Ongestructureerd interview

Voor het schrijven van je scriptie moet je weleens een interview afleggen. Dit doe je vaak met iemand die een expert is op jouw onderzoeksgebied. Voordat je gaat interviewen is het belangrijk om vast te stellen welke interviewsoort jij als methode gaat gebruiken. De drie interviewsoorten zijn: een gestructureerd interview, een semigestructureerd interview en een ongestructureerd interview. Op deze pagina lees je alles over het ongestructureerde interview. Zo weet jij precies wat deze interviewsoort inhoudt en hoe je het kunt voorbereiden.

Wat is een ongestructureerd interview?

Het ongestructureerde interview is de enige interviewsoort waarbij er niet wordt gewerkt met een vooropgestelde vragenlijst. In plaats daarvan wordt er een lijst met onderwerpen opgesteld. Deze lijst dient als houvast tijdens het interview, maar de vragen worden ter plekke bedacht. Net als bij het semigestructureerde interview zijn dit open vragen. Doordat deze vragen ter plekke worden bedacht, lijkt het interview op een soort gesprek. Je gaat met een open houding het interview in en laat het gesprek leiden door de dingen die je hoort. Automatisch zul je dan op bepaalde antwoorden doorvragen. De vragen komen dus eigenlijk uit elkaar voort. Een voorbeeld van een ongestructureerd interview is het narratief interview. Bij deze interviewsoort luister je naar iemand die een verhaal vertelt. Vaak wordt er dan alleen een inleidende vraag gesteld.

Wanneer pas je het toe?

Een ongestructureerd interview pas je toe bij kwalitatief onderzoek. Deze soort onderzoek baseert zich op interpretaties van verhalen. Er worden conclusies getrokken uit woorden en betekenissen. Het ongestructureerd interview past hier goed bij, omdat je het volledige verhaal van iemand hoort. Achteraf bekijk je de interviews die je hebt afgelegd en daar haal je conclusies uit. Je interpreteert eigenlijk het verhaal van de geïnterviewde. Kwalitatief onderzoek staat tegenover kwantitatief onderzoek. Dat is namelijk gebaseerd op data en cijfers. Daar past een gestructureerd interview beter bij.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Enkele voordelen:

  • Doordat je in dit interview volledig vrij bent is het makkelijk om door te vragen. Zo kun je dieper ingaan op de onderwerpen die interessant zijn voor jouw scriptie.

  • Je krijgt een volledig beeld van de expertise van de geïnterviewde, er is namelijk veel ruimte voor nuance. Daardoor blijft er geen informatie achter. Je kunt het interview ter plekke nog sturen. Als er tijdens het interview vragen in je opkomen kun je deze gerust stellen.

  • Het interview is meer een soort gesprek, de vragen komen namelijk uit elkaar voort. Het is vaak informeler dan de andere interviewsoorten. Zo kun je de geïnterviewde sneller op zijn gemak stellen.

Enkele nadelen:

  • De resultaten van meerdere interviews zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. Er zijn namelijk andere vragen gesteld bij de verschillende interviews.

  • Het is soms moeilijk om niet van het hoofddoel af te dwalen. Daarom is het belangrijk dat je de lijst met onderwerpen erbij houdt. Tijdens het interview kun je er af en toe even naar kijken om te checken of je naar de informatie vraagt die jij nodig hebt.

  • Je hebt vaak veel tijd nodig om het interview af te leggen en de resultaten te verwerken. Een voordeel is wel dat je minder voorbereidingstijd kwijt bent.

Hoe pak je het aan?

Zoals al eerder is genoemd maak je voor een ongestructureerd interview een lijst met onderwerpen. Dit zijn de onderwerpen waar jij het in ieder geval over wilt hebben tijdens het interview. Het is dan ook van belang dat je deze allemaal afgaat. Ga dus goed na wat voor zaken relevant zijn voor jouw onderzoek. Bij een narratief interview wil je dat de ander een verhaal vertelt. Stel een minimale lijst op van zaken die je in ieder geval wilt weten. Nadat de persoon in kwestie zijn verhaal heeft verteld kun je nog een aantal vragen stellen. Naast deze onderwerpen komen er tijdens het interview vaak antwoorden waar je verder op in wil gaan, dit kun je gerust doen. Tot slot is het belangrijk om je goed te verdiepen in de persoon die je gaat interviewen. Zo kom je niet ter plekke voor verassingen te staan waar jij niet op kunt doorvragen. Daarnaast helpt het je bij het opstellen van de lijst met onderwerpen. Tijdens het interview is het goed om aantekeningen te maken. Om alles te kunnen bewaren kun je het beste ook een geluidsopname maken.

