- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Nieuw in de stad
Veel studenten die nieuw zijn in een stad melden zich aan bij een studentenvereniging. Dit is namelijk een makkelijke en snelle manier om snel mensen te leren kennen. Bij een studentenvereniging hoort ook de beruchte ontgroening. Maar wat is deze ontgroening precies en wat kun je ervan verwachten?
Wat is een ontgroening?
Om uit te leggen wat een ontgroening precies is, gaan we eerst even terug in de tijd. Ontgroeningen bestaan namelijk al meer dan 1800 jaar, sinds het begin van de kloosters. In deze kloosters werden aspirant leden door middel van rituelen op de proef gesteld. Dit ritueel is vervolgens, jaren later, overgenomen door studentenverenigingen. Ook dit gebeurt al een flinke tijd. Er zijn namelijk stukken tekst gevonden van de Rijksuniversiteit Groningen waaruit blijkt dat dit in de 17e eeuw al gebeurde.
Een ontgroening is eigenlijk een soort overgangsritueel. Daarbij moeten potentiële nieuwe leden van een organisatie, in dit geval een studentenvereniging, een bepaalde introductietijd doorstaan. De introductietijd kan bestaan uit verschillende beproevingen. Over het algemeen bestaan deze beproevingen uit plagerijen en vernederingen.
Je kunt je afvragen wat het doel precies is van deze vernederingen. Het doel ervan is uiteindelijk om een groepsgevoel te creëren tussen de eerstejaars die tegelijk deze periode doormaken.
Nadat je deze introductietijd hebt doorstaan, kun je officieel worden ingewijd. Deze inwijding wordt ook wel een inauguratie genoemd. Daarna word je lid van de vereniging. Haal je de ontgroening niet, dan is de kans aanwezig dat je geen lid kunt worden. Uiteraard verschilt het per studentenvereniging hoever ze gaan bij deze ontgroening en wat de regels zijn.
Waarom is deze ontgroening?
De traditionele studentenverenigingen houden van hun tradities en exclusiviteit, en nog meer van de status die zij hebben. De ontgroening is dan ook een traditie bij studentenverenigingen. Deze wordt al sinds de 17e eeuw gebruikt, en hier zal men niet vanaf wijken.
Het principe van deze ontgroening is om ervoor te zorgen dat er een groepsgevoel of groepsbinding ontstaat. Deze groepsbinding wordt versterkt wanneer je met een groep eerstejaars dezelfde ‘zware’ periode doorstaat. Van oudsher is de ontgroening dus een traditie die ervoor moet zorgen dat de nieuwe leden direct een sterke band met elkaar en de vereniging hebben.
Wat kun je bij een ontgroening verwachten?
De meesten van ons hebben wel eens de horrorverhalen over ontgroeningen gehoord of gelezen op social media of in de krant. Zo ging het in 2018 mis bij student Sanda. Hij raakte bij een ontgroening onderkoeld nadat er in de vrieskou emmers koud water over hem heen werden gegooid. De Groningse studentenvereniging Vindicat raakte al een paar keer in opspraak als gevolg van ontgroeningen die verkeerd afliepen. De vereniging beloofde naar aanleiding van enkele schandalen beterschap.
Gelukkig zijn dit uitzonderingen. De meeste ontgroeningen zullen niet zo extreem zijn. Het is hierbij ook goed om te weten dat bij alle studentenverenigingen de ontgroening wordt gecontroleerd door de instelling waaraan deze vereniging verbonden is. De verenigingen ontvangen van deze instellingen een jaarlijkse toelage om het bestaan te kunnen bewaken. Wanneer de regels die gelden voor ontgroeningen niet worden nageleefd, kunnen de verenigingen deze toelage kwijtraken.
Of de ontgroening echt leuk is, zullen we dan ook niet direct zeggen. Uiteraard verschilt het per vereniging wat de ontgroening precies inhoudt. Een aantal laagdrempelige verenigingen hebben een korte ontgroening, die niet veel voorstelt. Wil je lid worden van een van de meest prestigieuze en elitaire studentenverenigingen van Nederland? Dan zal deze introductieperiode een stuk zwaarder zijn. De ontgroening duurt vaak een paar dagen.
Wat je kunt verwachten? Er kan tegen je worden geschreeuwd. Je zult vieze zaken moeten eten. Je grenzen worden verlegd. Je krijg weinig slaap, je kunt niet douchen, je moet op onmogelijke plekken zitten en je wordt regelmatig voor gek gezet. Daarnaast leer je de regels en het jargon kennen die gelden bij de vereniging. Het is goed om te weten dat je deze plagerijen en vernederingen niet persoonlijk moet opvatten. Probeer er de humor van in te zien. Wanneer maak je nu zoiets geks mee?
Is er altijd een ontgroening?
Niet elke vereniging heeft een ontgroening. Er zijn een aantal studentenverenigingen die laagdrempelig zijn en waar iedereen zich bij mag aansluiten. Vaak heb je bij deze verenigingen wel een soort introductie. Die bestaat echter voornamelijk uit leuke activiteiten waarbij je zowel nieuwe als oude leden leert kennen. Hier is dus geen sprake van vernederingen en andere vervelende opdrachten. Mocht je je willen aansluiten bij een vereniging zonder ontgroening, informeer dan bij de verschillende verenigingen of zij een ontgroening hebben en wat deze ontgroening inhoudt.
Studiehulp van Scriptium
Behalve leuke activiteiten bij een studentenvereniging, is het soms tijd om serieus te leren. Gaat studeren je echter moeilijk af? Wil je graag bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met biologie, worstelt met Duits, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!