af en toe juist de planning aan te passen. Dit levert ook minder stress op.
Stap 3 - Schrijf je deadlines op
Het is natuurlijk fijn als je een duidelijke planning hebt gemaakt, maar gaat dit allemaal wel lukken voor de deadline? Heb je überhaupt nagedacht over wanneer de deadline precies is? Zorg ervoor dat je duidelijk in je agenda zet wanneer je een deadline hebt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld gekleurde markeerstiften. Hiermee zorg je ervoor dat de deadlines opvallen tussen alle verschillende taken die in de planning staan.
Dit geldt zowel voor deadlines die de school geeft, als voor eigen deadlines. Vaak geven scholen deadlines voor grote opdrachten. Moet je zo’n opdracht over een paar maanden pas inleveren? Probeer dan in ieder geval voor jezelf een wekelijkse deadline op te stellen. Zo werk je stap voor stap naar de officiële deadline toe.
Stap 4 - Puzzelen
De laatste en de misschien wel moeilijkste stap is: puzzelen! Tijdens deze stap vergelijk je eigenlijk alle voorgaande stappen met elkaar. Hoeveel heb je gepland staan op een dag? Is dit realistisch? Als je dit besluit aan te passen, haal je de deadline dan nog wel? Het lijkt misschien een vicieuze cirkel waar je nooit meer uitkomt. Toch kom je er vanzelf achter wat het beste voor jou werkt. Wees ook zeker niet bang om fouten te maken tijdens het puzzelen. Dit overkomt de besten.
Extra stap - Leg niet te veel druk op jezelf
Het allerbelangrijkste is dat je niet te veel van jezelf moet vragen. Las genoeg pauzes in. Als het niet gaat zoals je wilt, dan is dat even niet anders. Het is daarbij niet realistisch om veel grote taken achter elkaar in te plannen. Al helemaal als je tussen deze taken geen pauzes inlast. In principe vinden de meeste studenten 45 minuten een goede tijdsspanne om geconcentreerd te blijven. Probeer vooral uit te vinden wat voor jou werkt. Weet je van jezelf dat je makkelijk 2 uur achter elkaar kunt studeren? Doe dat dan vooral. Aan plannen zitten geen regels verbonden.
Vind je het nog steeds lastig hoe je deze stappen in de praktijk kunt gebruiken? Dan is het aan te raden uit te zoeken of de pomodoro techniek werkt voor jou. Dit kan dienen als helpende hand bij het maken van een planning.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met plannen of studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiebegeleiding en studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rechten, worstelt met wiskunde, of hulp bij Nederlands nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!