- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Je kind helpen met huiswerk
Soms is het best lastig om je kind te motiveren voor school. Vanaf de middelbare school hoort huiswerk er toch echt bij. Het ene kind zal uit zichzelf aan de slag gaan met de opdrachten. Andere kinderen hebben een stok achter de deur nodig. Hoe zorg je ervoor dat je kind gemotiveerd aan de slag gaat met school?
Planning
Het bijhouden van een planning is al een goed begin. Vaak wordt er vanuit school een elektronische leeromgeving (ELO) bijgehouden waar precies in staat wat je kind moet doen voor elke les. Een voorbeeld van zo’n ELO is Magister of Blackboard. Je kunt het rooster van je kind inzien, maar ook de behaalde cijfers en deadlines voor opdrachten.
Als je kind aan het begin van de week een duidelijk overzicht heeft wat er voor die week gemaakt moet worden, zal het eenvoudiger zijn het huiswerk op tijd af te hebben. In sommige situaties kan het handig zijn een week vooruit te plannen. Ook dit is iets wat je je kind mee kunt geven.
Planning in combinatie met agenda
Naast een planning voor het huiswerk kan een familieagenda ook erg handig zijn. Op de familieagenda kun je niet alleen sporttrainingen en uitjes schrijven, maar ook belangrijke toetsen van je kind. Op deze manier kun je voorruit kijken, plannen en kan iedereen in huis rekening houden met elkaar in drukke periodes. Je kind zal hierdoor meer inzicht krijgen wanneer er tijd ingepland kan worden voor huiswerk.
Rustige werkomgeving
Zorg ervoor dat je kind het huiswerk kan maken op een eigen rustige werkplek. Het is belangrijk dat de plek opgeruimd is. Dit voorkomt afleiding, en bovendien wordt gezegd dat een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd. Je hoeft niet te zoeken naar belangrijke papieren in een wirwar van documenten op je bureau. Boeken en schriften liggen netjes in de kast en een opgeruimde werkplek zorgt voor productiviteit en concentratie. Zo kan je kind zich volledig focussen op het huiswerk dat gemaakt moet worden.
Twee verschillende soorten huiswerk
Denk er goed aan dat er verschillende soorten huiswerk zijn. Leerwerk zal goed bijgehouden moeten worden, zodat vlak voor de toets niet alles nog geleerd moet worden. Maakwerk zal per les verschillend zijn. Check regelmatig of je kind het leerwerk bijhoudt. Het maakwerk is meestal een ondersteuning van het leerwerk. Niet minder belangrijk dus.
Verschillende leerstrategieën
Zowel voor maakwerk als voor leerwerk zijn er verschillende strategieën. Laat je kind uitzoeken wat voor hem/haar de beste manier is om te leren. Voor de één zal het het beste werken om samenvattingen te maken. Voor de ander is overhoren de meest effectieve manier. Als je kind weet wat het beste werkt, zal het voor hem of haar makkelijker zijn om gefocust en gemotiveerd bezig te zijn met school.
Overhoren
Meestal is de middelbare schoolperiode voor ouders al een tijd geleden. Het is dan ook niet gek dat je niet meer alles weet van biologie en Nederlands. Toch kun je prima checken of je kind het huiswerk gemaakt heeft. Je moet maar zo denken: als je kind de stof aan jou kan uitleggen op een manier dat je het begrijpt, is het huiswerk goed gemaakt. Op deze manier zul je zelf ook elke dag weer iets nieuws leren.
Complimenten zijn gratis
Je kind hoort het meestal wel als jij niet tevreden bent. Laat je kind ook weten als je vindt dat het goed gaat. Het is gebleken dat kinderen veel sterker reageren op positieve feedback dan op negatieve. Een complimentje geven kost niets en kan je kind motiveren om extra hard aan de slag te gaan.
Stress is normaal, maar niet nodig
Het willen halen van goede cijfers kan soms best wat stress opleveren. Naast het feit dat huiswerkstress vermoeiend is en voor het grootste deel een negatieve invloed heeft, is het nergens voor nodig. Hier komen we weer terug op de relevantie van een goede planning. Als de stof goed wordt bijgehouden, zou een toets geen stress op hoeven te leveren. Als er toch sprake is van stress, kun je je kind op verschillende manieren ondersteunen. Ten eerste kun je laten blijken dat je kind er niet alleen voor staat. Denk er hierbij wel aan dat ondersteuning anders is dan overname. Uiteindelijk zal je kind het zelf moeten doen. Het heeft er dus niks aan als jij het huiswerk voor hem of haar gaat doen. Wat je bijvoorbeeld wel kunt doen is helpen bij het plannen of het overhoren voor een toets.
10-minutengesprekken
Als ouder word je eens in de zoveel tijd uitgenodigd voor een gesprek op school. In dit gesprek wordt de voortgang en ontwikkeling van je kind besproken. Het kan nuttig zijn om naar deze gesprekken te gaan. Zo hoor je ook eens van de andere kant hoe het op school gaat. Een docent heeft soms net wat meer informatie over de prestaties van je kind dan dat het zelf vertelt.
Professionele hulp
Als je kind er ondanks jouw hulp écht niet uitkomt, kun je terecht voor bijles bij Scriptium. Er zijn heel veel docenten voor verschillende vakken, zoals aardrijkskunde, geschiedenis, rekenen en economie. Zij begeleiden je kind op professionele wijze bij stof die als lastig ervaren wordt. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij staan 7 dagen per week voor je klaar.