beleggen als student - afbeelding 1

Beleggen als student is een goed idee

Beleggen, je hebt er vast wel eens van gehoord. Over het algemeen zijn het volwassen die geld investeren toch? Absoluut niet. Als student kan het juist heel verstandig zijn om je geld te beleggen. Bovendien wordt beleggen onder studenten steeds populairder. Maar liefst 42% van de studenten belegt. Maar wat is beleggen precies? Hoe werkt het en waarom zou je als student geld beleggen? In dit artikel leggen we uit wat je moet weten over het beleggen van je geld. 

Wat is beleggen en hoe werkt het?

Beleggen is een vorm van geldinvestering en heeft als doel om op (lange) termijn financieel voordeel te behalen. Door geld slim te investeren, hoop je dat het geld op termijn meer waard wordt en je er dus wat aan hebt verdiend. Beleggen van geld kan op veel verschillende manieren. Zo kun je beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of in de steeds populairder wordende cryptocurrency. Aan beleggen zit alleen wel een kleine onzekerheid. Je weet namelijk nooit zeker of je geld meer waard wordt in de toekomst. Dit is een gok die je neemt.

Beleggen is voor iedereen mogelijk. Het vergt alleen wel wat uitzoekwerk. Je wilt namelijk slim beleggen en niet zomaar je geld ergens in stoppen zonder dat je weet wat het precies inhoudt. Je kunt ervoor kiezen om het helemaal zelf uit te zoeken, maar je kunt ook samen met een adviseur starten met beleggen. Zonder adviseur zal aanzienlijk meer van je tijd gaan zitten in het verrichten van onderzoek. Het is namelijk belangrijk dat je de beurzen in de gaten houdt en dat je voldoende kennis hebt van de producten waarin je belegt.

Voor- en nadelen beleggen als student

Hieronder staan enkele voor- en nadelen van beleggen als student opgesomd.

Voordelen Nadelen
Je doet veel financiële informatie op en bouwt veel kennis van hoe je het best met geld kunt omgaan
Je hebt als student doorgaans nog niet veel geld te besteden. De rendementen zullen in het begin dus nog laag zijn.
Omdat je al vroeg begint met beleggen, heeft je vermogen meer tijd om te renderen. Dit kan aan het eind van de rit veel geld schelen.
Je kunt verleid worden tot het beleggen met geleend geld, bijvoorbeeld een studiefinanciering.
Je hebt een passief inkomen waarvoor je weinig tot geen arbeid hoeft te verrichten.
Je loopt altijd kans om je geld te verliezen. Vooral bij risicovolle beleggingen of als je besluit te gaan daytraden.
Een account aanmaken bij een broker kost niets. Zo kun je alvast rondkijken hoe het werkt zonder dat het je geld kost.
Het kan verslavend werken. Via verschillende apps is het makkelijk om geld in te leggen. Daardoor kun je erin ‘meegezogen’ worden en steeds meer geld investeren.

Waarom zou ik beleggen als student?

Er is een kans dat je eenvoudig geld kunt verdienen door middel van beleggen. Zoals eerder benoemd, brengt het wel een risico met zich mee. Over het algemeen genomen kun je, indien je slim belegt, (veel) veel geld verdienen. De kans dat je een mooi rendement (winst) overhoudt aan je belegging is zeker aanwezig.

Door te beleggen verdien je als student meer aan je ‘spaargeld’, dan wanneer je het op de bank laat staan. Op de bank krijg je tegenwoordig namelijk zeer weinig tot geen rente meer. Door te beleggen heb je na je studie mogelijk mooi geldpotje opgebouwd. Dat kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het aflossen van de studieschuld of voor het kopen van je eerste huis.

Hoeveel moet ik inleggen als ik ga beleggen?

Wat goed is om te weten, is dat je voor beleggen niet per se enorme bedragen hoeft in te zetten. Met een paar honderd euro kun je al snel wat extra’s verdienen. Door te beleggen kan je geld in plaats van lineair, exponentieel groeien. Je verdient namelijk niet alleen rente over het ingelegde bedrag, maar ook over de rente die je al hebt opgebouwd.

Leg je bijvoorbeeld 500 euro in met per jaar 2% rendement op je belegging, dan heb je na één jaar 10 euro verdiend en staat je totaalbedrag op 510 euro. Na het tweede jaar ontvang je weer 2% rendement. Dit rendement wordt niet berekend op je ingelegde 500 euro, maar over de 510 euro die je inmiddels hebt. Nu heb je dus in een jaar 11 euro verdiend op je belegging, en staat je totaalbedrag op 521 euro. Na het derde jaar verdien je 2% bovenop de 521 euro. Zo gaat dit elk jaar door. In het begin lijkt het misschien weinig, maar na een aantal jaar heb je een flink mooie winst gemaakt.

Waarin kan ik beleggen?

Je kunt onder andere investeren in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en crypto currency. Uiteraard kun je op nog veel meer manieren geld beleggen. Voor nu zijn dit de meest populaire beleggingsmogelijkheden. Maar wat is precies het verschil tussen deze vier beleggingsmogelijkheden?

Aandelen

Kies je voor beleggen in aandelen, dan investeer je geld in een bedrijf. Eigenlijk koop je een klein stukje van dat bedrijf en word je deeleigenaar van het bedrijf. Vervolgens word je een aandeelhouder genoemd. Gaat het goed met de omzet en winst van het bedrijf, dan zal het bedrijf meer waard worden en stijgt de waarde van de aandelen automatisch. Dit werkt helaas ook andersom. Gaat het slecht met het bedrijf, dan worden jouw aandelen minder waard.

Obligaties

Je kunt ook beleggen in obligaties. Een obligatie is een lening die een bedrijf of de overheid uitgeeft. Koop je een obligatie, dan leen je jouw geld uit aan het bedrijf. Dit geld kan het bedrijf vervolgens gebruiken. In ruil zal het bedrijf rente geven over het geld dat jij aan ze hebt uitgeleend. Het risico van obligaties is dat het zo kan zijn dat een bedrijf de jaarlijkse rentebetaling niet kan voldoen, of dat de prijs van een obligatie daalt.

Beleggingsfondsen

Naast aandelen en obligaties, kun je ook beleggen in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds is kort gezegd een verzamelpunt voor verschillende beleggers. Hier komt het geld van alle beleggers samen. Daaruit komt uiteindelijk een totaalbedrag. Dit wordt het fondsvermogen genoemd. Dit vermogen wordt vervolgens beheerd door ‘fondsmanagers’. Zij zullen het vermogen beleggen in onder andere aandelen of obligaties. Het ingelegde geld wordt verspreid over verschillende bedrijven en sectoren, waardoor je minder risico loopt.

Crypto currency

Het beleggen in crypto currency is tegenwoordig immens populair. Vraag maar eens om je heen. Je zult meerdere vrienden en familieleden vinden die geld investeren in crypto. Cryptovaluta is elektronisch geld, zoals Bitcoin. Er zijn geen munten of briefgeld, maar je kunt er wel steeds vaker online mee betalen. Je hebt hiervoor geen bank of andere partij nodig. Dit is ook precies de reden dat investeren in cryptovaluta steeds populairder wordt.

Door te investeren in crypto, kun je enorm veel geld verdienen. Er zijn meerdere succesverhalen van mensen die ineens miljonair zijn geworden met een investering van 50 euro. Maar er zijn ook veel verhalen waarbij mensen al hun geld zijn verloren. Investeren in cryptovaluta is daarom enorm risicovol. De ene dag kan het erg goed gaan en de dag erna kan een cryptomunt volledig zijn ingestort. Toch beleggen in cryptovaluta? Zorg dan dat je vooraf goed onderzoek doet.

Hoe begin ik met beleggen als student?

In 4 stappen leggen we uit hoe je als student kunt beginnen met beleggen.

1. Beleggen via een broker

Je zult ergens je aandelen moeten kopen. Dit doe je vaak bij een financiële instelling. Dit wordt ook wel een broker genoemd. Een broker is een Engelse term die eigenlijk beurshandelaar of effectenmakelaar betekent. Een broker is een tussenpersoon die je zelfstandig laat handelen. Via deze tussenpersoon kun je beleggingen aankopen of verkopen. Indien je besluit om te beleggen bij een bank, dan is de bank jouw broker. Houd er wel rekening mee dat je een broker moet betalen. Hoeveel je moet betalen, is afhankelijk van de broker. Elke broker hanteert namelijk een ander tarief.

2. Waar ga je in beleggen?

Wanneer je een goede broker hebt gevonden, is het belangrijk om te kiezen waarin je wilt beleggen. Je kunt onder andere beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of in crypto currency. Er zijn op de huidige markt enorm veel beleggingsmogelijkheden. Je zult dus flink wat onderzoekswerk moeten verrichten.

Je kunt ervoor kiezen om het geld dat je wilt gaan beleggen in één mogelijkheid te stoppen. Maar over het algemeen wordt het aangeraden om dit te verspreiden over verschillende beleggingsmogelijkheden. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van wat je initiële inleg is. Als je weinig geld hebt, kan het soms rendabel zijn om eerst slechts in één asset te investeren. Vind je het lastig om dit allemaal zelf uit te zoeken, dan kun je iemand inhuren die hier verstand van heeft en advies kan geven.

3. Doe nog meer onderzoek

Beleggen is mogelijk voor iedereen, maar je moet er wel wat tijd en energie in steken. Nu je eenmaal hebt besloten waarin je wilt beleggen, zul je wat verder onderzoek moeten doen. Koop je namelijk aandelen bij een bepaalde organisatie, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk van deze organisatie weten. Wat voor producten of diensten bieden ze aan? In welke landen opereren ze, en hoe zien de jaarverslagen eruit? Gaan ze als organisatie ethisch verantwoord te werk? Doe ook onderzoek naar de markt waarin ze opereren. Heeft de organisatie veel kans om te groeien? Dit alles kan namelijk invloed hebben op het rendement van jouw aandelen.

4. Bepaal hoeveel je gaat investeren

Je hebt een broker en je weet inmiddels waarin je wilt investeren. Dan is het nu belangrijk om te bepalen hoeveel geld je gaat investeren. De meeste banken raden aan om geld te investeren dat je in ieder geval 3 tot 5 jaar kunt missen. Stop dus niet zomaar al je spaargeld in je investering. Vergeet ook niet dat geld investeren enige risico’s met zich meebrengt. Ook daarom is het niet verstandig om al je geld te investeren. Doe dit enkel met geld dat je kunt missen. Je wilt voorkomen dat je in de financiële problemen komt. Start met een bedrag dat je nu prima kunt missen. Naarmate de jaren verstrijken kun je altijd extra geld investeren.

Een handige checklist

Beleggen als student afbeelding 2

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?