Betrouwbaarheid

Bij het afnemen van een interview is het belangrijk om de betrouwbaarheid te waarborgen. Het belangrijkste is dat je de geïnterviewde zoveel mogelijk aan het woord laat. Probeer dus niet met eigen verhalen of meningen de antwoorden van de geïnterviewde te sturen. Daarnaast is het belangrijk om geen suggestieve vragen te stellen. Dit zijn vragen als: ‘Was je daar dan niet door gekwetst?’ In deze vraag geef je al richting aan het antwoord. Daarnaast is het belangrijk om de geïnterviewde zoveel mogelijk op zijn gemak te stellen. Zo vermijd je sociaal-wenselijke antwoorden.

Voorbeeld van een ongestructureerd interview

Je doet een exploratief onderzoek naar het potentiële gebruik van robots in het onderwijs. Daarbij probeer je vragen over een onderwerp te beantwoorden dat nog nauwelijks eerder is onderzocht. In zo’n geval zou een ongestructureerd interview een geschikte interviewvorm kunnen zijn. Je stelt een topiclijst met topics op, zodat het interview enige richting krijgt, maar laat de geïnterviewden (experts) zoveel mogelijk zelf vertellen. Tijdens het gesprek verzin je interviewvragen op basis van hoe het gesprek verloopt en welke antwoorden er gegeven worden.

Een voorbeeld van een topiclijst:

Onderwerp Subonderwerp

Technologie

  • Soorten technologie
  • Mogelijkheden technologie

Leren

  • Voordelen leerlingen
  • Effectiviteit
  • Doel ten aanzien van leren

Doelgroep

  • Voor welke leerlingen
  • Voor welke leerlingen niet
  • Voor welk type onderwijs

Leraren en school

  • Voordelen school
  • Voordelen leraren
  • Mate van gebruik

Ethiek

  • Wenselijkheid
  • Bezwaren
  • Risico’s en gevaren

Hoe verwerk je de interviewresultaten in je scriptie?

Nadat je een interview hebt afgelegd ga je hem transcriberen. Dit doe je door je aantekeningen terug te kijken of je geluidsopname terug te luisteren en uit te schrijven. Je kunt dit op twee manieren doen. Je kunt het interview letterlijk uitschrijven. Je laat dan geen dingen weg, maar schrijft woord voor woord uit wat de geïnterviewde gezegd heeft. De tweede optie is om het interview woordelijk te transcriberen. Dan maak je een soort samenvatting van wat er gezegd is. Je haalt de kern uit de antwoorden, zodat het een coherent verhaal wordt. Vervolgens ga je de interviewresultaten analyseren. Dit doe je door de resultaten aan de theorie van jouw onderzoek te koppelen. Hier komen conclusies uit die je kunt gebruiken voor het maken van een argument. Vaak zet je niet je gehele interview in je scriptie. Je voegt hem toe in een bijlage verwijst ernaar in je tekst. Je kunt letterlijke citaten overnemen uit het interview. Of je parafraseert wat de geïnterviewde gezegd heeft. Let op, gebruik alleen de delen uit het interview die relevant zijn voor jouw argument.

Wil je weten hoe je een semigestructureerd of gestructureerd interview opstelt? Bekijk dan onze artikelen over de semigestructureerde en gestructureerde interviewvorm.

Hulp van een professional

Een goed kwalitatief onderzoek bevat een praktijkgedeelte dat iets toevoegt aan het inzicht van de lezer. Het gebeurt meer dan eens dat een scriptie wordt afgekeurd op gebrekkige resultaten, meer specifiek de interviews. Twijfel je aan het niveau van je interviews? Dan kun je deze door Scriptium laten nakijken. Onze experts hebben al meer dan 10.000 studenten geholpen bij het schrijven en verbeteren van hun scriptie. Daarbij staan zij 7 dagen per week voor je klaar. 

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

2 reacties

  1. Hallo,

    Mijn begeleider vindt dat mijn onderzoeksvragen niet goed zijn en dat ze meer van de theorie moeten worden afgeleid. Maar de theorie die ik gebruik staat nogal veraf van praktijk/praktijkonderzoek. Het is met andere woorden nogal theoretisch, terwijl mijn vragen praktisch moeten zijn. Hoe moet ik dit het best aanpakken?

  2. Je zou kunnen overwegen om een topiclijst te gebruiken aan de hand van je theorie en de begrippen daarin. De vragen kun je dan vrij stellen tijdens het interview. Ze zullen dan gebaseerd zijn op de theorie (topiclijst) maar dus ook praktisch gericht zijn. Maak je gebruik van alleen een topiclijst, dan is er sprake van een ongestructureerd interview.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?