- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Goed en gezond studeren
Goede en gezonde studiegewoonten zijn essentieel voor een aangename studietijd. Uit onderzoek is gebleken dat schoolresultaten verbeteren wanneer gebruik wordt gemaakt van goede leergewoonten. We zetten alvast enkele cijfers en feiten voor je op een rij:
-
Studenten beginnen gemiddeld 6 dagen vóór hun tentamen met leren
-
Studenten worden zo’n 20% van hun studietijd afgeleid
-
Afleiding heeft doorgaans een negatief effect op studieresultaten
-
Bij ongeveer de helft van de studietijd gebruiken studenten actieve leerstrategieën
Als je jezelf een aantal goede studiegewoonten aanleert, zal dit het studeren een stuk aangenamer maken. Je hebt meer concentratie, voelt je fitter en bent sneller door de leerstof heen. Maar wat zijn die goede studiegewoonten dan? In deze blog zetten wij er 5 voor je op een rij.
Tip 1 - Organiseer je werkplek
De eerste goede studiegewoonte die we benoemen is het organiseren en structureren van de werkplek. Het begint allemaal met het vinden van een rustige ruimte waar je kunt studeren. Dit kan bijvoorbeeld in je studentenkamer zijn, aan de keukentafel, op de campus of in een bibliotheek. Als je eenmaal een geschikte werkplek hebt gevonden, is het belangrijk dat je deze als vaste plek gebruikt. Door iedere dag op dezelfde plek te studeren, worden je hersenen getraind om die plek te koppelen aan het studeren.
Het is belangrijk dat deze werkplek rustig is en weinig afleiding kent. Ook moet je afscheid nemen van andere afleidingen, zoals je telefoon. Een telefoon werkt verslavend. Het is verleidelijk om toch even te reageren op dat ene appje of om te scrollen door Instagram of Facebook. Zet je telefoon op stil en leg hem weg. Zo heb je volledige focus op je studiewerk.
Leg naast je telefoon ook andere potentiële afleidingen aan de kant en ruim je werkplek op. Doe je dit gestructureerd, dan zul je merken dat het studeren steeds makkelijker gaat en je minder snel afgeleid raakt.
Heb je alsnog problemen met concentratie, motivatie en planning? Dan kan het heel behulpzaam zijn als je jouw studieomgeving en studiegewoonten bespreekt met een professional. Met de studiebegeleiding van Scriptium zorg je dat je optimaal kunt studeren. Binnen 48 uur word je gekoppeld aan een studiebegeleider die we speciaal voor jou uitkiezen.
Tip 2 - Stel je doelen vast
Stel voordat je gaat studeren een aantal doelen vast. Wat wil je bereiken met de studiesessie van vandaag? Studeren met een bepaald doel is namelijk het meest effectief. Je weet precies wat je moet doen en kunt hier direct mee aan de slag. Ga je zonder plan aan de slag, dan is de kans groot dat je tijd verspilt met het bepalen waar je moet beginnen.
Het maken van een to-dolijst kan hierbij ook helpen. Zet de belangrijkste onderwerpen of doelen bovenaan, en werk de lijst af. Wanneer je moeite hebt met het bepalen van je doelen of van je to-dolijst, raden we aan om te starten met de meest lastige leerstof. Aan het begin van je studiesessie zul je namelijk nog de meeste energie hebben. Het is daarom het meest zinvol om de moeilijke stof eerst te behandelen.
Tip 3 - Neem pauze tijdens het studeren
In je hoofd lijkt het misschien beter om door te pakken en geen pauze in te lassen. Daar kun je echter de mist in gaan. Je zult je mogelijk gefrustreerd gaan voelen en zelfs opgebrand raken. Het nemen van pauzes is namelijk enorm belangrijk en zorgt er juist voor dat het studeren makkelijker zal gaan. Pauzes helpen bij het ontspannen tijdens je studiezorgt ervoor dat je je weer even kunt opladen en laat je de situatie met frisse ogen bekijken. Ook geef je met een pauze de hersenen de kans om de informatie die je al hebt behandeld, te verwerken.
Bij het nemen van een pauze is het echter belangrijk dat deze niet te kort, maar ook niet te lang is. Over het algemeen wordt het aangeraden om na een uurtje studeren, 5 minuten pauze in te lassen. Gebruik deze pauze ook om even iets leuks te doen. Bekijk bijvoorbeeld je social media, kijk een kattenfilmpje of stuur je vrienden een whatsappje.
Hou wel de tijd in de gaten, want voor je het weet ben je zo een half uur verder. Een goede techniek voor het bijhouden van de tijd is de Pomodoro-techniek. Ben je al meerdere uren aan het studeren, dan is het belangrijk om even een langere pauze te nemen. In die langere pauze kun je een rondje gaan wandelen of sporten. Ook kun je de pauze natuurlijk gebruiken om een aflevering van je favoriete serie te bekijken (wel echt maar één aflevering en niet gaan bingen). Het is echter een gezondere studiegewoonte om even een frisse neus te halen. Stel voordat je gaat studeren een planning op. Zo weet je precies wanneer je pauze mag nemen.
Tip 4 - Gezond eten en drinken
Tijdens het studeren is het ook belangrijk om goed en gezond te blijven eten en drinken. Vooral voldoende drinken is van belang. Wanneer je niet genoeg hydrateert, zul je geheid last krijgen van hoofdpijn. Om je aan gezonde studiegewoonten te houden, kun je het best water of thee zonder suiker drinken. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om koffie of frisdrank te drinken tijdens het studeren, maar dat valt niet per se onder de gezonde studiegewoonten.
Daarnaast zal koffie of frisdrank voor een tijdelijke energieboost zorgen, waarna je in een dipje kunt raken. Door water of thee te drinken blijf je fit en zal het studeren beter gaan.
Zorg ook dat je goed blijft eten tijdens het studeren. Wanneer je lange dagen moet studeren, kan een gezonde maaltijd er soms bij inschieten. Thuisbezorgd is natuurlijk erg makkelijk. Je bent namelijk geen tijd kwijt aan het doen van boodschappen of koken. Gezonde voeding is alleen erg belangrijk en zorgt voor meer concentratievermogen, waardoor het studeren uiteindelijk beter zal gaan.
Neem daarom de tijd om een gezonde maaltijd in elkaar te zetten, en laat die energiedrankjes en zakken chips staan. Natuurlijk mag je jezelf tijdens het studeren zo nu en dan wel even verwennen. Neem dan een lekkere reep, een handje nootjes of wat fruit.
Tip 5 - Muziek en omgevingsgeluid
Luisteren naar muziek of omgevingsgeluiden kan zorgen voor meer concentratie tijdens het studeren. Het is hierbij alleen wel belangrijk om de juiste muziek op te zetten. Wanneer je een playlist met meezingers opzet, zul je al gauw meer bezig zijn met de muziek dan met het studeren. Muziek zonder woorden is een aanrader wanneer je moeite hebt met concentreren. Je zult namelijk niet afgeleid raken door de woorden.
Ook werkt het voor sommige mensen om bijvoorbeeld omgevingsgeluiden, zoals het geluid van de zee, aan te zetten. Uiteraard verschilt het per persoon wat voor soort muziek positief werkt tijdens het studeren. Uit onderzoek van organisatiepsycholoog Manuel Gonzalez en collega John Aiello in de VS is gebleken dat mensen simpele taken beter deden door naar complexere muziek te luisteren. Dit gold met name voor degenen die niet al op zoek waren naar afleiding. Bij complexe taken, waaronder studeren valt, bleek het luisteren van muziek over het algemeen geen goed idee te zijn.
Test het dus zelf uit en kijk wat het beste voor jou werkt. Zorg wel dat je voor het studeren een afspeellijst hebt gemaakt met muziek die je aanstaat. Zo voorkom je dat je tijdens het studeren andere nummers gaat opzoeken of liedjes gaat skippen. Wanneer je dit tijdens het studeren doet, zul je weer uit de concentratie raken.
Scriptiehulp van Scriptium
Heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug.